CDA-duo-raadslid Sophie Brinkel in de studio van Politiek071. (Foto: Lieuwe van Slooten)

CDA: "Het was niet duidelijk wat Leiden van BplusC verwachtte"

Bibliotheek BplusC is al jaren bezig met een reorganisatie en vernieuwing van de activiteiten in Leiden. Onlangs werd een vernietigend rapport openbaar, waarin een extern onderzoeksbureau zich afvraagt of de gemeente nog wel vertrouwen moet hebben in de vernieuwing van BplusC. “Het uitspreken van dat vertrouwen is heel belangrijk”, vindt CDA-duo-raadslid Sophie Brinkel.

Dinsdag staat het rapport van onderzoeksbureau DSP op de agenda van de raadscommissie Werk en Middelen. Dan gaan de raadsleden met elkaar in debat over de toekomst van BplusC in Leiden. “Het CDA heeft altijd al haar zorgen uitgesproken over de ontwikkelingen rond BplusC”, zegt Brinkel, die het rapport op de agenda zette, in Politiek071. “We waren wel graag op de hoogte gehouden over de gesprekken tussen de gemeente en BplusC.”

Duo-raadslid Sophie Brinkel (CDA Leiden) in gesprek met IJsbrand Terpstra in Politiek071

Onduidelijke verwachting
Een jaar lang is er namelijk in stilte gewerkt aan de bevindingen uit het rapport, zoals het duidelijker formuleren van doelstellingen en het uitwerken van plannen. “Wat mij het meest uit het rapport is opgevallen, is dat het bij BplusC niet duidelijk was wat de gemeente van hen verwachtte”, zegt Brinkel. Ze had graag gezien dat de raad was meegenomen in het proces, maar is nu vooral benieuwd naar de uitkomsten. “Ik hoop dat morgen blijkt dat ze er samen uit zijn gekomen.”

Onlangs sprak het Leidse college haar vertrouwen uit in een verdere samenwerking met BplusC. Daarvoor krijgt de bibliotheek wel te maken met meer en duidelijkere prestatieafspraken dan voorheen. “Over het algemeen is het wel belangrijk dat subsidieorganisaties een bepaalde vrijheid krijgen om vorm te geven aan hun eigen programma’s”, zegt Brinkel daarover. “Ik ben benieuwd in hoeverre er sturing is geweest aan BplusC het afgelopen jaar.”

Meer inzicht
Brinkel zal in de raadscommissie een oproep doen om vaker met informatie over de voortgang te komen. “Omdat het om zo’n grote subsidie gaat, hoop ik wel dat we tussentijds op de hoogte worden gehouden over de ontwikkelingen tussen de gemeente en BplusC.” In antwoord op vragen van CDA en PvdA laat wethouder Yvonne van Delft inmiddels weten dat ze de gemeenteraad inzicht zal geven in de (openbare) jaarverslagen van BplusC. Of dat naar wens is, zal tijdens de behandeling de commissie moeten blijken dinsdagavond.

Dan worden ook de concrete plannen voor de komende drie jaar besproken. De bibliotheek kwam onlangs namelijk met voorstellen en plannen voor de ‘Uitvoeringsovereenkomst 2019-2021’. Daarin legt BplusC uit hoe het de komende jaren wil gaan voldoen aan de eisen van de gemeente, die al in 2016 door de gemeenteraad werden vastgesteld.

Extra geld voor huisvesting
Van Delft gaat ook kijken naar extra geld voor de herhuisvesting van vestigingen van de bibliotheek, zo laat ze vandaag weten. Dat komt dan bovenop de jaarlijkse subsidie van 5,5 miljoen euro. “Dit volgt in de vorm van een aparte voorstel”, schrijft ze aan de gemeenteraad.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×