"Iedereen doet mee in Voorschoten", aldus wethouder Mol (foto vrijwilligersmarkt Voorschoten2017: Chris de Waard).

Voorschoten zet in op kansrijke werklozen, vrijwilligerswerk en minima met kinderen

Iedereen doet mee in Voorschoten, is het motto van wethouder Nanning Mol bij het nieuwe particpiatie- en reintegratiebeleid van de gemeente Voorschoten. Maar in zijn plan wil de wethouder bij het begeleiden naar betaald werk vooral inzetten op de veertig procent die nog niet zo’n grote afstand tot de arbeidsmarkt heeft.

“We hebben maar een klein zakje met geld,” zegt wethouder Mol, “en dat kunnen we maar een keer uitgeven.” Daarom wil hij die middelen vooral ten goede laten komen om mensen die nog geen twee jaar werkeloos zijn naar een betaalde baan te begeleiden. Maar hij benadrukt dat de andere zestig procent daarmee niet wordt afgeschreven en in het bakje hopeloze gevallen mag gaan liggen verstoffen. Deze groep gaat de gemeente samen met welzijnsorganisatie Voorschoten voor Elkaar helpen weer mee te doen in de maatschappij middels bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. Mol zegt dat ieders inzet van belang voor het dorp. “Het is niet zo dat je alleen met betaald werk onderdeel bent van deze samenleving.”

Wethouder Mol zegt dat er veel vraag is naar mensen in de zorg, horeca en techniek. Mensen missen vaak de juiste scholing of hebben een taalachterstand en daar is met gerichte aanpak snel succes te halen.

Gerry van Bakel in gesprek met wethouder Nanning Mol over nieuw particpatie- en reintegratiebeleid in Voorschoten.

Minimabeleid
Verder worden de zogenaamde Klijnsma-middelen ingezet om ouders met opgroeiende kinderen te ondersteunen met een bijdrage in natura zoals schoolspullen of een abonnement op een sportvereniging. Wethouder Mol zegt dat de gelden die het Rijk hiervoor beschikbaar stelt, met het nieuwe minimabeleid ook echt naar de meest kwetsbare groepen gaat.

 

Politiek Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×