37 Studentenkamers in pand Haagweg 47 ondanks Leidse verkamerstop

57

Hoe hard en lang omwonenden ook protesteren tegen het verkameren van een enorm leegstaand kantoorpand aan de Haagweg, de komst van 37 studenten houden ze er niet mee tegen. Daarvan is fractievoorzitter Gijs Holla van de Leidse PvdA eigenlijk wel overtuigd. “Want wat de eigenaar met zijn pand wil, dat mag gewoon”.  Dat vindt ook de gemeente en dus gaf bouwwethouder Fleur Spijker groen licht voor de verkamering.

“Formeel is het namelijk geen verkamering,” legt Holla uit. Zijn partij strijdt al jaren tegen de gevolgen van verkamering en in het coalitieakkoord spraken D66, GroenLinks en de PvdA een moratorium af op verkamering. Een jaar lang zou er geen enkele onttrekkingsvergunning worden verleend en die periode loopt nog tot juni 2019.  “Het probleem is alleen dat er veel meer wordt verkamerd op basis van omgevingsvergunningen dan via de onttrekkingsvergunning,” zegt bewoner Eric van ’t Groenewoud die schuin tegenover het pand in kwestie aan de Morschkade woont. Hij noemt het een sluiproute die de politiek zo snel mogelijk moet dichten: “En het liefst met terugwerkende kracht”.

Chris de Waard sprak met enkele bezwaarmakende omwonenden, fractievoorzitter Gijs Holla van de PvdA en met bouwwethouder Fleur Spijker over het mogelijk maken van ‘het grootste Minervahuis vna Leiden’ zoals de buurt het noemt.

Ook Annet Jonk kwam de Leidse raadsleden afgelopen week nog maar eens deelgenoot maken van haar bezwaren en angsten: “We zijn heus niet overal tegen, maar studenten hebben een heel ander leefritme dan wij als omwonenden”. Commissievoorzitter Walter van Peijpe waarschuwde de insprekers dat er mogelijk niet al te veel met hun bezwaren gaat gebeuren: “De raad is hier namelijk niet aan zet”.

Over enkele weken ligt dat overigens anders. Dan staat verkamering op de raadsagenda en dan worden ongetwijfeld alle varianten betrokken bij de discussie over het zwaarbeladen onderwerp. Of dat omwonenden van Haagweg 47 soelaas biedt, valt zeer te betwijfelen. Holla: “We hebben een stop ingesteld op verkameren. Dat is het opdelen van een woonhuis in kamers. En dit was geen woonhuis maar een kantoor. Dus dit mag gewoon. We hebben geen verbod ingesteld op het transformeren van kantoren naar woonruimte.”

Delen

57 reacties

 1. Vrijstaand en een verkeersader tussen de overburen.
  Dus de gebruikelijke overlast van verkamering zal wel meevallen.
  Mooi op stand voor onze toekomstige artsen, juristen en bestuurders.

  • Je lijkt toe te juichen dat bestuurders, artsen en juristen “op stand” wonen en daar al jong mee beginnen. Een uitleg waarom dat toe te juichen is, ontbreekt. Het is je wellicht bekend dat populisten, zelfs elitaire als Thierry Baudet, zich tegen de elite/elites keren.
   .
   Gezien de kwade reuk waarin elites verkeren, is het behulpzaam wanneer je de lezers uitlegt waarom jij vindt dat niet vroeg genoeg kan worden begonnen met afzonderen van toekomstige vertegenwoordigers van de elite.
   .
   Bij Petra Hoogeveen zie je voorbeelden van de nadelen van ‘in een andere wereld leven’. Zij wijst op de bovengemiddelde geluidsoverlast van studenten, gevolg van hun in een ander leefritme zitten. Dat is wat anders dan zeggen dat alle studenten elitair zijn. Wel wijst het op de gevaren van je opsluiten in een eigen kring en onverschillig zijn voor medemensen.

  • Wellicht een idee om eens de mening van de vele mensen die protesteren tegen verkamering tot je te nemen. Hebben ze wellicht een punt?

