Politie vindt vuurwerk, drugs en wapens bij serie invallen

12

Agenten hebben donderdag in totaal 175 kilo zwaar illegaal vuurwerk in beslag genomen tijdens controles op 23 adressen in de regio. Daarbij zijn ook vier verdachten aangehouden. Bij twee adressen kwam de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) om de aangetroffen explosieven veilig te stellen.

Hennep, mortierbommen en lanceerbuizen in Leiderdorp
In Leiderdorp vonden agenten in een woning een kleine hennepkwekerij, speed en GHB. Alle goederen en planten zijn in beslag genomen. Ook vonden ze in de woning op een zolderkamer dertig kilo vuurwerk, waaronder nitraten, mortierbommen en lanceerbuizen. Mortierbommen ontploffen doorgaans binnen een fractie van seconde na ontsteking. Een 35-jarige man uit Leiderdorp werd hiervoor aangehouden.

Voorhout en Katwijk
In Voorhout hield de politie een 47-jarige man uit die plaats aan. Agenten vonden professioneel en illegaal vuurwerk in zijn woning en vermoeden dat de man hierin handelt. De man zit vast en wordt gehoord. In Katwijk vond de politie een grote partij illegaal vuurwerk die in beslag genomen is.

Geïmproviseerde pijpbom in Noordwijkerhout
In een woning in Noordwijkerhout troffen agenten naast illegaal vuurwerk ook diverse verboden wapens aan. Het ging om luchtdrukwapens, een ploertendoder en pepperspray – en een geïmproviseerde pijpbom. Specialisten van de EOD zullen de pijpbom gecontroleerd tot ontploffing brengen. Een 42-jarige man uit Noordwijkerhout is aangehouden.

Zelfgemaakt en illegaal vuurwerk: levensgevaarlijk
Op het bezit van of de handel in vuurwerk staan forse geldboetes en zelfs gevangenisstraffen. Zelfgemaakt illegaal vuurwerk is levensgevaarlijk want onvoorspelbaar: het kan te vroeg afgaan en ook de kracht kan overweldigend zijn met ernstig letsel of zelfs doden tot gevolg. De koker kan uiteenspatten waardoor de stukken als projectielen alle kanten opvliegen. Niet alleen gevaarlijk voor de afsteker, maar ook voor de omstanders. Zulke bommen maken is strafbaar, net als het bezit en afsteken van illegaal vuurwerk.

Vuurwerk veroorzaakt elk jaar weer forse (brand)schade en lichamelijk letsel. Vervoer over de weg en opslag in een woonwijk creëert extra veiligheidsrisico’s. Ook postbezorgers lopen grote risico’s. Voor de verzending van vuurwerk worden vaak reguliere koeriersdiensten gebruikt. De bezorgers weten niet wat er in zo’n pakket zit, maar vuurwerk kan de kracht van een granaat in veelvoud hebben.

De politie roept mensen op om direct 112 te bellen bij een vermoeden van illegaal vuurwerk. Dat kan ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

Delen

12 reacties

 1. En dan maar volhouden dat het zo leuk is, dat vuurwerk. Ziehier, de ware aard van de rechtse babbelaars. Vuurwerk en de onderwereld horen nu eenmaal bij elkaar.

  • Ik zou hopen dat de “onderwereld” hun meningsverschillen uitvochten met luchtdruk wapens en messen. Wederom een domme vergelijking Mo (of een van de 40 andere Pseudoniemen die je gebruikt)
   Luchtdrukwapens en messen mag je gewoon in bezit hebben, niets illegaals aan. Maar goede zaak dat men het gevaarlijke vuurwerk nu eens opspoort, alhoewel ik denk dat het een druppel op een gloeiende plaat is.

   • Ik geloof niet dat ik een vergelijking gebruikt heb, dus wat je precies bedoelt weet ik niet. Aan pseudoniemen doe ik niet en ik heet niet Mo maar gewoon Mohammed, altijd en overal.
    Maar je hebt gelijk hoor mijn beste vriend, vuurwerk, drugs en wapens hebben we natuurlijk allemaal in huis…

    • Beste Mo, Ik heb geen vrienden en ben blij dat jij mijn vriendje wilt zijn. En ja ik heb net als jij drugs in huis; koffie, thee, nootmuskaat, medicijnen (en in mijn geval als “niet gelovige boze blanke man” ook bier, wijn en andere spirituosen) vuurwerk ligt er ook nog, een paar vergeten rotjes van jaren geleden en wat betreft wapens, ja die ook, ik bezit een vismes (met karteltjerand voor de schubben) en een zwitsers zakmes. Geen idee hoe je er bij komt dat dit mij een rechtse babbelaar maakt.

  • Een Leids burgers op

   Ook hier heeft illegaal vuurwerk in bezit hebben niets met rechtse babbelaars te maken. Uitgeprocedeerde Illegalen BedBadBrood -opvang bieden is bijvoorbeeld wel kenmerkend voor (s)linkse babbelaars. 🙂
   Zelf vuurwerk afsteken wordt nog steeds door mensen leuk gevonden en dat zijn vast niet allemaal ¨rechtse babbelaars¨ Juist vanwege de onveiligheid is het goed dat er wordt opgetreden tegen illegaal gevaarlijk vuurwerk.

   • Natuurlijk zijn er ook wel progressieven die vuurwerk wel aardig vinden. Maar ik ben niet degene die de links/rechts discussie gekoppeld heeft aan voor/tegen vuurwerk zijn. Dat zijn steevast de mensen die graag over slinks zeuren (lees het artikel over het mogelijke verbod nog maar eens). Ik geef zo nu en dan wat tegengas, want ik heb mijn buik vol van die ‘Wim Bosboom’ types met hun simplistische visie op de realiteit. En wat is er precies mis om een beetje medemenselijk te tonen als het om uitgeprocedeerden gaat? Ze hoeven voor mij ook niet te blijven, maar ze op straat laten creperen is middeleeuws. En tussen al die rechtsen hier zitten vast ook mensen met de een of andere uitkering, waarvoor ik als ‘linkse’ 52% belasting betaal. Dat doe ik graag, want ik ben ook ooit geholpen door de staat en ook zij dienen geholpen te worden. Maar het gezeur van deze gefrustreerde anti-elitairen is soms wel erg vermoeiend.

     • Haha, een bericht van gene zijde. Ik zou er bijna religieus van worden 🙂 En dat wilde ik nu even kwijt!

    • Een Leids burger op

     Zeur zelf niet zo Mohammed (over anderen) en kijk eerst eens kritisch naar je eigen simplistische reactie voordat je meent tegengas te moeten gaan geven.
     .
     Lees je eigen reactie nog maar eens goed. Ik citeer: En dan maar volhouden dat het zo leuk is, dat vuurwerk. Ziehier, de ware aard van de rechtse babbelaars.
     .
     Je bent dus wel degelijk diegene die rechts (rechtse babbelaars) koppelt aan plezier aan vuurwerk en aan (het maken of in bezit hebben van ) illegaal vuurwerk.

Je bent nu offline