(Foto's: Marja van Tilburg, tekst: zzleiden.nl).

ZZ Leiden tikt century aan

Zorg en Zekerheid Leiden heeft voor het eerst dit seizoen de grens van de honderd punten aangetikt. Dit was vooral te danken aan een zeer sterke eerste helft die met 62-37 werd afgesloten. In de tweede helft bood Basketball Academie Limburg meer tegenstand, maar Marijn Ververs zorgde met een vrije worp voor het honderdste punt: 100-73.

Voor aanvang van de wedstrijd bracht Sinterklaas met een aantal Pieten nog even een bezoek aan de Vijf Meihal. Lekkernijen werden aan het publiek uitgedeeld en ook de geblesseerden op de Limburgse bank werden niet vergeten.

Dat Zorg en Zekerheid Leiden er zin in had, bleek al bij de eerste aanval. Darius Thompson bediende Mohamed Kherrazi op maat, die de Leidse ploeg met een dunk meteen op voorsprong zette. Nog geen halve minuut later tekende Thompson met een driepunter al voor 5-0. Toch wist Basketball Academie Limburg daarna nog aardig aan te klampen via Tony Washington en Nino Gorissen: 10-8 na vier minuten.

Zorg en Zekerheid Leiden speelde sneller en scoorde makkelijk, vooral lay-ups nadat de bal veroverd was. De outlet na de rebound hoefde niet persé naar de spelverdeler (Maurice Watson Jr.), maar kon ook dichter bij de middenlijn meegegeven worden aan Thompson of Worthy de Jong. Met als gevolg een hoog tempo en relatief eenvoudige scores. Soms werden er fantastische passes gegeven die wel afgerond werden. Van 16-12 rende de Leidse ploeg door naar 30-16, waarna BAL het kwart afsloot via een drietje van Elay Wirjo: 30-19.

Zorg en Zekerheid Leiden opende het tweede kwart met back-to-back driepunters van Thompson en de man in vorm Clayton Vette (vanavond weer topscorer met 24 punten). Na nog geen twee minuten gooide Thompson een alley-oop pass naar Kenneth Simms. De grote Amerikaan schatte de pass op waarde en dunkte 40-23 op het scorebord. Na zes minuten bracht De Jong met een lay-up het verschil op 20 punten: 48-28.

Afgezien van een snoeiharde dunk van Washington moest BAL het vooral zoeken in de driepunter. Jules Schild, Ivan Simic en Wirjo wisten daar wel raad mee. De Leidse ploeg rondde vooral lay-ups af. Met vijf punten op rij van Vette en twee vrije worpen van Thompson bracht Zorg en Zekerheid Leiden de ruststand op 62-37. Op dat moment had de Leidse ploeg al vier spelers in de dubbele cijfers: Thompson 14, Vette 12, Watson 11 en De Jong 10. Thompson stond al op 7 assists.

De tweede helft was een iets ander verhaal. De scherpte aan Leidse zijde daalde ietwat, terwijl BAL door het spelen van zone het tempo in de wedstrijd wat naar beneden wist te krijgen. Na nog geen drie minuten zorgde Vette met een and-1 al voor 72-40. Lange tijd bleef het verschil rond de 30 punten schommelen. Watson probeerde nog wat hoogstandjes uit, maar zag De Jong misdunken op een alley-oop pass. Een lach kon er bij beide spelers wel weer af. Een aanval later herstelde De Jong zich door uit een pass van Mohamed Kherrazi wel te scoren.

Twee minuten voor het einde van het derde kwart kwam Troy Koehler tot genoegen van het publiek het veld in. Het was een fase waarin Zorg en Zekerheid Leiden wat slordiger aan het spelen was. De Leidse ploeg leed over de hele wedstrijd gezien slechts acht turnovers, maar juist in deze fase vielen er twee kort achter elkaar. Koehler werd het kind van de rekening en mocht weer gaan zitten. Met een lay-up sloot Watson het derde kwart af: 82-56.

Ook in het vierde kwart bleef BAL goed meespelen met de Leidse ploeg. Na drie minuten scoorde Vette vanaf de lijn de eerste punten van het vierde kwart voor Zorg en Zekerheid Leiden. BAL had er al vijf gescoord en opeens schommelde het verschil rond de twintig punten. Het Leidse publiek hield zich bezig met het zingen van liederen om Koehler weer in het veld te krijgen. Dat gebeurde dan ook na vier minuten.

Halverwege het laatste kwart was het even schrikken geblazen. Watson landde na een prachtige floater op de voet van een Limburgse speler en kon met een enkelblessure het veld verlaten. Wat dat betreft komt de window voor het Nederlands team precies op tijd. De eerstvolgende wedstrijd voor de Leidse formatie is pas 6 december, dus met enig geluk is Watson dan weer inzetbaar.

Even leken de 100 punten uit beeld te raken, maar een and-1 van Koehler zorgde voor 97-70 met nog iets meer dan een minuut te spelen. Na een rake driepunter van Simic scoorde de in het veld gekomen Twan Polman met een schotje uit de hoek voor 99-73 en nog iets meer dan een halve minuut te spelen. Na een steal van Kherrazi werd er een fout gemaakt op Marijn Ververs. Zijn eerste vrije worp was raak en daarmee kwam de eindstand 100-73 op het scorebord te staan.

Het zat er al een tijdje aan te komen dat Zorg en Zekerheid Leiden een keer aan de 100 punten zou komen. Op de wedstrijd in Den Helder na (73-78) zat de Leidse ploeg in alle competitiewedstrijden boven de 80 punten. In de laatste vijf wedstrijden zat Zorg en Zekerheid Leiden al vier keer in de negentigers en dan nu eindelijk de 100. Als team werd er bijna 60 procent uit het veld geschoten (voor rust zelfs tegen de 70 procent) en werd de bal weer prima gedeeld getuige de 31 assists. Bovendien vijf spelers in de dubbele cijfers: Vette 24, Watson 18, Thompson 18, Kherrazi 13 en De Jong 12.

Afgezien van Kherrazi en De Jong (die vol doorgaan met de Orange Lions) kan de rest van de selectie even bijkomen van het drukke schema. In principe wordt er op 6 december weer verder gespeeld in de Dutch Basketball League.

Advertentie

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×