 2. Prima, Leiden is wat het is door onze studenten! Stel je voor dat er alleen ‘echte’ Leidenaars zouden wonen. Brrrr.

  • De gelegenheid aangrijpen om je af te zetten tegen rechtse populisten, ‘gewone’/’echte’ Leidenaars geeft wellicht even een fijn gevoel. Maar daarna kom je er achter aan niets een positieve bijdrage geleverd te hebben.
   .
   Eerder bepleitte je op Sleutelstad om de positieve bijdrage van sociaal-democraten aan Nederland niet te vergeten. Is het juist dat Haagweg 47 alleen door Minervastudenten zal worden bewoond, en ‘kapitaal’ dus (beoogd) toekomstige leden van de ‘financiële elite’ nu al voortrekt ten opzichte van armlastige studenten die ook een kamer zoeken, dan vraag ik je: juich je ook dit toe?

   • Dhr. Melkman op

    laten we eerlijk zijn dat de ‘gewone/echte’ Leidenaars hier ook niet zullen willen wonen. Die blijven liever in de buurten waar ze zitten.

    • Die worden juist weggedrukt uit hun woonwijken door o.a. het verkameren. In deze buurt, het Haagwegkwartier, is tussen spoor en huisnummer 32 ide helft van alle panden verkamerd. Haagweg 32 wordt op eerste en tweede verbouwd tot 7 studiootjes. Er is veel overlast door dronken bewoners van studentenhuis Haagweg 29. Bij de Albert Heijn op het Bevrijdingsplein is men blij met het verdwijnen van de winkelwagentjes stelende Minervanen uit het ROC: winkelwagentjes en winkelmandjes liggen in de vuilcontainer voor dit ontruimde pand.
     Wanneer gaat deze gemeente iets doen voor al die starters (15.000!) die in Leiden op zoek zijn naar een betaalbare woning? De wachttijd voor een sociale huurwoning is ruim 7 jaar. Waarom steeds de rode loper uitrollen voor deze studenten terwijl starters en sociale huurders in de kou blijven staan? In dit pand hadden ook starterswoningen kunnen komen.

   • Mijn reactie was deze keer toch juist positief? Het is niet snel goed. Maar de sociaal-democratie heeft het mogelijk gemaakt voor iedereen met een gezond verstand om te gaan studeren, dat klopt. En sindsdien zijn er ook zat Minervanen uit een minder vermogend milieu, die daar dus ook tijdelijk een onderkomen kunnen vinden, hopelijk buiten de grip van de criminele huisjemelkers (ik zal me deze keer niet uitlaten over de politieke voorkeur van deze lieden). Zelf ben ik trouwens niet zo van de studentenverenigingen, daar ben ik wat te individualistisch voor. Ik ben destijds dus ook geen lid geworden, maar kwam er wel eens als bezoeker. Niets mis met die clubs hoor, alhoewel ze soms slecht in het nieuws komen. Maar dat komt de VVD ook, dus dat zegt niet zoveel.

    • Een Leids burger op

     Dit keer inderdaad geen ONJUISTE toespelingen op rechts en links. zie echter : https://sleutelstad.nl/2018/12/01/politie-vindt-vuurwerk-drugs-en-wapens-bij-serie-invallen/#comment-282849
     Het is inderdaad mogelijk geworden om ook voor mensen van arme afkomst te gaan studeren. Maar tegenwoordig moet er meer geleend worden waardoor er weer een tweedeling dreigt. Huisjesmelkers zorgen wel voor woonruimte voor studenten maar tegen zeer hoge prijzen. De ruzie kan daarbij uit de hand lopen. Maar de berichtgeving gaat hier vooral over de verkamering (te grote concentratie studenten op 1 plek) waar de buurtbewoners zich tegen keren.

