De busremise tussen de Boerhaavelaan en het spoor maakt over circa vier jaar plaats voor woningen. (Foto's: Chris de Waard).

Gemeente Leiden koopt busremise voor 8,6 miljoen euro

De gemeente Leiden heeft prijsovereenstemming bereikt met openbaar vervoersbedrijf ConneXXion dan eigenaar is van de enorme busremise aan de Rijnsburgerweg. De gemeente telt er 8,6 miljoen euro voor neer. Over enkele jaren wordt de forse locatie langs het treinspoor herontwikkeld. Er komen dan woningen. Voordat die gebouwd kunnen worden, moet de bodem onder de huidige bebouwing worden gesaneerd. Daarmee is naar schatting nog eens zo’n half miljoen euro gemoeid.

Chris de Waard in gesprek met burgemeester Lenferink over de aankoop van de busremise.

De garage wordt deze concessieperiode gehuurd door concurrent Arriva die in onze regio het busvervoer verzorgd. Totdat in 2022 de nieuwe concessie gaat lopen verhuurt de gemeente de remise aan Arriva. Daarna moet Arriva of een ander vervoersbedrijf dat tegen die tijd de aanbesteding wint een andere oplossing zoeken voor het laten ‘overnachten’ van de bussen.

De discussie over de stalling van bussen liep sowieso al, want bij de locatiekeuze voor het nieuwe busstation bij Leiden Centraal wil de gemeente geen plek bieden aan bussen die er niets anders doen dan wachten. Een oplossingsrichting voor het stallen van de bussen die niet in dienst zijn is er in principe al. Nu rijden de bussen vanuit alle windstreken naar het eindpunt bij station Leiden Centraal om daar voor een deel ook te ‘overnachten’. Het idee is om dat om te draaien. De bussen rijden dan naar een eindpunt elders in de regio, waar ze minder beslag leggen op schaarse ruimte.

Advertentie

Leiden Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×