OM eist maandenlange celstraffen tegen Poolse fietsendieven

Het Openbaar Ministerie heeft tegen twee mannen met de Poolse nationaliteit celstraffen geëist van vier en vijf maanden. Een derde verdachte hoorde een eis van twee maanden voor het witwassen van de fietsen.

De mannen hielden zich volgens de Officier van Justitie niet bezig met gewone fietsendiefstal, maar met het op georganiseerde wijze stelen en witwassen van dure fietsen. “Fietsen waarvoor mensen hard hebben gespaard en soms ook afhankelijk van zijn. Zoals een 80-jarig slachtoffer die eigenlijk niet zonder zijn elektrische fiets kon,” zo betoogde het OM.

De verdachten namen afgelopen oktober in Voorschoten, Leiden en Leiderdorp zeven mooie elektrische fietsen weg. Wat ze niet wisten, was dat de politie hen in de gaten hield. Het was duidelijk dat de mannen precies wisten waar ze mee bezig waren. De 27-jarige en 20-jarige gingen telkens vanuit Rotterdam met de auto op pad om in de Leidse regio hun slag te slaan. Drie elektrische fietsen stalen ze bij een supermarkt in Voorschoten, twee bij een bouwmarkt in Leiden en ook twee in Leiderdorp.

Koud zetten
Steeds als de mannen fietsen hadden gestolen, werden ze vervolgens ergens ‘koud gesteld’ om ze later op te kunnen halen. Vervolgens reden ze door naar de volgende klus. “Heel professioneel. Maar de politie was nog professioneler,” wist de officier van justitie: “Die had hen al in het snotje: hun auto was voorzien van een baken en twee ‘koudgezette’ fietsen werden voorzien van een ‘tracker’.

De gestolen fietsen brachten de mannen naar een parkeerterrein bij een Leids volkstuincomplex. Toen de politie hen en nog een 29-jarige Pool daar aanhield, hadden ze er zeven elektrische fietsen opgeslagen.

Advertentie

112 Sleutelstad Leiden Leiderdorp Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×