Tom Altink op weg naar een van zijn 4 try’s. (Foto's: Els Barnas, wedstrijdverslag: Welmoet Lugt).

Klinkende zege voor DIOK in rugbyderby tegen The Bassets

De rugbyers van DIOK namen het zaterdag op tegen The Bassets uit Sassenheim. De rugbyderby eindigde met 21-74 in een klinkende overwinning voor DIOK. De Leidse ploeg stijgt daarmee naar de derde plaats in de Ereklasse. Volgende week wordt de laatste wedstrijd in de 1e Fase gespeeld. DIOK verzekerde zich vorige week al van een plaats in de kampioenspoule.

De rugbyderby tussen The Bassets en DIOK  kent altijd een beetje extra spanning. Dat was ditmaal alleen in het begin van de wedstrijd voelbaar. Daarna was DIOK de bovenliggende partij en speelde de Sassenheimse opponent van het veld: 21-74.

The Bassests, die deze week afscheid hebben genomen van hun coach Phil Leck, kicken de wedstrijd, onder leiding van interim coach Des Tuiavii, af. DIOK gaat direct fel van start en begint met een aanval van Manuel Cardoso Pinto, de full back die vervolgens net voor de tryline van The Bassets wordt gestopt.

DIOK heeft aanvankelijk het initiatief, maar dan verrassen The Bassets de Leidse ploeg. Een prachtige interceptie zorgt dat ze kunnen uitbreken en na een run over driekwart van het veld leggen ze de bal over de tryline. De conversie gaat naast , maar The Bassets staan met 5-0 aan de leiding. Iets later maakt Tom Altink de gelijkmaker voor de ploeg van Andy Egonu. De conversie van Ilie Greeve is raak, 5-7. The Bassets nemen dan het initiatief over en weer scoren ze een try, de conversie gaat mis, 10-7.

Over en weer wordt gescoord
Na wat schermutselingen ontvangt een speler van The Bassets een gele kaart. DIOK heeft hierdoor een man meer op het veld, een voordeel waar punten uit gesleept kunnen worden. Dit gebeurt dan ook vrijwel meteen. Uit een scrum vlak voor de tryline wordt een maul gevormd, waaruit Tom Altink zijn tweede try van de wedstrijd maakt. De harde wind doet de conversie net voorlangs gaan, 10-12. Een minuut later is het de beurt aan Oliva Sialau. Een snel genomen penalty door Altink geeft hem de ruimte om te scoren, de conversie gaat naast, 10-17. The Bassets krijgen een penalty mee, gaan voor de palen en pakken de drie punten, 13-17.

Een scrum bij de tryline, waar de weer fantastisch spelende Benjamin Garcia Propato snel de bal oppakt, zorgt er voor dat na een pass, winger Bas Leupen scoort. De conversie van Greeve is raak en het bonuspunt is binnen, 13-24. The Bassets blijken echter veerkrachtig. Ook zij maken een zwaarbevochten try, de conversie gaat naast, 18-24. DIOK lijkt vervolgens weer een try te maken, bij handen van Jordan Kersten, maar de bal wordt omhoog gehouden volgens de referee. Een minuut later is het alsnog Manuel Cardoso Pinto die scoort. De lastige conversie van Greeve is raak, 18-31. The Bassets krijgen een penalty mee, ze gaan voor de palen, maar de kick gaat naast. Even later is de penalty wel raak, 21-31.

Briljant spelende Altink scoort vier try’s
Na de rust scoort Tom Altink vrijwel direct een try, Greeve converteert weer, 21-38. In een prachtige actie, waar Ilie Greeve de bal tussen zijn eigen benen door passt naar Stefan Noort, maakt die laatste het af. De conversie blijkt met windkracht zeven te lastig, 21-43. Iets later scoort Benjamin Dechartres ook een try voor de Leidse ploeg, 21-48. Ook Oliva Sialau legt er nog een over de lijn en ook de conversie gaat tussen de palen, 21-55. In de slotfase maakt Bas Leupen nog een try in de verre hoek, 21-60. Vervolgens ziet Tom Altink nog een gat in de verdediging als hij uit de scrum komt, de conversie is raak, 21-67. Een zeldzaamheid, vier try’s door een speler in de ereklasse, in één wedstrijd komt bijna niet voor. Toch is DIOK nog niet klaar. Een prachtig overspel tussen Tom Altink, Oliva Sialau en tenslotte Manuel Cardoso Pinto zet nog een try op het scorebord. De conversie is raak, de eindstand  wordt bepaald op 21-74.

Hoofdcoach Andy Egonu is tevreden na de wedstrijd: ”We begonnen de wedstrijd goed, maar lieten de tegenstander telkens terug in het spel komen door onze eigen fouten. Elke keer dat we scoorden hadden we de neiging om de concentratie te laten zakken. Tijdens de rust hebben we het daar over gehad en de reactie van de spelers daarop was uitstekend. We hebben in de tweede helft geen punten meer weggegeven en daarvoor gaat de credit naar de spelers! Onze uitvoering en accuratesse die helft was erg goed”.

Stand in de Ereklasse
De nummer een en twee in de ereklasse zijn dit speelweekend hetzelfde gebleven. RC ’t Gooi voert de lijst aan gevolgd door RC Hilversum die beiden hun partij wonnen. Inmiddels heeft DIOK de derde positie overgenomen van CAS RC
dat nu de vierde plek inneemt. HRC en The Dukes zijn als laatsten inmiddels ook zeker van deelname aan de kampioenspoule die in januari start.