    • @Mohammed: je schreef “Stel je voor dat er [in dat verkamerd kantoor] alleen ‘echte’ Leidenaars zouden wonen. Brrrr.”. Dat suggereert dat dat verschrikkelijk zou zijn. Zo lok je ‘echte’ Leidenaars (vreemd genoeg denkt iedereen hierbij aan ‘eenvoudige’, ‘gewone’ Leidenaars en niet aan ‘patricische’) uit te reageren.
     .
     Voor zover Minervanen vóór het terugdraaien van toegankelijk onderwijs voor ook kinderen van minder verdienende ouders zijn, vind ik je ruimhartige omhelzing van hen wel wat in tegenspraak met je lof voor de sociaal-democratie, net zoals (impliciet) je begrip voor armlastige studenten die meteen ‘overlopen’ naar Minerva en niet kunnen wachten de mores over te nemen.
     .
     De jovialiteit van VVD-ers is welbekend. Een dodelijke omhelzing, die kan verbloemen dat ze even goedlachs je een poot uitdraaien, laten vallen, of ongemeend de vreselijkste onbenulligheden kunnen verkondigen louter vanuit electorale overwegingen, en even goede vrienden willen blijven als de opgelaten proefballon geen succes blijkt, all in the game, men kon het proberen.

     • Eus de Watergeus op

      Ik meen u, met uw typering van de joviale VVD’er, nu toch te betrappen op een generalisatie van het soort waar u regelmatig zelf tegen ageert. 🙂

     • @Eus: u heeft een beetje gelijk. Wanneer men mijn reactie in context leest, ziet men dat die de reikwijdte begrenst. Maar toegegeven, er klinkt iets in door van ‘Ken je er een, dan ken je ze allemaal”.
      .
      Mohammed wist elk kwalitatief onderscheid links/rechts uit door
      (1) de verdienste van de sociaal-democratie (in wat wellicht een gelegenheidsargument is) te zien als het mogelijk maken dat studenten van eenvoudige komaf zich mengen tussen studenten van betere komaf en de mores van Minerva zich eigen kunnen maken
      (2) Minervanen ten goede te houden dat het er gezellig of zoiets is (“Niets mis met die clubs hoor [, alhoewel ze soms slecht in het nieuws komen]”)
      .
      Ik reageerde in de door u betwiste alinea in het bijzonder op dat tweede element. Goedgemutstheid is geen argument. Het kan buitenkant zijn (‘intussen draait men je even hartelijk een poot uit’), ook in de zin dat bestaande scheidslijnen achter de façade van hartelijkheid onverminderd in stand blijven. [Ik heb geen kijk op de hedendaagse samenstelling van Minerva. Misschien is ‘nieuw geld’ of mensen die rijk willen worden / een goed betalende carrière nastreven, in de meerderheid. Misschien drukt ‘oud geld’ achter de schermen nog een stempel op de vereniging.]
      .
      Buitenkantigheid van jovialiteit kaartte ik, tot slot, in een tweede zin aan, die van de vele proefballonnen waarmee de VVD electoraal, naar de mening van vele commentatoren, kiezers van PVV en vooral FvD probeert af te snoepen (uit de actualiteit: Dijkhoff, Aartsen). Men doet zich dan voor als vertegenwoordiger en belangenbehartiger van ‘het volk’.
      .
      Ik zou hopen dat u gelijk had, maar merk weinig van protest binnen de VVD tegen genoemde joviale populistische proefballonnenoplaterij (alhoewel politiek journalisten die wel optekenden in VVD-wandelgangen – daar koop ik echter weinig voor).
      .
      Tot slot, ik ga nu mee in het afdwalen van het onderwerp van het Sleutelstad-artikel. Wat dat betreft vind ik Mohammeds eerste reactie ook te gemakzuchtig. Studenten worden daar positief neergezet als zorgend voor levendigheid (in retorisch contrast met ‘echte’ Leidenaren). Hij gaat daarmee voorbij aan de geuite zorgen van de omwonenden, beheerst verwoord door van ’t Groenewout en Jonk in de interviews. Onderstreping mijns inziens dat Mohammed een eigen discussie begon, over de rug van de buurtbewoners die bezorgd zijn over de gevolgen van de verkamering van het pand Haagweg 47.

     • Zeur niet zo (de echte) op

      @Een Leidse heer:
      1. U verwijst naar de nep-‘zeur niet zo’ die Comment van zouteloos commentaar voorziet. Comment is niet Zeur niet zo.
      2. U doet zelf op deze wijze mee aan het vermeerderen van zouteloze commentaren. Probeer eens op een andere wijze in gesprek te raken.

