Veel belangstelling voor de startbijeenkomst van de gemeente Leiden over de herontwikkeling van het Energiepark en omgeving. (Foto's/video: Chris de Waard).

Nieuw proces rond participatie herontwikkeling Energiepark en omgeving

Krijgt Leiden in en rond het Energiepark een nieuwe woonwijk in de vorm van het Nieuw Leids Bolwerk, een Leidse versie van de Westergasfabriek of een gecombineerd plan waarin zowel de gemeente, als omwonenden en de MeyerBergman Erfgoed Groep (MBEG) zich herkennen. Gisteravond werd in gebouw Nieuwe Energie door de gemeente Leiden de aftrap geweest van het proces om tot een gedragen plan voor de herontwikkeling van het gebied te komen.

Chris de Waard in gesprek met Maya Meijer Bergmans van de MBEG over hun rol in de gebiedsontwikkeling rond het Energiepark. Voor grote evenementen hoeft de buurt niet te vrezen.

Startbijeenkomst voor de pauze.

Startbijeenkomst na de pauze.

“Het is een beetje een zendavond, maar volgende keer bent u nadrukkelijk aan zet,” waarschuwde de avondvoorzitter de massaal opgekomen geïnteresseerden vooraf. Dat bleek geen woord teveel gezegd. Twee uur lang volgden presentaties en uitleg bij eerder opgestelde (deel)rapportages elkaar op. In de pauze en na afloop mochten vragen worden gesteld. Plenair liever niet. Omwille van de tijd en ook omdat de gemeente bij deze eerste bijeenkomst vooral inzette op het uitzetten van de grote lijnen, zodat iedereen in het vervolgtraject over dezelfde informatie en uitgangspunten beschikt.

Op 30 januari en 26 maart zijn er twee vervolgbijeenkomsten. Dan gaan alle betrokkenen in groepjes met elkaar in gesprek over de op te stellen gebiedsvisie en de uitwerking ervan. Ook de MeyerBergman Erfgoed Groep praat mee. Het bedrijf van Maya Bergmans en Tony Meijer presenteerde in juni 2017 een plan voor een soort Leidse versie van de Westergasfabriek in Amsterdam.

Van Watergasfabriek naar cultureel park
De werknaam Watergasfabriek in combinatie met een passage over evenementen in de brochure van MBEG zorgde de afgelopen periode voor veel onrust in de buurt,. Omwonenden vrezen voor grote overlast en ‘Amsterdamse toestanden’. “En achteraf begrijp ik dat heel erg goed,” zegt Maya Meijer Bergman. De naamgever van het bedrijf was gisteren de hele avond aanwezig en sprak in de pauze met tal van aanwezigen en probeerde zoveel mogelijk kou uit te lucht te nemen. “Als wij hier aan de slag mogen gaan, komen er in ieder geval geen grootschalige evenementen,” belooft ze plechtig. “Ik denk aan een mooie beeldenroute door het park, waterpartijen, misschien een muziektentje waar je een concert zou kunnen houden. En een speelplek voor kinderen”.

MBEG participeert mee
“MBEG stapt in projecten voor de lange termijn,” benadrukt Bergmans. “We zijn er niet om snel zoveel mogelijk te verdienen. We willen met een zorgvuldige programmering op termijn waarde creëren”. De komende bijeenkomsten is Bergmans met haar team weer van de partij. “Ik vond het echt een hele leuke avond en ik denk dat de mensen om ook wel een beetje leuk vinden. En wij kunnen dit’.

 

Advertentie

Leiden Maatschappij Politiek Toekomst Energiepark Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×