De raad stemde donderdag in met onderzoek naar de verduurzaming van gemeentelijk vastgoed

Voorschoten gaat gemeentelijk vastgoed verduurzamen

Een energieneutraal Voorschoten in 2030, dat is het doel van het gemeentebestuur en in dat licht wil het college het gemeentelijk vastgoed gaan verduurzamen. Donderdag stemde de raad in om een onderzoek te starten naar het verduurzamen van gebouwen zoals het gemeentehuis, sportzalen, kantoorpanden van de gemeente en oude scholen waar naschoolse opvang zit.

Hoewel er landelijke nog volop wordt onderhandeld over een nieuw klimaatakkoord is het onderzoek naar het verduurzamen van gemeentelijk vastgoed hard nodig volgens GroenLinks-raadslid Joop Bos die verwijst naar een regionaler klimaatakkoord. “Het energieakkoord Holland Rijnland spreekt de ambitie uit dat de hele regio energieneutraal moet zijn in 2050. Bovendien is het wettelijk verplicht vanuit de Rijksoverheid dat al onze kantoorpanden in 2023 voorzien moeten zijn van energielabel C, terwijl we nu nog veel kantoorpanden hebben met label G.” Bos denkt aan maatregelen zoals dakisolatie, gevelisolatie en dubbel glas. “Het gaat erom dat panden beter geïsoleerd worden zodat de warmte binnenblijft.”

Verslaggever Lieuwe van Slooten in gesprek met GroenLinks-raadslid Joop Bos

Voor het plan dat de mogelijkheden tot verduurzaming in kaart moet brengen was in eerste instantie 50.000 euro uit de reserve duurzaamheid gereserveerd, maar de raad gaf uiteindelijk akkoord op slechts 35.000 euro. Hierdoor wordt er niet naar 40, maar naar 24 panden gekeken. Wel wordt de optie aan de wethouder geboden om terug te komen voor meer geld indien nodig. “Ik denk dat er alsnog extra geld komt”, zegt SP-raadslid Erik Maassen. “Kwaliteit kost soms geld en je moet gewoon goed beleid kunnen maken.”

Verslaggever Lieuwe van Slooten in gesprek met SP-raadslid Erik Maassen

Maassen is overigens wel enthousiast dat het geld uit de reserve duurzaamheid eindelijk eens goed besteed wordt: “Het vorige college stelde dan voor om de dorpspomp op de waterleiding aan te sluiten zodat mensen hun flesje water konden vullen. Daar is het geld niet voor bedoeld.” In totaal zit er 140.000 in de reserve duurzaamheid, wat daarmee moet gaan gebeuren? “Ik ga daar eens goed over nadenken tijdens de vakantie”, aldus Maassen.

Politiek Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×