(Foto's: Marja van Tilburg, tekst: zzleiden.nl).

Snelle start brengt ZZ Leiden zege

Zorg en Zekerheid Leiden kende tegen Aris Leeuwarden een bijzonder goede start. Binnen drie minuten had de Leidse ploeg een 2-14 voorsprong genomen. De Friezen drongen nog wel een paar keer aan, maar ogenschijnlijk moeiteloos behield Zorg en Zekerheid Leiden de voorsprong. Aan het einde van het duel gaf het scorebord 81-95 aan.

Aris Leeuwarden, dat zeven van de laatste acht wedstrijden verloren had, was duidelijk niet klaar voor de wedstrijd met Zorg en Zekerheid Leiden. De Leidse ploeg, die het moest stellen zonder Maurice Watson Jr. (herstellende van de voetblessure opgelopen tegen BAL), was dat duidelijk wel. Clayton Vette gooide binnen een halve minuut zijn eerste van vier driepunters door de ring. De Amerikaanse spelmaker van Aris, Johnny Williams, scoorde nog wel even tegen, maar zeven seconden later benutte Worthy de Jong een lay-up. Nog eens vijftien seconden later dunkte Darius Thompson een steal af. Een and-1 van Vette, een inside score van Kenneth Simms en nog weer een score van Vette brachten de stand op 2-14 na nog geen drie minuten spelen. Aris-coach Tony van den Bosch pakte uiteraard een time-out.

Griffin Kinney en Nick Masterson deden daarna nog wat terug voor Aris, maar telkens als de Friezen dichterbij leken te komen, pakte Zorg en Zekerheid Leiden de draad weer op. Bij 13-20 stonden De Jong en Mohamed Kherrazi pal. Het eerste kwart werd afgesloten met een 15-29 voorsprong voor Zorg en Zekerheid Leiden.

David Michaels en Kinney brachten Aris aan het begin van het tweede kwart terug tot onder de tien punten (20-29), maar het Leidse antwoord was niet mis. De Jong en Vette knalden er driepunters in en via Thompson en Kherrazi werd het 22-39. De Friezen gaven echter niet op. Michaels, met wie de Leidse ploeg in de play-offs van afgelopen seizoen veel te stellen had, bracht Aris met twee driepunters terug tot 36-43. Kherrazi antwoordde vervolgens met een dunk over de baseline en Thompson verzilverde een aanvallende rebound. Vette was in de laatste anderhalve minuut nog eens twee keer succesvol van achter de driepuntslijn, waardoor de ruststand op 38-55 kwam. Sergio de Randamie maakte in dit kwart zijn rentree. Vette was voor rust al goed voor 17 punten, terwijl Thompson al op een double double stond met 13 punten en 10 assists.

Na de pauze kwam Zorg en Zekerheid Leiden opnieuw sterker voor de dag. Binnen twee minuten bracht Kherrazi de marge op 21 punten (40-61). Simms kreeg halverwege het derde kwart opeens de geest. Hij scoorde 12 punten op rij, al viel die laatste score in het laatste kwart. De stevige Amerikaan rondde een alley-oop pass van Kherrazi af voor 51-69. De productie van Simms kwam goed van pas, want Aris bleek de basket inmiddels ook beter te vinden. Naast Michaels en Kinney was vooral Masterson (30 punten) een lastig te verdedigen speler. Niettemin stond na drie kwarten nog altijd een 61-75 voorsprong op de borden.

Een 4-point play van Masterson zorgde zeven minuten voor tijd voor een verschil minder dan tien punten: 72-81. In deze fase liet De Jong zich weer eens gelden. Met twee bekeken schotjes via het bord en een hangende one-hander verhinderde de international een verdere terugkeer van Aris Leeuwarden: 75-87. Thomspon volgde zijn voorbeeld en rondde ook nog drie keer fraai en atletisch af, terwijl Marijn Ververs ook nog tot scoren kwam. De 81-95 was zeer zeker verdiend. Rolf Franke zag vijf spelers zich in de dubbele cijfers schieten: Thompson 27 (13 assists), Vette 19 (11 rebounds), Simms 18, De Jong 16 en Kherrazi 13.

Door deze uitschieter is Zorg en Zekerheid Leiden nu gemiddeld de meest scorende ploeg van de Dutch Basketball League: 89.30. Op de voet gevolgd door Donar (89.17), Landstede Basketbal (88.17) en New Heroes Den Bosch (85.10).

Met 18 punten had Simms verreweg zijn meest productieve wedstrijd. Het lijkt erop dat hij zijn ritme begint te vinden, want door de schorsing en vervolgens een enkelblessure bleef Simms nog wat achter op de rest.

Overigens speelde Darius Thomspon zich in de Leidse recordboeken. De Amerikaan kwam in dit duel tot 13 assists en dat was een evenaring van het clubrecord. Dat stond op naam van Carrington Love. Op 21 april van dit jaar kwam Love tegen Apollo Amsterdam ook tot 13 assists.

De volgende halte voor Zorg en Zekerheid Leiden is Aarhus in Denemarken. Daar kruist de ploeg woensdag de degens met het sterke Bakken Bears. Het is te hopen dat Watson dan weer in staat is om te spelen, zodat de Leidse ploeg compleet kan aantreden.

Advertentie

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×