Science071: Hoe houden topvoetbalsters het mentaal vol?

Deze week in Science071: Hoe houden topvoetbalsters het vol op het mentale vlak? Sportfilosoof Nathanja van den Heuvel vertelt over topsporters en hun offers, Mathilde Ditmars over politieke socialisatie in gezinnen. Redactrice Anne vertelt in het wetenschapsnieuws over een schele Leonardo Da Vinci en een nieuwe dinosaurussoort. Wouter beantwoordt de wetenschapsvraag over deja vu’s.

 

We kennen waarschijnlijk allemaal wel iemand die ontzettend veel overheeft voor zijn of haar sport. Of het nu gaat om een extra rondje schaatsen of toch nog een kilometertje lopen, de sporter heeft dat er voor over. Maar hoe komt het dat topsporters zoveel voor hun sport opofferen? Filosoof Nathanja van den Heuvel zocht het uit.

Als onderzoeker verbonden aan de Universiteit Leiden legt Mathilde Ditmars zich  toe op ‘socialisatie’, dat wil zeggen de manier hoe waarden, normen en gedragingen bewust en onbewust worden overgedragen vanuit de samenleving, het gezin, de vriendengroep en betrokkenen op een persoon. Ditmars heeft zich specifiek verdiept op ‘politieke socialisatie’ in gezinnen en schreef daarvoor een onderzoek naar de vraag of je linkser bent wanneer je een zus hebt. Redacteur Wouter ging bij haar langs en vroeg haar alles over deze opmerkelijke onderzoeksvraag.

Deze week hield Anne ons op de hoogte van het laatste wetenschapsnieuws. Ze vertelt ons dat Leonardo Da Vinci scheel keek en dat het hem hielp in zijn werk! Ook bericht ons over het verband tussen de slechte luchtkwaliteit in China en een bepaalde vorm van autisme. Tenslotte te horen in het wetenschapsnieuws, de vondst van een nieuwe dinosaurussoort in Argentinië en een nieuwe satelliet die walvissen vanuit de ruimte telt. 

In de wetenschapsvraag van de week legt Wouter ons uit hoe Déja Vu werkt. Want hoe komt het nou dat sommige situaties lijken alsof je ze eerder hebt meegemaakt. Luister dit fragment terug om alles te weten over dit rare fenomeen!

Advertentie

Leiden Nieuws Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×