Science071: Vaak verdwaald? Leer beter navigeren

Navigeren is voor mensen met niet-aangeboren-hersenletsel best moeilijk. Onderzoeker Milan van der Kuil vertelde in onze studio over een training die dit zou kunnen verbeteren. Ook betoogt historica Suze Zijlstra dat ‘mannen zich in pumps moeten verplaatsen’. Redactrice Roos vertelt ons in het wetenschapsnieuws alles over de landing van Marssonde InSight. En altijd al benieuwd geweest hoe je een brainfreeze krijgt als je een heel koud ijsje hebt gegeten? Redacteur Hidde zocht het voor je uit.

De weg vinden is niet voor iedereen het makkelijkste. 1 op de 3 mensen die schade aan hun hersenen heeft opgelopen, door een beroerte, hersenbloeding of hersenkneuzing, vinden het moeilijk om te navigeren. Maar door een training via een spel, zou dit misschien wel verbeterd kunnen worden. Onderzoeker Milan van der Kuil vertelde over hoe dit spel mensen zou kunnen helpen beter de weg te vinden.

Waarom is iedereen zo enthousiast over de sonde op Mars? En hoe kan je met je gedachten pianospelen? Dat legt Redactrice Roos je allemaal uit. Zelfs cactussen en Mexicaanse vissen komen even langs in dit wekelijkse wetenschapsnieuws.

Mannen in de academische wereld moeten zich bewust worden dat ze hun werkomgeving delen met vrouwen. Dat vindt historica Suze Zijlstra. Met succes: het artikel dat ze hierover schreef zorgde ervoor dat bij een bedrijf het loon gelijk werd getrokken tussen mannen en vrouwen. Waarom ‘mannen zich in pumps moeten verplaatsen’? Luister dit fragment met redacteur Wouter terug!

Weleens een heel koud ijsje gegeten, waardoor je ineens hoofdpijn krijgt? Dan heb je het fenomeen brainfreeze ondervonden. Redacteur Hidde zocht tot in de puntjes uit waar deze zogenoemde ijshoofdpijn vandaan komt.

Advertentie

Leiden Nieuws Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×