Gezellige Sinterklaas-intocht in Leiderdorp

24

Sinterklaas kwam zaterdagmorgen met een boot vol pieten en cadeaus aan in Leiderdorp. Traditiegetrouw legde de stoomboot aan bij de Ockenrode, waar de goedheiligman en zijn uitsluitend zwarte hulpjes werden ontvangen door burgemeester Laila Driessen en de rest van het dorp. Zo leek het althans, want het publiek was massaal toegestroomd.

Via de Hoofdstraat ging het vervolgens per koets door het dorp richting gemeentehuis waar een kop warme soep klaar stond  voor de sint en zijn gevolg en voor de muzikanten van Tamarco. Later werden nog de winkelcentra Santhorst en Winkelhof aangedaan.

Delen

24 reacties

 1. F.P. Vries De

  Leuke foto’s van Sinterklaas maar ik mis leuke foto’s van de Oranjegallerij want het was daar heel druk met kinderen vaders en moeders en oma’s en opa’s een beetje jammer. 🤔😥😲

 2. Kleine taalkundige correctie: “uitsluitend zwarte hulpjes”: zo geformuleerd laat de frase zich lezen als “louter hulpjes met een getinte kleur”. Door het verkleinwoord ‘hulpje’ bevestigt men onbedoeld (neem ik aan) het ondergeschikt karakter van de pietfiguur, wat tegenstanders van een volzwarte piet tegen de pietfiguur op tegen hadden (waartegen anderen weer inbrachten: welnee, Zwarte Piet is in de loop der jaren volwaardige medewerker van de oude Sinterklaas geworden, geen wat simpele ziel). Wat ongelukkig.
  Naar ik aanneem bedoeld is een kleine beklemtoning van het feit dat Leiderdorp niet gekozen heeft voor (ook) roetvoegpieten of een andere recentere variant piet, maar voor de tot voor kort gebruikelijke vol geschminkte versie.
  Het is best moeilijk een onnadrukkelijk alternatief te bedenken. Iets als “de goedheiligman, die roetveegpieten in Spanje achtergelaten had, met zijn gevolg” had mogelijk geen aanleiding tot misverstand gegeven.

 3. Ik ervaar frequent dat ik gediscrimineerd word, alleen al door mijn naam. Echter, ik geloof niet dat het verblanken van die Piet dat gaat oplossen. Superioriteitsdenken wordt voornamelijk bedreven door autochtonen die zelfs niets bereikt hebben in hun leven en daarvoor graag anderen de schuld geven. Deze figuren (door onze Minister-President onlangs a-socialen genoemd) blijven natuurlijk altijd bestaan, ook als Piet zo wit als sneeuw en Klaas zo zwart als de nacht is. Ze komen overigens ook onder de allochtonen voor. Die geven discriminatie dan weer de schuld van hun falen. Jaja, zo gaat dat…

  • Ik ben geen expert in wat de verander-Piet-activisten willen, maar weet wel dat hun veranderwens niet allereerst voortkomt uit de gedachte op die manier discriminatie op huidskleur te kunnen bestrijden.
   Het zit, meen ik, meer in de sfeer van onaangename beeldvorming die maar blijft worden herhaald en zo bevestigd.
   Een recent voorbeeld is het stilaan verzet tegen de manier waarop dikkere mensen worden afgebeeld of publiek besproken (fatshaming). Dat wegzetten gebeurt soms vanuit vervelende motieven (naar beneden schoppen om jezelf wat minder slecht te voelen, om in de gunst te komen bij anderen van wie je denkt dat ze dat zullen waarderen) maar vaak genoeg ‘omdat men niet beter weet’.
   Ik herken dat bij mijzelf. Niet alleen trap ik in de valkuil dat dikkere mensen ‘geen karakter’ hebben (geen weerstand bieden tegen eten) of ‘niets aan sport doen, alles laten lopen’, ook reageer ik ook in de eerste milliseconde negatief op erg dikke mensen, wat ertoe leid dat ik ongemerkt beschaamd het hoofd afwend als ik ze op straat spot, alsof anders mijn weerzin van mijn gezicht af te lezen zou zijn, alsof die mensen zelf ook zuchten onder hun verschijning en dat in mijn gezicht onaangenaam bevestigd zouden zien. En als dikkeremens-activisten je dan ook voorhouden ‘Fat is Beautiful’ (of wat voor slogan ook), haakt menig hedendaagse dunnere Nederlander af. “Het moet niet te gek worden”.

   • Een Leids burger op

    Mohammed heeft wel degelijk een punt dat veranderen van de kleur van zwarte piet helemaal niet tot minder discriminatie(of racisme) zal leiden. Zelf roepen de anti-zwarte-piet-figuren om het hardst dat Zwarte Piet racistisch zou zijn. (of halen ze het slavernijverleden erbij.)
    .
    Maar ook de beeldvorming van donkergekleurde personen zal niet anders worden hoor als Zwarte Piet van uiterlijk zou veranderen. Zwarte piet heeft ook helemaal NIET de bedoeling om zwarte mensen als slecht af te schilderen. ´t is maar wat je er in wil zien. Met kroeshaar, dikke lippen en een zwarte kleur is, mijns inziens, niets mis. We gaan aan zwarte of donkergekleurde mensen toch ook niet vragen om hun kleur te veranderen terwille van een betere beeldvorming. 🙂
    Dat zou pas racistisch zijn!
    .
    En als het niet zwarte piet zou zijn maar bijvoorbeeld dikke piet moeten dikke mensen zich dan gekwetst voelen? Lijkt me niet.
    https://sleutelstad.nl/2018/11/09/protestgroep-doet-oproep-kom-als-zwarte-piet-naar-leidse-intocht/#comment-281419

