Boven het fietspad dat van Oegstgeest aan de Rijn naar de Dirck van Swietenlaan loopt, hangt sinds vandaag een spandoek. (Foto's: PR / IJsbrand Terpstra).

Gele hesjes om brommers door fietstunnel A44 te weren

Langs het nieuwe fietspad – ‘dus niet brommen’ – dat Oegstgeest aan de Rijn en de Dirck van Swietenlaan in Oegstgeest met elkaar verbindt, staan sinds kort regelmatig buurtbewoners om brommers tegen te houden. Ze voeren actie met de leus ‘fietsers en voetgangers: OK, scooters en brommers: NEE’.

In een media-offensief dat vandaag is gestart, spreken bewoners van de Dirck van Swietenlaan over ‘de veiligheid in de straat’ en ’tientallen scooters en bromfietsers die door de straat scheuren’. Van zo’n situatie is woensdag tegen het einde van de middag echter niets te merken. Een enkele fietser passeert de postende buurtbewoners met gele hesjes – soms afstappend omdat ze geen licht hebben – en de twee bewoners hebben nog geen enkele brommer staande kunnen houden; ‘maar we staan er ook pas net’.

Extra borden
Dat is echter niet het gebruikelijke beeld, vertelt bewoner Kees Jan Dellebeke. Hij is onderdeel van de ‘werkgroep Fietspad’, die er bij de gemeente op aandrong om er geen bromfietspad van te maken. “Wij waren in het begin nog bang dat het aangesloten zou worden op het doorgaande fietspad Katwijk-Leiden, maar er is toegezegd dat het een recreatief fietspad is: van de ene naar de andere wijk.” Bij de opening van de tunnel onder de A44 afgelopen mei, waren er inderdaad extra bordjes geplaatst. Onder ‘fietspad’ hangen sindsdien ook bordjes met ‘Dus niet brommen’.

Woordvoerder van de bewoners Kees Jan Dellebeke in gesprek met verslaggever IJsbrand Terpstra

Dat haalt echter niet veel uit, zegt Dellebeke. “Er gaan nogal veel brommers en scooters doorheen die hier veel te hard de straat in scheuren.” Dat levert volgens de woordvoerder een gevaarlijke situatie op voor spelende kinderen en ouderen die een ommetje maken. En wie de Dirck van Swietenlaan bekijkt, begrijpt die zorgen wel. De straat heeft veel weg van een woonerf, doodlopend en met in het midden een groenstrook. Hard rijdende brommers horen daar geen plek te hebben. Dellebeke: “De bewoners van deze straat zijn helemaal niet gewend aan dat bijna-snelverkeer.”

Geen actieve handhaving
In een reactie op de actie laat de gemeente Oegstgeest aan Sleutelstad weten ‘de bewoners op diverse punten tegemoet te zijn gekomen, ook op punten waarin zij door de bezwarencommissie in het ongelijk zijn gesteld’. Als voorbeeld worden de versmalling van het fietspad en de extra borden genoemd. “Vanaf het begin is duidelijk gemaakt dat niet actief zou worden gehandhaafd”, reageert de gemeente verder. “Wel zijn er regelmatig gemeentelijke opsporingsambtenaren langs geweest om te controleren.”

Die controle zou volgens Dellebeke echter intensiever mogen, ondanks dat de politie heeft aangegeven hier geen capaciteit voor te hebben. “Af en toe een politieman hier neerzetten tijdens de spitsuren, zou in ieder geval een signaal kunnen zijn aan aan de burgers.” Dellebeke denkt verder aan het plaatsen van hekjes waar je doorheen moet slalommen, om het gemotoriseerd verkeer zo lastiger te maken door de tunnel te gaan. “Er rijden ook invalidenwagens en zelf golfkarretjes doorheen.”

Politiek
Om hoeveel brommers en scooters het gaat waartegen de buurtbewoners actie voeren, blijft vooralsnog onduidelijk. Ze blijven in ieder geval bij toerbeurt op hun post langs het fietspad, waar sinds vandaag ook een spandoek boven hangt. Dat een steunfractielid van een Oegstgeester politieke partij vanavond ook in een geel hesje actie voerde, zorgt er wellicht nog voor dat het ook een politiek staartje gaat krijgen. “Met name met D66 en VVD is afgesproken dat het ook een fietspad zou blijven”, weet Dellebeke daar nog over te zeggen.

Advertentie

Oegstgeest Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×