In het voormalige blijf-van-mijn-lijfhuis aan de Haagweg 47 komen 37 studentenkamers, maar formeel is van verkamering geen sprake. (Foto's: Chris de Waard).

37 Studentenkamers in pand Haagweg 47 ondanks Leidse verkamerstop

Hoe hard en lang omwonenden ook protesteren tegen het verkameren van een enorm leegstaand kantoorpand aan de Haagweg, de komst van 37 studenten houden ze er niet mee tegen. Daarvan is fractievoorzitter Gijs Holla van de Leidse PvdA eigenlijk wel overtuigd. “Want wat de eigenaar met zijn pand wil, dat mag gewoon”.  Dat vindt ook de gemeente en dus gaf bouwwethouder Fleur Spijker groen licht voor de verkamering.

“Formeel is het namelijk geen verkamering,” legt Holla uit. Zijn partij strijdt al jaren tegen de gevolgen van verkamering en in het coalitieakkoord spraken D66, GroenLinks en de PvdA een moratorium af op verkamering. Een jaar lang zou er geen enkele onttrekkingsvergunning worden verleend en die periode loopt nog tot juni 2019.  “Het probleem is alleen dat er veel meer wordt verkamerd op basis van omgevingsvergunningen dan via de onttrekkingsvergunning,” zegt bewoner Eric van ’t Groenewoud die schuin tegenover het pand in kwestie aan de Morschkade woont. Hij noemt het een sluiproute die de politiek zo snel mogelijk moet dichten: “En het liefst met terugwerkende kracht”.

Chris de Waard sprak met enkele bezwaarmakende omwonenden, fractievoorzitter Gijs Holla van de PvdA en met bouwwethouder Fleur Spijker over het mogelijk maken van ‘het grootste Minervahuis vna Leiden’ zoals de buurt het noemt.

Ook Annet Jonk kwam de Leidse raadsleden afgelopen week nog maar eens deelgenoot maken van haar bezwaren en angsten: “We zijn heus niet overal tegen, maar studenten hebben een heel ander leefritme dan wij als omwonenden”. Commissievoorzitter Walter van Peijpe waarschuwde de insprekers dat er mogelijk niet al te veel met hun bezwaren gaat gebeuren: “De raad is hier namelijk niet aan zet”.

Over enkele weken ligt dat overigens anders. Dan staat verkamering op de raadsagenda en dan worden ongetwijfeld alle varianten betrokken bij de discussie over het zwaarbeladen onderwerp. Of dat omwonenden van Haagweg 47 soelaas biedt, valt zeer te betwijfelen. Holla: “We hebben een stop ingesteld op verkameren. Dat is het opdelen van een woonhuis in kamers. En dit was geen woonhuis maar een kantoor. Dus dit mag gewoon. We hebben geen verbod ingesteld op het transformeren van kantoren naar woonruimte.”

Advertentie

Leiden Politiek haagweg47 Verkamering


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×