     • Een Leids burger op

      Voor de goede verstaander is mijn opmerking aan de zeurende Comment niet zouteloos en heeft dezelfde strekking als die van Zeur niet zo, Eus en die van Leidenaar.

  • J.S van Stralen op

   Wat is er mis met studenten in de buurt? Studenten houden de buurten juist levendig! Van dit muggetje wordt door de bewoners een olifant gemaakt.

 3. Overlast is overal door verkamering. Neem eens de brahmslaan en omgeving. Vreselijk gewoon

 4. Petra Hoogeveen op

  Als achter buurvrouw, aan de andere kant van de Rijn, zit ik hier niet op te wachten. Geluid over water draagt ver en wordt versterkt. De mensen op het terras van Woods, toch echt eind verder aan de Rijn, kunnen we woordelijk verstaan. Van een “chic’restaurant , is het een disco geworden. De bijeenkomsten bij Njord ( zeker 2 maal per week) zijn al een bezoeking. Die Leythe is ook niet onschuldig aan de OVERlast die we ondervinden als omwonenden. Het stuk Morsweg tussen de spoorwegovergang en de tunnel van de Lage Morsweg heeft al 90 , ja u leest het goed!!, verkamerde panden! De smoes dat he een kantoopand is en dus wl vkamerd mag , worden is te lullig voowoorden. De stop op het verdelen van woonhuizen in kamers, is ingesteld om de strucuur in de buurt te bewaren en de overlast terug te dringen. Het blijkt dat studenten een ander leetme hebben en niet betrokken zijn bij de buurt waarin zij wonen. Zie de troep op straat en de vele fiets(wrakk)en
  Nee dus!!Geen verkamering meer!!!!
  Laat de universiteit voor de eigen studenten zorgen en niet zoveel nieuwe studenten aannemen als zij geen woonruimte beschikbaar heen.

  • Ik kan me uw ergernis voorstellen. Maar het is onjuist, begrijp ik uit het artikel, dat het een ‘smoes’ is dat kantoorpanden verkamerd mogen worden. Ook kan de Universiteit Leiden geen studentenhuisvesting uit de hoge hoed toveren, zoals u op het eind denkbaar acht. Die opmerking lijkt me uiting van onmacht/frustratie.
   .
   De lokale politiek is ongelukkig met de maas in de wet en overlegt hier over enkele weken over. Ook dan zal – helaas voor u – naar alle waarschijnlijkheid niet meteen een geweldige oplossing bereikt worden.
   .
   Mocht geluidsoverlast structureel probleem zijn, dan kan volgehouden gezamenlijk optreden van buurtbewoners wellicht soelaas bieden, al was het maar via ‘naming and shaming’, aan de schandpaal nagelen van de boosdoeners en ze zo imagoschade bezorgen.

   • Uw oplossing voor geluidsoverlast is disproportioneel en opruiend. U wilt graag deugen maar u deugt voor geen ene meter.

  • Eus de Watergeus op

   Ik vrees dat u als achterbuurvrouw dit extra quotum overlaststudenten voor lief zult moeten nemen. Ik heb in mijn straat regelmatig te maken met hangjongeren die overlast veroorzaken. Dat is natuurlijk van een andere orde dan studenten maar misschien zijn er toch parallellen te trekken. Het verbaast mij in positieve zin bijna iedere keer weer hoezeer mijn doelgroep voor rede vatbaar blijkt indien ze met respect worden benaderd bij het aankaarten van overlast. Uiteraard zijn er uitzonderingen met jeugdigen die provoceren en lijntrekken, maar wat ik u toch wil meegeven: ga het gesprek aan en wacht daar vooral niet mee tot het stoom u uit de oren komt. Naming and shaming wat Comment suggereert kan ik mij niet veel bij voorstellen maar misschien werkt het. Ik zou er alleen niet mee beginnen.

 5. Altijt weer die ztudenden! Zeker die Minervias!! Versgrikkelijk volk, en dan later zekre al onse banen inpikken en daar in denhaag weer lekker ons gelt ook nog afpakkne. De emmer is een keer vol!!!

