(Foto's: Reanne van Kleef).

Tata Steel Chess Tournament maakt deelnemers bekend in Pieterskerk

De deelnemers van het fameuze Tata Steel Chess Tournament zijn vanmorgen bekend gemaakt in de Pieterskerk in Leiden. Op die locatie wordt op 23 januari 2019 ook de tiende speelronde van het evenement gehouden. De Nederlandse topschaker en nummer 5 van de wereld Anish Giri maakte samen met toernooidirecteur Jeroen van den Berg het deelnemersveld bekend. Naast wereldkampioen Magnus Carlsen maken nog vijf grootmeesters uit de top tien van de wereld hun opwachting.

Reanne van Kleef in gesprek met topschaker Anish Giri over de deelnemers van Tata Steel Chess Tournament en Leiden als locatie.

Sinds een paar jaar worden een aantal speelrondes van het Tata Steel Chess Tournament buiten Wijk aan Zee gespeeld. Dankzij de sterke lobby van de Leidse schaakclub Philidor is Leiden dit jaar aan de beurt. Philidor bestaat in 2019 zelf 100 jaar. “Wij zijn natuurlijk maar één dag gastheer van het toernooi, dus dat nu het deelnemersveld ook bekend wordt gemaakt in Leiden is echt een bonus”, zegt Ton Kohlbeck van Philidor. “We zijn heel blij dat de speelronde in de Pieterskerk wordt gehouden. Hier kunnen honderden mensen komen kijken en je ziet nu al hoe indrukwekkend deze locatie is terwijl er nog niet eens geschaakt is.”

Indrukwekkend deelnemersveld
Giri neemt zelf ook deel aan het toernooi. Vorig jaar was hij dicht bij de eindoverwinning en hij hoopt dit jaar weer een goed toernooi neer te zetten. Het deelnemersveld is volgens hem indrukwekkend en vooral de deelname wereldkampioen en zesvoudig winnaar Magnus Carlsen vindt hij bijzonder. “Hij doet nooit iets wat hij niet wil. Dus het feit dat hij hier nu voor de vijftiende keer is geeft aan dat hij het een mooi toernooi vindt om te spelen. Je hebt twee soorten toernooien: met Magnus Carlsen of zonder Magnus Carlsen. Het is heel mooi dat we bij de eerste groep horen.”

Naam Plek op wereldranglijst Land Rating
Magnus Carlsen 1 Noorwegen 2835
Shakhriyar Mamedyarov 3 Azerbaijan 2817
Ding Liren 4 China 2816
Anish Giri 5 Nederland 2780
Vladimir Kramnik 7 Rusland 2777
Viswanathan Anand 8 India 2773
Ian Nepomniachtchi 13 Rusland 2763
Teimour Radjabov 14 Azerbaijan 2757
Jan-Krzysztof Duda 19 Polen 2738
Samuel Shankland 29 V.S. 2724
Vladimir Fedoseev 32 Rusland 2714
Vidit Santosh Gujrathi 44 India 2702
Jorden van Foreest 194 Nederland 2614


Schaken in de kerk

Wat Giri betreft is het een leuke toevoeging aan het toernooi om een aantal speelrondes op een andere locatie te spelen. Wel geeft hij de voorkeur aan weinig reistijd. Wat dat betreft is Leiden voor de in Den Haag wonende schaker een goede plek. “Ik heb veel vrienden in Leiden en ik weet ook wat ik hier kan verwachten. Ik wil graag goed voorbereid zijn op de locatie waar ik speel. Ik ken mijn weg in Leiden dus dit is mooi.”

Op 23 januari kunnen schaakliefhebbers de Pieterskerk gratis bezoeken en vanaf een tribune de schakers bekijken. De partijen zijn via schermen te volgen. In de Lockhorst Kerk wordt het publiek van commentaar voorzien.

Een jaar lang schaken
Toen burgemeester Lenferink op 3 oktober trots bekend maakte dat het Tata Steel Chess Tournament naar Leiden komt, zei hij dat er in een Leiden een week lang geschaakt gaat worden. De organisatie van Philidor is een tikkeltje ambitieuzer: “We laten Leiden een jaar lang schaken”, zegt Kohlbeck. Hij doelt daarmee op het uitgebreide jubileumprogramma dat in de maak is. Daar in zijn onder andere zomerse schaakwedstrijden en demonstraties op de Beestenmarkt, allerlei schaaktoernooien door het jaar heen, het open Nederlands Kampioenschap snelschaken voor 75plussers en een symposium in opgenomen.

Ton Kohlbeck en Jacques van den Wijngaard van Philidor over Tata Steel Chess Tournament in Leiden en het jubileumprogramma.

Advertentie

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×