Het verkamerde pand aan de Haagweg waar 37 Minerva-studenten mogelijk weer moeten vertrekken. (Foto: Chris de Waard).

Nieuw Leids beleid over verkamering komt in najaar

De inventarisatie rondom het fenomeen ‘verkameren’ gaat maanden langer duren dan het jaar dat de gemeente er in eerste instantie voor had uitgetrokken. In verband met het in kaart brengen van de problemen die verkameren in een aantal wijken veroorzaakt, heeft wethouder Spijker vorig jaar zomer een ‘verkamerstop’ afgekondigd, zodat de problemen niet groter worden terwijl de gemeente ze in kaart brengt.

De stop op het verlenen van zogeheten ‘onttrekkingsvergunningen’ loopt op 1 juli af, maar is nu verlengd. Na de zomer volgt de discussie in de raad. “We nemen wat meer tijd, omdat we ook gaan ingrijpen in bestaande situaties”, zegt wethouder Spijker in onderstaand interview.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Fleur Spijker over verkameren en het advies van de beroep- en bezwaarcommissie om het pand Haagweg 47 te ontkameren.

Het fenomeen verkameren blijft de gemoederen in Leiden flink bezig houden. Hoewel de gemeente sinds juli 2018 geen onttrekkingsvergunningen meer verleend, worden er nog steeds panden verkamerd. Dat gebeurt dan via de weg van de omgevingsvergunning. Dat kan niet om woonhuizen om te katten voor kamerbewoning, maar wel voor bijvoorbeeld bedrijfs- en kantoorpanden.

Haagweg 47 ten onrechte verkamerd
Een van de laatste grote panden die in Leiden werd verkamerd is Haagweg 47. Daar wonen inmiddels 37 Minerva-studenten die eerder in de oude schoolgebouwen aan de Toussaintkade woonden. Die locatie wordt echter herontwikkeld, waardoor de studenten moeten verkassen. Het pand aan de Haagweg was eerder in gebruik als blijf-van-mijn-lijfhuis en om die reden gaf de gemeente een vergunning af voor kamerbewoning. Het was immers geen woonhuis. Omwonenden kwamen massaal in protest en stapten ook naar de regionale Commissie Bezwaarschriften die de tachtig klagers onlangs in het gelijk stelde. Volgens de commissie had het college de vergunning nooit mogen afgeven en moet dat besluit alsnog worden herroepen.

Of het college van burgemeester en wethouders de vergunning inderdaad intrekt en de studenten op straat zet, is nog maar de vraag. Wethouder Fleur Spijker wil inhoudelijk niet op de kwestie reageren. “We zijn het advies heel nauwkeurig aan het bestuderen”, is zo’n beetje alles wat ze er over kwijt wil. In de buurt van het verkamerde pand gaat inmiddels het hardnekkige gerucht dat Spijker het advies van de Commissie Bezwaarschriften naast zich neer gaat leggen.

Hoewel het bewuste pand in het recente verleden niet in gebruik was als woonhuis, heeft in ieder geval de begane grond van het gebouw volgens het bestemmingsplan wel een woonfunctie. Het besluit om kamerbewoning toe te staan, had volgens de commissie om die reden niet verleend mogen worden op basis van een Omgevingsvergunning, maar gewoon via een Onttrekkingsvergunning. En dat laatste kan dus niet, want daarvoor geldt de verkamerstop.

Advertentie

Leiden Maatschappij Politiek haagweg47 Verkamering


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×