Gemeente Leiden koopt busremise voor 8,6 miljoen euro

26

De gemeente Leiden heeft prijsovereenstemming bereikt met openbaar vervoersbedrijf ConneXXion dan eigenaar is van de enorme busremise aan de Rijnsburgerweg. De gemeente telt er 8,6 miljoen euro voor neer. Over enkele jaren wordt de forse locatie langs het treinspoor herontwikkeld. Er komen dan woningen. Voordat die gebouwd kunnen worden, moet de bodem onder de huidige bebouwing worden gesaneerd. Daarmee is naar schatting nog eens zo’n half miljoen euro gemoeid.

Chris de Waard in gesprek met burgemeester Lenferink over de aankoop van de busremise.

De garage wordt deze concessieperiode gehuurd door concurrent Arriva die in onze regio het busvervoer verzorgd. Totdat in 2022 de nieuwe concessie gaat lopen verhuurt de gemeente de remise aan Arriva. Daarna moet Arriva of een ander vervoersbedrijf dat tegen die tijd de aanbesteding wint een andere oplossing zoeken voor het laten ‘overnachten’ van de bussen.

Deze diashow vereist JavaScript.

De discussie over de stalling van bussen liep sowieso al, want bij de locatiekeuze voor het nieuwe busstation bij Leiden Centraal wil de gemeente geen plek bieden aan bussen die er niets anders doen dan wachten. Een oplossingsrichting voor het stallen van de bussen die niet in dienst zijn is er in principe al. Nu rijden de bussen vanuit alle windstreken naar het eindpunt bij station Leiden Centraal om daar voor een deel ook te ‘overnachten’. Het idee is om dat om te draaien. De bussen rijden dan naar een eindpunt elders in de regio, waar ze minder beslag leggen op schaarse ruimte.

Delen

26 reacties

  • Dan ga je er toch niet wonen? Niemand die jou dwingt. Maar anderen willen er misschien wel wonen.

   • Aan de andere kant van de Rijnsburgerweg tegenover de busremise staat al een woonflat waar mensen naar volle tevredenheid wonen.

 1. weer geld lenen waar is leiden mee bezig de zorgkosten steiger en de zorg kan het geld goed gebruiken 8.2 milj ooi en waar praatje over eigenlijk schandalig

  • 2x Dezelfde reactie, Frans. En in gelul (een ijsbaan) kun je niet wonen, zoals Jan Schaefer vroeger al terecht opmerkte.

 2. Carla Opdam Mark

  Denk dat de baten (Arriva) redelijk opwegen tegen de kosten
  En daarna wordt er gebouwd, persoonlijk zou ik niet zo dicht naast het spoor willen wonen maar das een andere discussie

 3. Floor Sleeking

  Ik snap jullie reacties niet zo. Dit levert de gemeente uiteindelijk veel meer geld op. Is gewoon investeren. Dan hebben ze over een paar jaar weer geld voor zorg en een sporthal.

  • Doordachte en slimme reactie Floor. Ook daar zullen de vuurwerk aso’s wel weer bezwaar tegen aantekenen en de burgemeester de nodige bakken bagger over zijn hoofd uit storten. Maar ja daar ben je een ASO voor.

 4. Triest maar ook altijd weer grappig om hier reacties te zien die ervan blijk geven dat de schrijvers ervan oordelen over iets waar ze niets, niets dus, van weten. 🤣

 5. Mooie prijs voor een grote lap grond die lekker centraal ligt. Goede plek voor mooie eigentijdse hoogbouw. Maar snel gaan bouwen daar.

 6. Henny Verlind op

  Een dak boven je hoofd heeft nu eenmaal meer prioriteit dan een grotere ijsbaan. Prima beleid dus.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline