Verbazing in regio over kritiek VVD Oegstgeest op Leidse leningen

9

Een gemeenteraad moet zich vooral met de eigen zaken bemoeien en niet met de vinger naar een buurgemeente wijzen. Dat vindt de gemeenteraad van Voorschoten, zo bleek donderdagmiddag toen CDA-voorman René Zoetemelk de kritiek aan de orde stelde die de VVD Oegstgeest onlangs uitte op het feit dat de gemeente Leiden honderden miljoenen wil bijlenen om allerlei ambities te bekostigen.

Chris de Waard in gesprek met CDA-fractievoorzitter René Zoetemelk over de kritiek op Leiden van de VVD Oegstgeest.

“Ik schrok van de reactie van de VVD Oegstgeest op de begroting van Leiden”, zegt Zoetemelk. “Ik vond dat nogal zorgelijk voor de verhoudingen in de Leidse regio, daarom wilde ik even peilen of er hier ook zo over werd gedacht, maar dat blijkt niet zo te zijn”. Zoetemelk vindt de kritiek van de VVD in Oegstgeest ‘niet kies’.

Chris de Waard in gesprek met SP-fractievoorzitter Erik Maassen over de kritiek op Leiden van de VVD Oegstgeest.

SP-fractievoorzitter Erik Maassen reageert fel: “Ik vind het heel raar dat je als partij in een gemeenteraad meent iets te moeten vinden over een andere gemeenteraad.” Maassen gaat in gedachten een jaar terug in de tijd: “Toen hadden wij zelf grote financiële problemen. Als de VVD Oegstgeest of welke partij in een andere gemeenteraad dan ook zoiets zou hebben gezegd, zou ik vinden dat ze over het randje heen gaan”. In de raad verwoordde hij het nog stelliger: “Dan zou ik denken, hou je grote bek!”

IJsbrand Terpstra in gesprek met de Leiderdorpse VVD-fractievoorzitter Bart Hoenen over de kritiek op Leiden van de VVD Oegstgeest.

In Leiderdorp kijkt fractievoorzitter Bart Hoenen van de VVD ook wel met argusogen naar het Leidse financiële beleid, maar Oegstgeest is in zijn ogen wel de laatste gemeente die daar iets van zou mogen vinden. “Dit is echt een gevalletje de pot verwijt de ketel”, vindt Hoenen. “Een gemeente die zelf financieel heel precair is, gaat een ander de maat nemen.”

Delen

9 reacties

 1. Roel Lochmans

  blij dat iemand het aan de orde stelt ….. binnen Leiden is financieel wanbeleid door het college een taboe … of niet soms ? ik heb de Leidse oppositie hier niet over gehoord, of heb ik iets gemist ??

 2. Victor Bax

  In onze tijd van communicatie vindt iedereen iets van iedereen. Een mens en dus ook een organisatie van welke soort dan ook zendt meer “feedback” uit die ook weer ontvangen wordt. In sommige context wordt die feedback dan evt. met dank ontvangen. Deze gebeurtenis geeft ook aan dat kennelijk geen feedback aan het adres van de gemeente Leiden geoorloofd is. Oegstgeest stelt zich door deze feedback te geven ook kwetsbaar op. Men zou ten gunste van de burger er dus goed aan doen deze feedback te gebruiken. Dan zouden wij, burgers, voelen dat de overheden zich niet in ivoren torens voelen.

 3. Gerard van Hees op

  Ik heb het bericht ook met de nodige verbazing gelezen. Oegstgeest haar eigen financiën zijn precair zoals hierboven al gesteld. Bij mij kwamen twee gedachten op;
  – als je over een ander begint doe je dat vaak ook om het niet over jezelf te hebben. Het creëren van een gevaar extern leidt tot interne cohesie wellicht
  – als je in de verkiezingen de regionale samenwerking definieert als vooral geen fusie, is dit natuurlijk een extra argument. Je hoeft je dan niet te verweren dat je niet groot durft te denken om het electoraat tegemoet te komen, maar je kunt dan volstaan met ”we gaan natuurlijk niet met een failliete boedel fuseren”.
  Het is dus geen oprechte bekommernis (naastenliefde), maar een boodschap voor de eigen achterban.
  Ik wil de VVD Oegstgeest vragen om haar zorgen op papier uit te werken en in te brengen in de lLidse discussie. Dat kan ook via de VVD Leiden natuurlijk.

 4. Dit is nou typisch Oegstgeests politiek gedrag…. Je kunt er eigenlijk alleen maar om lachen als je de Oegstgeester financiële geschiedenis kent …. Bouw nog een wijkje, zou ik zo zeggen 🙂

  • Een Leids burger op

   Oegstgeest is aan het zwartepieten: De Oegstgeestse Pot verwijlt de Leidse Ketel dat die zwart ziet. 🙂
   Desalniettemin heeft Oegstgeest wel een punt dat Leiden TEveel leent om alle voorgenomen plannen te bekostigen. Maar dat zal hopelijk de oppositie in de Leidse gemeenteraad de Leidse leencoalitie van D66,Pvda en GL wel duidelijk maken. Daar is Oegstgeest niet voor nodig.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline