Burgemeester en de Muziekpiet op bezoek bij vrijwilligers Leidse Sinterklaasintocht.

80

Woensdagavond was de laatste vrijwilligersvergadering voor de intocht van Sinterklaas. In de kantine van tennisvereniging Roomburg werd het draaiboek nog een keer doorgenomen en werden de laatste puntjes op de I gezet. Voor velen onverwacht schoof ook burgemeester Henri Lenferink aan bij de vergadering. Hij prees de vrijwilligers dat ze ondanks de vele discussies toch weer mee willen werken aan het mooiste kinderfeest van Nederland.

Dit jaar heeft Leiden 50% roetveeg Pieten, volgend jaar gaat dat 100% worden. De Leidse organisatie en de vrijwilligers van de intocht stellen zich op het standpunt dat de kinderen het belangrijkst zijn en hopen op een intocht zonder ordeverstoringen door volwassenen. Bij Sinterklaas horen cadeautjes, daarom had Henri Lenferink een cadeautje bij zich. Hij deed de toezegging dat de gemeente gaat kijken hoe zij komend jaar kunnen bijspringen als steun in het veranderende uiterlijk van de intocht en het Sinterklaashuis. Hij dacht hierbij aan bijvoorbeeld een bijdrage voor nieuwe kleding.

Helaas nemen door het veranderende uiterlijk volgend jaar een aantal trouwe medewerkers afscheid, dit heeft ook te maken met de herkenbaarheid.Dit geldt mede voor de zingende Piet Martino, die als roetveegpiet te veel herkend wordt. Een aantal vrijwilligers voelt zich ook niet prettig of veilig meer door de huidige heftige meningsverschillen over het uiterlijk van de Pieten.

Sommige Pieten komen niet met de stoomboot, maar blijken al stiekem in het land te zijn. Na de woorden van de burgemeester kwam opeens de Muziekpiet binnen die Henri Lenferink zijn voornaam in chocoladeletters aanbood en vroeg of hij de verjaardagsmijter in bewaring wilde nemen, omdat die vergeten was mee te nemen op de stoomboot.  De Muziekpiet bedankte ook organisator Jeffrey Glasbergen die na dit jaar afscheid gaat nemen als organisator van het Huis van Sinterklaas, de intocht blijft hij nog wel doen.

Naar verwachting gaat Sinterklaas op zaterdag 24 november om 12.00 uur aankomen op de Beestenmarkt in Leiden. Of het echt 12.00 uur wordt blijft elk jaar weer spannend, dat hangt er vanaf of de Blauwpoortsbrug opengaat.

Delen

80 reacties

 1. Rocky Winterdaal

  Ik ken die muziek piet jammer hij is niet meer helemaal zwart waarom niet mijn zoontje was toen helemaal gek op hem hij moet beter stopen want hij is niet meer leuk zo sorry maar dit is wat ik vind.

  • Schreeuwen helpt niet, Frans. Wat denk je nu? Dat iedereen knipmest voor je, en het rondgaat: “Frans Heemskerk zei twee keer ‘opdonderen’. We weten nu wat ons te doen staat”? Als je niet kunt of wilt bijdragen aan een discussie, raad ik je aan je in stilte te verbijten, in plaats van deze machteloze almachtsfantasie.

 2. Toch geen gezicht die “roetvegen” ……, men is heel herkenbaar en komt zo ongelooflijk over straks bij de kinderen…,men kan zo de buurman,oom, buurvrouw, tante etc. herkennen….. Nee, dat Leiden zijn hoofd buigt voor een stelletje activisten….. , de rechter heeft van de week anders uitgesproken en zwarte piet mag gewoon helemaal zwart zijn hoor……, waarom breekt Leiden dan met de oude tradities? Het zal nooit meer zo wezen volgend jaar, als de tijd van weleer……, echt Leiden weer dat ze hierin meegaan 🙁

  • “Zijn hoofd buigen voor een stelletje activisten” is een terugkerende jammerklacht, onwaarheid, en vooroordeel. Het vooroordeel: het veronderstelt dat ‘de meerderheid beslist’ de enige beslisregel in kwesties hoort te zijn.
   Herkenbaarheid van roetveegpieten lijkt me een zinnig aandachtspunt.
   Dat roetveegpieten ‘geen gezicht’ zouden zijn, is de mening van een volwassene, net zoals je nostalgie bij kinderen ontbreken zal.

 3. Ronald Vogelaar

  Het is toch zo triest! Wanneer je de teksten leest waarom de vrijwilligers ermee stoppen, wordt zelfs dit verdraait! Beste heer burgemeester van Leiden, ze stoppen ermee, omdat ze gewoon ZWARTE Piet willen zijn en geen roetveeg Piet. Jammer dat ook onze burgervader een mooie eeuwenoude traditie kapot maakt en zwicht voor de minderheid!! Dat vindt ik!

  • Eeuwenoude traditie? Helemaal niet. ‘Zwarte Piet’ zoals u die kent, hebben we pas een jaartje of 60 in dit land. Daarvoor zag Piet er totaal anders uit. Er staan trouwens veel spelfouten in uw reactie. Het is een eeuwenoude traditie dat correct spellen een correcte weergave van helder denken is. En ach ach ach, wat een kleinzielige volwassen mensjes die geen roetveeg Piet willen zijn. Het is een kinderfeest en kinderen zijn heel blij met een roetveeg Piet. Ook de reacties hieronder: zo kleinzielig, zo gespeend van enig relativeringsvermogen en een taalgebruik waar menig kleuter zich voor zou schamen. Palingtrekken was ooit een traditie. Heksenverbrandingen idem dito. Kattenwerpen kwam ook vaak voor.
   “ga nooit meet naar leiden sint Intocht”, dreint een reaguurster. Gelukkig maar, opdonderen en niet meer terugkomen. “kinderfeestje om zeep geholpen door stelletje beroepswerkeloze”: wat een onzin. Sinterklaas is zo’n sterke traditie dat een anders ingevuld Pieten-personage daarin moeiteloos een plek kan vinden en dit heerlijke en geweldige feest weer decennia mee kan. Het draait om Sinterklaas en de warme familieband waarmee je elkaar verrast. Idioten die tetteren over het meenemen van rotte eieren naar de intocht van Sinterklaas begrijpen niets, helemaal niets van het mooie feest dat Sinterklaas is.
   Voor mensen die tieren “Ik denk dat ik maar rotte eieren ga meenemen.” zou in deze mooie gemeente helemaal geen plaats moeten zijn. “Eigen volk kan bij hem dood vallen.”, krijst een idioot. Hoezo ‘dood vallen’? Wat een oorlogstaal. Je zou maar zo’n type als vader of moeder hebben. Nog wat wetenswaardigheden: “Het Sinterklaasfeest door de eeuwen heen is aangepast en bijgeschaafd. In de middeleeuwen werden tijdens feesten ter ere van de heilige Nicolaas optochten gehouden. Een aantal deelnemers droeg daarbij zwarte gezichten. Zij stelden duivels voor en symboliseerden daarmee het kwaad dat de goede Nicolaas had overwonnen. ‘Zwarte Piet’ was ook één van de vele bijnamen voor de duivel. Wanneer we graag willen aansluiten bij een eeuwenoude traditie zou Sinterklaas dus vergezeld moeten gaan van duiveltjes.”
   Een tweede punt van kritiek op de Zwarte Piet-critici, is dat alle tradities binnen de Nederlandse cultuur per definitie goed zijn en daarom dus behouden dienen te worden. Is dat zo? Ik denk dat het goed is dat Nederland zich ontdaan heeft van een aantal merkwaardige tradities. Wat te denken van lijfstraffen voor overspel en sodomie? Of ‘onschuldiger’ Hollands volksvermaak als gans- of palingtrekken. In de negentiende eeuw was dat een eeuwenoude traditie, tegenwoordig heet zoiets dierenmishandeling.

   Een andere reactie is dat het Sinterklaasfeest bij uitstek een kinderfeest is en het wordt niet gewaardeerd dat kritiek op de Nederlandse samenleving ‘over de ruggen van kinderen’ wordt geuit. Maar is Sinterklaas wel een kinderfeest? Het lijkt een feest als alle andere feestdagen waarbij volwassen typisch ‘volwassen’ gevoelens als zoete herinneringen aan vroeger en commerciële instincten botvieren.

   Nog een reactie van een internetforum: “Wat een gezeur. De kinderen weten niet beter of zwarte Piet is zwart van de roet, omdat hij altijd via de schoorsteen huizen binnen gaat, het heeft totaal niets met racisme te maken. Mensen hebben gewoon graag iets om over te zeuren hier in Nederland”. Dit verklaart niet waarom Zwarte Piet uitgesproken negroïde trekken heeft: dikke lippen en kroeshaar. Bovendien worden Zwarte Pieten tot ver achter de oren geschminkt. Wanneer Piet een schoorsteenveger was, dan hadden een paar vuige, roetige vegen op zijn gezicht toch wel volstaan? Het lijkt een discussie om niets. Veel blanke Nederlanders bagatelliseren de discussie ook liever, maar dat is in tegenspraak met hun sterke emotionele reacties. Door het rücksichtsloze karakter van hun reacties nemen ze geen kennis van de gevoelens van andere Nederlanders. Nederlanders die de figuur van Zwarte Piet wel als kwetsend ervaren. Dat is, denk ik, het meest kwetsend is voor alle critici van Zwarte Piet.”
   Maar de roetveegpiet op deze foto’s ziet er inderdaad niet uit. Dat kan veel en veel beter.

   • Een Leids burger op

    Kinderen zijn evenzo goed blij met een roetveegpiet als een zwarte piet. Dus dat is geen argument om zwarte piet te willen veranderen.
    .
    Er zijn behalve Zwarte Piet ook genoeg zwarte of donkerbruine mensen die ook de typische negroide kemerken zoals dikke lippen en kroeshaar hebben. Dus dat is ook geen reden om zich gekwetst te voelen. En als het niet zwarte piet zou zijn maar bijvoorbeeld dikke piet moeten vele dikke mensen zich dan gekwetst voelen? Men kan overal wel wat achter zoeken.
    .
    Het lijkt er eerder op dat de anti-zwarte piet figuren graag iets willen hebben om over te zeuren en te willen veranderen.

  • Ik herkende hem aanvankelijk ook niet en dacht dat het Sint Henricus was (zie foto 20 volgend). Maar of er rond deze Henri(cus) een halo komt te hangen na zijn laatste laatste slordige actie?

 4. Bianca Lens

  Het zou eerlijker zijn als jullie het nieuws eerlijk vertellen. “Wij” waaronder ik doen voor het laatste jaar mee. Omdat de helft nog zwart mag. Volgend jaar ziet iedereen er dus zo uit als muziek piet. Gelukkig waren er nog vele vrijwilligers die net als mij, wel opstaan voor waar we voor staan en dat is onze traditie. Dat is de rede waarom er zoveel mee stoppen. Ik wens u alle een fijn sinterklaasfeest. Mvg zwarte piet

  • De wens lijkt de vader van je gedachte. Maar neem eens de proef op de som, het gaat immers om de kinderen en niet de voorspellingen van volwassenen. Overigens kan ik je uit eigen ervaring meedelen dat een roetzwarte piet, zeker in combinatie met zijn zak en het verhaal dat de kans bestond dat je naar Spanje afgevoerd zou worden, mij destijds niet echt gerust stelde over de voornemens van deze onbekende figuur.

 5. Jans van der Weijden-kagenaar

  Jammer dat de burgemeester toe geeft aan een minderheids groepje,als ik hem was zou ik alvast bedenken om de nieuwe namen voor de straatnamen (pieterjanscoenhof).Voor de vrijwilligers heb ik respect dat zij opkomen voor Zwarte Piet.

 6. Hendrik Henry Huiskes

  De Leidse organisatie en de vrijwilligers van de intocht stellen zich op het standpunt dat de kinderen het belangrijkst zijn en hopen op een intocht zonder ordeverstoringen door volwassenen.???? Hebben dan de kinderen om ‘roetpieten’ gevraagd? Hou toch op met die schijnheilige gedrag!!

  • Je redeneert nogal vooringenomen. Kinderen vragen evenmin om volzwarte pieten. Kinderen horen van volwassenen van Sinterklaas en Zwarte Piet en wat dat inhoudt, net zoals ze van Roodkapje en de Boze Wolf horen. Voor kinderen zal het allemaal wel, als het maar spannend en leuk is en cadeautjes volgen.
   Verder klink je alsof je ordeverstoring door pro-Zwarte Piet-activisten billijkt, omdat je de waarheid in pacht meent te hebben en de waarheid hardhandig ingrijpen rechtvaardigt (“Dit is niet de echte piet, ik zal hem even bij schminken”).

 7. Bij Monique Lasschuyt, had dit niet gebeurd, geen discussie mogelijk. zwart is en blijft zwart.

  • Ja maar roetveeg blijft roetveeg en bij een ander dan Monique Lasschuyt is dit wel gebeurd. Discussie is mogelijk maar je lijkt te willen zeggen: ik wil mijn wil opleggen en andersdenkenden het zwijgen.

  • Dit is een drogreden. Dat iets een kinderfeest is betekent niet dat het ‘daarom’ onveranderd moet blijven.

 8. Een Leids burger op

  En wat nu als de kinderen straks vaan mamma of pappa vragen Maar mamma(of pappa) deze piet (op de foto ) is toch meer wit dan zwart. Waarom noemen ze hem dan nog ¨zwarte¨ Piet?
  .
  Alleen al voor de (on)herkenbaarheid is het beter dat ZWARTE piet gewoon helemaal zwart zou blijven anders zien ze veel te gemakkelijk wie er voor zwarte piet speelt.

 9. An Van der Steen

  Olaf Lepoeter ik vind je een held dat je dit doet. Al ben ik echt pro zwarte piet!
  Maar deze schmink was echt heel lelijk gedaan je kan ook mooie vegen hebben die van zwart langsaam uitlopen in licht!

  Het lijkt net alsof je kolen hebt staan scheppen in een oude locomotief!

 10. Peter Elfrink

  Er is maar 1 soort piet en dat is ZWARTE piet.
  Of heeft men niet gekeken en geluisterd naar de uitspraak van de rechter van de week.
  Landelijke intocht MET zwarte pieten dus ook tijdens de intochten in de steden en dorpen dus ook in Leiden.

 11. Peet Walraven

  Zie geen Zwarte Piet,zie alleen een vent die waarschijnlijk door de stront heeft liggen rollen.Links van hem een Pipo die een burgemeester voor moet stellen.Iemand die er voor de burgers moet zijn,maar ze kop laat hangen naar handje vol terroristen die met dreigen hun wil opleggen aan miljoenen Nederlanders.De Burgemeester die Benno L wel in de stad wilde terwijl de Leidenaars dat niet wilde.Hele wijken laat betalen om te parkeren terwijl er geen sprake van overlast is.Dat is Lenferink,liever vandaag nog opstappen dan morgen.Die is alleen maar voor zichzelf bezig met een wit voetje halen in Den Haag

  • Ik zie een man die maar door lult, Peet Walraven geheten. Je simplisme en stemmingmakerij zijn stuitend. Neem om te beginnen eens de bevoegdheden van een burgemeester, wethouders en een gemeenteraad tot je. Misschien ben je fan van heerschappij door Sterke Mannen (die het volk zeggen te vertegenwoordigen). Lenferink is slechts burgemeester van Leiden.

 12. Vincent Stikkelorum

  Ik zie de burgemeester, maar waar is de Muziekpiet?
  Moet die vent met een viesgemaakt gezicht dat voorstellen? Zo ja, die heeft een cursus schminken nodig!
  Piet is volledig roetzwart, heeft een pofbroek en een grote bos gitzwart haar met een feestelijke brede muts op. Zijn grote feestelijk gouden oorbellen en vuurrood accent op de lippen mag ook niet ontbreken.
  Deze vertoning slaat nergens op, en dat náást de burgemeester zonder ambtsketting…! Een blamáge!

 13. Arthur van der Linden

  Het spijt mij te zeggen, dat men toegeeft aan de mening van een klein clubje zielige en vervelende droeftoeters, die een oer-Hollandse traditie om zeep helpen. We leven in een democratisch land, waarbij de meerderheid aan stemmen geldt. Helaas! Kennelijk heb ik het dan mis.
  Het is een kinderfeest, waarbij Sinterklaas hulp heeft van zijn ZWARTE PIETEN! Dit feest wordt al meer dan een eeuw zo gevierd.
  Geef niet toe! Je geeft ze een vinger, daarna ben je je feest kwijt.
  Volgend jaar zijn de pieten allemaal weer zwart of donkerbruin.
  Alsjeblieft, denk aan de kinderen.

 14. Ik denk dat het tijd wordt om te stoppen met mopperen achter de PC ! Waarom pakken wij Leidse Burgers niet de “staf” over van de Gemeente en gaan zelf ons SINTERKLAASFEEST organiseren ?

 15. Heel treurig allemaal , niemand wordt gedwongen het feest op de oude manier mee te vieren, blijf thuis als je zwarte Piet niet leuk vindt om naar te kijken en ga niét bij de intocht staan, daar heb je dan niets te zoeken., iedereen mág mee vieren ,maar niemand móet meevieren. Ik vier óók niet alle feesten mee maar Sinterklaas zonder zwarte Piet tast “de lol van het feest aan ” Zwarte Piet móet onherkenbaar zijn om kinderen én volwassenen bij Sinterklaas bekend te maken en ze aan te spreken op al dan niet goed gedrag, zwarte Piet ként ze immers goed. Onnodig te zeggen dat mijn zwarte Piet ook echt zwart blijft.

Over de auteur

Emile Van Aelst

Freelance fotograaf, redacteur en columnist bij Sleutelstad, Leidsch Dagblad en Leidse Glibber.

Je bent nu offline