  • Ben je een student die de paljas uithangt (en om die reden zoveel taalfouten maakt)? “Al onze banen inpikken” is de klacht die doorgaans tegen migranten en vluchtelingen wordt geuit. Het gaat hierbij om lager betaald werk. Minervastudenten bekleden in het cliché de hogere posities.
   .
   “In Den Haag ons geld afpakken” is een verbastering van rechts clichématig verzet tegen belastingheffing om publieke voorzieningen of sociale zekerheid in stand te houden, vaak genoeg voorzieningen waarvan mensen die om het hardst mee klagen gebruik maken.
   .
   Kortom, orden je cliché’s een beetje.

   • Lodewijk-Jan op

    Gozerknor ik ga ziek over jou heersen als ik later het land bestuur pauper
    X Minervaan (vo)

    • Wij demonstreren jouw regerinkje indiervoege helemaal de moeder studentje. Koop maar vast Zwitsal want jij gaat zeker weten jouw billen branden. En maak verdomme die plee nou eens schoon! Groeten Rubberen Sjakie.

 6. Een Leids burger op

  Als het doel was om verkamering tegen te gaan zou dit in de toekomst ook mogelijk moeten zijn op basis van omgevingsvergunning. Nu heeft de wethouder eerder de bewoners daar, zoals o.a. eric VTG, blij gemaakt met een dooie mus. Verder is het wel makkelijk om te roepen niet bij mij in de buurt, maar waar moeten die studenten dan wel gehuisvest worden? Er is ook onder studenten veel woningnood.
  .
  Petra heeft wel een punt dat als zij zegt dat de universiteit (eerst) voor de eigen studenten moet zorgen en niet zoveel nieuwe studenten (mijn toevoeging:vooral internationale studenten) moet aannemen als daar toch geen woonruimte voor is.
  Misschien kan GL wat tiny houses bouwen? 🙂
  Maar woningnood onder studenten is er ook al heel lang
  DUWO is de officiele studentenhuisvester. Om overlast op 1 plek teveel tegen te gaan is spreiding van studenten gewenst.

 7. Yvonne Schoorel-Arnoldus

  Wanneer nou niet eens een huis voor BBL studenten werken en leren mbo! We jagen onze eigen kinderen de stad uit kunnen geen onderwijs, zorg en bouw personeel krijgen!! Straks zijn ze klaar met hun studie en dag daar gaan ze weer!

  • Bas van Overeem op

   Maar fijn voor mijn zoon en zijn huisgenoten! Kunnen zij net zo’n leuke tijd hebben als jij op de Poelestraat

 8. Helemaal top toch beter dat dat pand gebruikt word voor studenten anders staat het ook maar leeg.
  Die mensen morten toch ook ergens wonen.

 9. Het lijkt mij een prima bestemming voor zo’n pand. Klagende burgers moeten hun mond houden, studenten studeren tegenwoordig veel harder dan ooit en hebben veel minder tijd voor feesten en dergelijke dingen dan vroeger. Een beetje flauw om dan nu al te gaan lopen jammeren dat alles zo vreselijk is. Studentenhuisvesting is echt een prioriteit voor Leiden!

 10. Dat pand is juist prima geschikt voor kamerbewoning. Gelukkig dat het deze bestemming krijgt!

  • Een Leids burger op

   Het probleem bij studenten is vaak dat ze het schoonmaken steeds uitstellen met alle gevolgen vandien. Vroeger hadden studenten een hospita.

 11. Fijn, zo’n betrouwbare Gemeente, Veel beloven, “Nee, we zijn tegen verkamering” maar als het erop aankomt, geven ze niet huis.

 12. Lees ik het goed: “De voorzitter geeft aan dat de Commissie hierover op dit moment niet in discussie mag gaan.” De arrogantie ten top, ambtenaren in dienst van de burgerij weigeren rekenschap af te leggen. Bij de volgende verkiezingen: kijk welke partijen zich uitspraken tegen verkamering en kijk welke partijen vóór hebben gestemd.Ja, mevrouw de wethouder had een voorwaarde: geen muziek in de tuin, nee, je zet gewoon alle ramen en deuren open en dan de muziek binnen op max. Is hier sprake van voorgekookt handjeklap?

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline