Massale bomenkap langs de A4 bij recreatiegebied Vlietland zorgt voor geluidsoverlast in Leidschendam-Voorburg en Voorschoten. (Foto: GroenLinks Voorschoten).

Geluidsschermen langs de A4 in zicht na Provinciale Statenverkiezingen

Sinds de massale bomenkap langs de A4 ter hoogte van recreatiegebied Vlietland hebben de inwoners van Voorschoten te maken met geluidsoverlast van de snelweg. Hoewel de provincie Zuid-Holland lang geleden een nieuw geluidsscherm heeft beloofd, is dat er (nog) niet. Daar komt mogelijk snel verandering in: GroenLinks en het CDA hebben het plaatsten van geluidsschermen langs de A4 in hun verkiezingsprogramma voor de Provinciale Staten opgenomen.

“Het is alsof iemand de hele dag staat te stofzuigen”, zo beschrijft GroenLinks-raadslid Joop Bos de overlast die de bewoners van Voorschoten ervaren. Dat er toch geen geluidsschermen geplaatst zijn, heeft te maken met een contract tussen bouwfirma BAM en de provincie Zuid-Holland. “Daarin staat dat BAM grond mocht storten om de Meeslouwerplas ondieper te maken met als tegenprestatie een geluidsscherm langs de A4″, vertelt Bos. “Wat daar precies gebeurd is, is voor juristen, maar het geluidsscherm is niet geplaatst terwijl dat wel contractueel overeengekomen was.”

GroenLinks-raadslid Joop Bos in gesprek met presentator Lieuwe van Slooten tijdens Politiek071

Eind 2017 riep de voltallige Voorschotense raad de Provincie Zuid-Holland op om het geluidsscherm alsnog te gaan plaatsen. Een motie in juni 2018 daarover werd echter met drie stemmen verworpen waardoor de geluidsschermen van de baan leken. Met de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart worden de kaarten echter opnieuw geschut. Mede omdat het CDA van koers is veranderd. Daar waar het van de zomer nog tegen de motie stemde, heeft het nu net als GroenLinks in het verkiezingsprogramma opgenomen dat de geluidsschermen er moeten komen. 

Belang Provinciale Staten
Hoewel de opkomst bij de Provinciale Statenverkiezingen doorgaans erg laag is (47,8% in 2015), speelt de uitkomst een grote rol voor de komst van de geluidsschermen langs de A4. “Met dit voorbeeld kun je het belang van de Provinciale Staten goed zien. Het is echt een regionaal thema dat gaat over verschillende gemeentegebieden”, zegt Bos, die niet verwacht dat de geluidsschermen bovenaan de agenda van de Provinciale Staten zullen komen. “Ik denk dat er pas in de loop van 2019 meer helderheid komt.”

Politiek Voorschoten


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×