Science071: Lezen we beter van een scherm of van papier?

Zelfs als Sinterklaas over de Leidse daken loopt, houden we jullie op de hoogte van de laatste wetenschapsnieuwtjes. Schrijver Jeroen Windmeijer legt uit wat de grens is tussen historische feiten en sensatie, en bijzonder hoogleraar Adriaan van der Weel geeft antwoord op de vraag welke gevolgen het lezen van een scherm eigenlijk heeft. Redacteur Hidde heeft allerlei nieuwtjes over de ruimte en het inslikken van Lego-blokjes, en redactrice Roos legt uit of je ziek wordt als je je niet warm aankleedt.

Waar de wereld Dan Brown als schrijver van de Da Vinci Code kent, daar kent Leiden Jeroen Meijer als schrijver van de boeken: ‘De bekentenissen van Paulus’ en Het Paulus Labyrint’. Onlangs verscheen het derde deel van zijn trilogie met als titel ‘Het Pilgrim Fathers Complot’. Hierin beschrijft Jeroen de rol van de Leidse Vrijmetselarij en welke invloed zij had voordat de ‘Pilgrim Fathers’ in 1620 vanuit Leiden naar de Verenigde Staten trokken. Waar ligt voor de schrijver Jeroen Meijer de grens tussen historische feiten en sensatie? Redacteur Wouter wilde antwoord krijgen op deze vraag.   

 

Tomaten in de ruimte, kolonialisme op de maan en Lego-stukjes doorslikken: redacteur Hidde ging op deze Pakjesavond op zoek naar de spannendste wetenschapsnieuwtjes. Ook vertelt hij over een medische primeur: voor het eerst heeft een vrouw een kindje gekregen nadat ze een baarmoeder van een overleden donor ontving. Benieuwd? Luister het dan snel terug.

 

Vroeger lazen we alles van papier af, maar tegenwoordig scrollen we ons suf op smartphones en tablets. Maar welke gevolgen heeft dat eigenlijk? En leren we er beter door, of juist slechter? Bijzonder hoogleraar Adriaan van der Weel, gespecialiseerd in de moderne geschiedenis van het boek, onderzocht het. Hij is mede-oprichter van het Europese onderzoeksnetwerk E-READ en legde redactrice Nathalie uit wat het verschil is tussen lezen op papier en van een scherm.

 

Piet Paulusma voorspelt het al: er komt een hele koude winter aan. ‘Kleed je je warm aan voordat je naar buiten gaat? Anders word je ziek’, zal menig ouder hun kind vertellen. Maar is dat eigenlijk wel zo? Redactrice Roos zocht uit of dit een mythe is in deze wetenschapsvraag. 

Advertentie

Nieuws Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×