    • Vertalen we de positie van sommige gekleurde mensen in de huidige Zwarte Piet-discussie in termen van dikke mensen die zich keren tegen fatshaming, dan is uw opinie mijns inziens: “Dikke mensen zouden geen aanstoot mogen nemen aan de stripfiguren Billie en Bessie Turf. De makers wilden alleen kinderen in de tienerleeftijd vermaak bieden, en Billie en Bessie gaan in de strip zelf ook opgewekt door het leven”.
     .
     Ik geef toe dat mensen zich niet altijd ‘met goede reden’ gekwetst kunnen voelen, dat ‘zich gekwetst voelen’ geen troefkaart in een discussie is, geen mededeling waarna de discussie beëindigd zou moeten worden en de verklaard ‘gekwetste’ gelijk gegeven.
     .
     Maar wat bij u ontbreekt is een weergave van de redenen waarom sommige dikke mensen de strip Billie en Bessie Turf (lees: een niet-aangepaste Zwarte Piet) onaangenaam vinden en een zich serieus uiteenzetten daarmee.

   • Een Leids burger op

    De reden waarom sommige dikke mensen de strip Billie en Bessie Turf onaangenaam vinden zou kunnen zijn omdat zij menen dat er sprake zou zijn van fatshaming (dikke mensen belachelijk maken). Uit wikipedia:¨Billie Turf is een stripfiguur. Zijn bijnaam is het dikste studentje ter wereld. Billie is dol op taartjes, maar maakt zijn huiswerk zelden.¨
    Maar omdat in dit specifieke geval de stripfiguur Billie een dik persoon is met bepaalde (hierboven omschreven nogal slechte) kenmerken betekent dat nog NIET dat ALLE dikke personen ook zo zouden zijn. Die generaliserende associatie moeten sommige dikke aanstootnemende mensen dan ook niet gaan maken. Immers dikke mensen zijn in het algemeen echt niet zo dik geworden van het vele taartjes eten en huiswerk niet of slecht doen is ook al geen karakteristieke eigenschap van uitsluitend dikke personen.
    .
    Veel dikke mensen beseffen dat en kunnen er dan ook wel om lachen (op een paar zielige in de slachtofferrol kruipende sukkels na). De dikke mensen die wel het besef hebben dat de karakteristieke slechte eigenschappen van de stripfiguren Billie en Bessie niet gegeneraliseerd mogen worden naar alle dikke mensen en er om kunnen lachen zullen dan ook niet aandringen op verandering van de dikke stripfiguren.(of naar analogie lees: verandering van Zwarte Piet.)
    .
    Maar de anti-Zwarte-Piet-figuren maken het veel bonter en absurder: die menen zelfs het slavernijverleden en racisme met Zwarte Piet in verband te moeten brengen om zo verandering trachten af te dwingen. Sommigen ergeren zich nu zrlfs ook al dat Zwarte Piet de ondergeschikte is van Sinterklaas terwijl in het dagelijks leven de verhouding baas-knecht of leidinggevende-medewerker al lang normaal en algemeen geaccepteerd is….
    .
    Slechte beeldvorming van donkergekleurde personen is bovendien helemaal NIET de schuld van Zwarte Piet maar heeft heel andere oorzaken. Dikke mensen zouden dus inderdaad geen aanstoot moeten nemen aan de stripfiguur Billie en Bessie Turf en (donkergekleurde) mensen ook niet aan Zwarte Piet. En velen doen dat in beide gevallen ook gelukkig niet.
    .
    On-topic: op de foto zijn mooie donkerbruine en Zwarte Pieten te zien waaraan niemand aanstoot hoeft te nemen.

     • Dat is nog niets vergeleken met de wartaal van comment alias schudt het hoofd alias zeur niet zo alias ?? alias etc etc.

     • In het voordeel van ‘Een Leids burger’ pleit hier mijns inziens dat hij een minder dan gratuite poging doet zijn positie te beargumenteren.
      .
      Discussiëren is niet altijd makkelijk. Het kan alleen al veel tijd kosten om erachter te komen wat je nu precies op een redenering op tegen hebt. Tijd die je niet kunt hebben.
      .
      Dan maar te zeggen dat iemand wartaal schrijft, vind ik geen raadzaam alternatief. Het lokt een jijbakvervolg uit, waarvan bijvoorbeeld ook ‘Otto’ getuigt, die tevreden in de spiegel kan kijken en zich, zonder enige inspanning te hebben hoeven plegen, heel wat kan vinden.

   • Een Leids burger op

    Mijn reacties zijn sowieso niet gratuit. Ik ben, deze keer, juist op de vraag van comment met argumenten ingegaan. Maar of de boodschap ook doordringt moet je altijd maar weer afwachten. Maar kort gezegd:Netzomin als het niet juist is om (alle) dikke mensen te karakteriseren met de stripfiguur van Billie turf is het evenmin juist om Zwarte Piet te associeren met bijvoorbeeld racisme.

 4. Een geweldige fotoreportage.
  Complimenten voor J.P.Kranenburg en zijn charmante assistente JOLANDA.
  Hoera dat de intocht zonder enige wanklank is verlopen.

 5. Ferry Rigault op

  Zou het voor de kinderen wat uitgemaakt hebben als het roetveeg Pieten waren? Ik denk het niet.

  • Een Leids burger op

   Het zou voor de kinderen zelf niet veel uitgemaakt hebben. Die hebben volgens mij geen duidelijke voorkeur. Maar zij vinden gewoon ZWARTE Pieten ook prima hoor. Maar vanwege de (on)herkenbaarheid voor kinderen van wie nu voor Zwarte Piet speelt verdienen Zwarte Pieten de voorkeur i.p.v. roetveegpieten.

Je bent nu offline