Gele hesjes om brommers door fietstunnel A44 te weren

11

Langs het nieuwe fietspad – ‘dus niet brommen’ – dat Oegstgeest aan de Rijn en de Dirck van Swietenstraat in Oegstgeest met elkaar verbindt, staan sinds kort regelmatig buurtbewoners om brommers tegen te houden. Ze voeren actie met de leus ‘fietsers en voetgangers: OK, scooters en brommers: NEE’.

In een media-offensief dat vandaag is gestart, spreken bewoners van de Dirck van Swietenstraat over ‘de veiligheid in de straat’ en ‘tientallen scooters en bromfietsers die door de straat scheuren’. Van zo’n situatie is woensdag tegen het einde van de middag echter niets te merken. Een enkele fietser passeert de postende buurtbewoners met gele hesjes – soms afstappend omdat ze geen licht hebben – en de twee bewoners hebben nog geen enkele brommer staande kunnen houden; ‘maar we staan er ook pas net’.

Extra borden
Dat is echter niet het gebruikelijke beeld, vertelt bewoner Kees Jan Dellebeke. Hij is onderdeel van de ‘werkgroep Fietspad’, die er bij de gemeente op aandrong om er geen bromfietspad van te maken. “Wij waren in het begin nog bang dat het aangesloten zou worden op het doorgaande fietspad Katwijk-Leiden, maar er is toegezegd dat het een recreatief fietspad is: van de ene naar de andere wijk.” Bij de opening van de tunnel onder de A44 afgelopen mei, waren er inderdaad extra bordjes geplaatst. Onder ‘fietspad’ hangen sindsdien ook bordjes met ‘Dus niet brommen’.

Woordvoerder van de bewoners Kees Jan Dellebeke in gesprek met verslaggever IJsbrand Terpstra

Dat haalt echter niet veel uit, zegt Dellebeke. “Er gaan nogal veel brommers en scooters doorheen die hier veel te hard de straat in scheuren.” Dat levert volgens de woordvoerder een gevaarlijke situatie op voor spelende kinderen en ouderen die een ommetje maken. En wie de Dirck van Swietenstraat bekijkt, begrijpt die zorgen wel. De straat heeft veel weg van een woonerf, doodlopend en met in het midden een groenstrook. Hard rijdende brommers horen daar geen plek te hebben. Dellebeke: “De bewoners van deze straat zijn helemaal niet gewend aan dat bijna-snelverkeer.”

Geen actieve handhaving
In een reactie op de actie laat de gemeente Oegstgeest aan Sleutelstad weten ‘de bewoners op diverse punten tegemoet te zijn gekomen, ook op punten waarin zij door de bezwarencommissie in het ongelijk zijn gesteld’. Als voorbeeld worden de versmalling van het fietspad en de extra borden genoemd. “Vanaf het begin is duidelijk gemaakt dat niet actief zou worden gehandhaafd”, reageert de gemeente verder. “Wel zijn er regelmatig gemeentelijke opsporingsambtenaren langs geweest om te controleren.”

Die controle zou volgens Dellebeke echter intensiever mogen, ondanks dat de politie heeft aangegeven hier geen capaciteit voor te hebben. “Af en toe een politieman hier neerzetten tijdens de spitsuren, zou in ieder geval een signaal kunnen zijn aan aan de burgers.” Dellebeke denkt verder aan het plaatsen van hekjes waar je doorheen moet slalommen, om het gemotoriseerd verkeer zo lastiger te maken door de tunnel te gaan. “Er rijden ook invalidenwagens en zelf golfkarretjes doorheen.”

Politiek
Om hoeveel brommers en scooters het gaat waartegen de buurtbewoners actie voeren, blijft vooralsnog onduidelijk. Ze blijven in ieder geval bij toerbeurt op hun post langs het fietspad, waar sinds vandaag ook een spandoek boven hangt. Dat een steunfractielid van een Oegstgeester politieke partij vanavond ook in een geel hesje actie voerde, zorgt er wellicht nog voor dat het ook een politiek staartje gaat krijgen. “Met name met D66 en VVD is afgesproken dat het ook een fietspad zou blijven”, weet Dellebeke daar nog over te zeggen.

Delen

11 reacties

 1. Op dit moment ligt de halve wijk op zijn kop met afsluitingen . Het fietspad rechtdoor naar de Corpus is afgesloten en dan moet iedereen naar rechts dwars door de wijk heen en een flink eind om .Met auto’s die allemaal door de Sterreschans rijden . Dan is ook nog het bruggetje richting de Corpus afgesloten. Ik vind het niet zo gek , dat de scooters en brommers nu het tunneltje nemen . Het is gewoon de veiligste manier om de wijk uit te komen .

 2. Marleen Ouwehand

  het is op dit moment in de wijk ook flink zoeken naar een goede weg alles is afgesloten denk het probleem over een half jaar vanzelf is opgelost dan zijn alle wegen weer vrij en is de tunnel omrijden

 3. Jan Oegstgeest op

  Ik snap dat het voor dat wijkje even wennen is dat er verkeer door hun voorheen doodlopende straatje komt maar dit is wel een erg overtrokken reactie van de bewoners daar. Kom hier regelmatig op de fiets langs en kom amper brommers tegen en heb denk ik nog nooit pelende kinderen in de Dirck van Swietenstraat gezien.
  Zeker nu in Oegstgeest aan de Rijn alles op de schop ligt en dat nog wel tot het voorjaar duurt vind ik het niet meer dan logisch dat men deze route kiest om de wijk in en uit te kunnen. Even de winter uitzitten en dan wordt het vast weer rustiger voor de bewoners daar.

 4. Chantal Versteeg

  Wilde net zeggen. Nu moeten scooters heel ver omrijden omdat het duifhuislaantje weer opnieuw aangelegd moet worden. Als ik nu naar station fiets rij ik er doorheen zodra het duifhuislaantje weer open is dan is dat sneller.

 5. Chantal Versteeg

  De afrit bij de mc donald naar corpus net zo. Mag geen verkeer omhoog komen . Groot wit bord met rodoe rand maar veel scooters en fietsers veelal zonder licht doen dit wel. Ook die moeten nu via fietspad wat een stuk verderop ligt maar is wel gevaarlijk op deze manier.
  Zodra je weer achter corpus langskunt en bij stoplichten rechts is dat probleem ook opgelost.

 6. Gerard van Hees op

  Fijn dat dit goede werk zo verbonden wordt met de actualiteit door gele hesjes te dragen…….

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline