(Foto's: Reanne van Kleef).

Nieuw rolstoelrugbyteam in Leiden zoekt spelers

De Leidse rugbyvereniging DIOK start met het spectaculaire rolstoelrugby en zoekt spelers. Het is de bedoeling dat de club begin 2019 met een trainingsgroep start. Mensen met een beperking aan zowel armen en benen mogen officiële wedstrijden spelen, maar iedereen mag meetrainen. Deze week gaven spelers van de Amsterdam Terminals, waaronder de Leidse initiatiefnemer Davy van den Dop, een clinic op Hogeschool Leiden.

Reanne van Kleef nam zelf deel aan de clinic en sprak na afloop met speler Davy van den Dop.

Zo’n twintig geïnteresseerden namen een kijkje bij de clinic en namen zelf in een rolstoelplaats. Rolstoelrugby heet oorspronkelijk ‘murderball’ en die naam doet de sport ook eer aan. Een snoeiharde sport waarbij de spelers met veel plezier en enthousiasme hun rolstoelen tegen elkaar beuken om de tegenstander van scoren te weerhouden.

Rolstoelrugby wordt gespeeld in een zaal met de afmeting van een basketbalveld. In teams van vier spelers probeert men de bal over de achterlijn te rijden en zo een try te scoren. De teams worden net als bij rolstoelbasketbal opgebouwd volgens een puntensysteem. Voordat een speler begint met officiële wedstrijden spelen wordt hij of zij onderzocht door drie artsen en wordt er een score toegewezen. Een fysiek sterk persoon krijgt daarbij meer punten dan iemand met een zwaardere beperking. Een team mag maximaal acht punten tegelijk op het veld hebben, waardoor de teams eerlijk worden ingedeeld.

Uitleg over rolstoelrugby door het Nederlands team.

Paralympics
In Nederland zijn op dit moment zeven rolstoelrugbyteams en dat is de reden dat geboren en getogen Leidenaar Davy van den Dop zes keer per week naar Amsterdam afreist om te trainen. Van den Dop is geboren met een afwijking aan alle vier zijn ledematen en speelt sinds 1,5 jaar rolstoelrugby. Hij is een groot talent en hoopt zich in het Nederlands team te spelen, dat een poging doet om zich te plaatsen voor de Paralympics in 2020 in Tokio.

Team in Leiden
Van den Dop is via Topsport Leiden in contact gekomen met de Leidse Rugbyclub DIOK en zij werken nu samen hard aan het opzetten van een Leids rolstoelrugbyteam. Om begin 2019 te starten met trainen zijn er ongeveer vijf spelers nodig en vanaf acht spelers kunnen er partijtjes tegen elkaar gespeeld worden. Om wedstrijden te mogen spelen moeten deelnemers een beperking aan zowel armen als benen hebben, maar met de trainingen mag iedereen mee doen.

Mensen die meer willen weten over de sport of een keer willen meedoen kunnen contact opnemen met Davy van den Dop of met DIOK via ledenadministratie@diokrugby.nl.

 

Advertentie

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×