(Foto's: Emile van Aelst)

Burgemeester en de Muziekpiet op bezoek bij vrijwilligers Leidse Sinterklaasintocht.

Woensdagavond was de laatste vrijwilligersvergadering voor de intocht van Sinterklaas. In de kantine van tennisvereniging Roomburg werd het draaiboek nog een keer doorgenomen en werden de laatste puntjes op de I gezet. Voor velen onverwacht schoof ook burgemeester Henri Lenferink aan bij de vergadering. Hij prees de vrijwilligers dat ze ondanks de vele discussies toch weer mee willen werken aan het mooiste kinderfeest van Nederland.

Dit jaar heeft Leiden 50% roetveeg Pieten, volgend jaar gaat dat 100% worden. De Leidse organisatie en de vrijwilligers van de intocht stellen zich op het standpunt dat de kinderen het belangrijkst zijn en hopen op een intocht zonder ordeverstoringen door volwassenen. Bij Sinterklaas horen cadeautjes, daarom had Henri Lenferink een cadeautje bij zich. Hij deed de toezegging dat de gemeente gaat kijken hoe zij komend jaar kunnen bijspringen als steun in het veranderende uiterlijk van de intocht en het Sinterklaashuis. Hij dacht hierbij aan bijvoorbeeld een bijdrage voor nieuwe kleding.

Helaas nemen door het veranderende uiterlijk volgend jaar een aantal trouwe medewerkers afscheid, dit heeft ook te maken met de herkenbaarheid.Dit geldt mede voor de zingende Piet Martino, die als roetveegpiet te veel herkend wordt. Een aantal vrijwilligers voelt zich ook niet prettig of veilig meer door de huidige heftige meningsverschillen over het uiterlijk van de Pieten.

Sommige Pieten komen niet met de stoomboot, maar blijken al stiekem in het land te zijn. Na de woorden van de burgemeester kwam opeens de Muziekpiet binnen die Henri Lenferink zijn voornaam in chocoladeletters aanbood en vroeg of hij de verjaardagsmijter in bewaring wilde nemen, omdat die vergeten was mee te nemen op de stoomboot.  De Muziekpiet bedankte ook organisator Jeffrey Glasbergen die na dit jaar afscheid gaat nemen als organisator van het Huis van Sinterklaas, de intocht blijft hij nog wel doen.

Naar verwachting gaat Sinterklaas op zaterdag 24 november om 12.00 uur aankomen op de Beestenmarkt in Leiden. Of het echt 12.00 uur wordt blijft elk jaar weer spannend, dat hangt er vanaf of de Blauwpoortsbrug opengaat.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×