Busje klapt op personenauto op Willem de Zwijgerlaan

5

Een busje is vanmiddag op de Willem de Zwijgerlaan in Leiden op een personenauto geklapt die stilstond voor het rode stoplicht. Het ongeval gebeurde ter hoogte van de Marnixstraat. Twee gewonden werden nagekeken in de ambulance, maar hoefden niet naar het ziekenhuis. Eén rijstrook werd tijdelijk afgesloten.

Delen

5 reacties

    • Strikt genomen is alleen een verkeerslicht dat op rood staat een stoplicht; bij groen moeten de weggebruikers immers niet stoppen, maar juist doorrijden. Het officiële Reglement verkeersregels en verkeerstekens heeft het over verkeerslicht. Bovendien is stoplicht dubbelzinnig: het heeft ook de betekenis ‘remlicht van een motorvoertuig’.

      Toch is stoplicht een heel gewone aanduiding voor het seinlicht dat op kruispunten het verkeer regelt. De meeste hedendaagse woordenboeken beschouwen stoplicht en verkeerslicht dan ook als synoniemen. Prisma XL Nederlands omschrijft stoplicht als “constructie naast of boven de weg met groen, oranje en rood licht, dat aangeeft of het verkeer mag doorrijden of moet stoppen, verkeerslicht” en verkeerslicht als “gekleurd licht dat aangeeft of het verkeer kan doorrijden of moet stoppen, stoplicht”. In de Dikke Van Dale (2015) staat bij stoplicht eerst “verkeerslicht dat het sein geeft om te stoppen”, en vervolgens “verkeerslicht” in het algemeen.

Je bent nu offline