Zelf leren programmeren: 5 tips

Er worden natuurlijk tal van opleidingen aangeboden, maar toch lijken er altijd banen en vacatures te zijn op het gebied van programmeren. Het is nu eenmaal niet voor iedereen weggelegd en heeft hierdoor als sector net wat meer motivatie en inspiratie nodig. Het is dan ook niet voor niets dat het project coderDojo kinderen in Leiden al vroeg kennis laat maken met het vak. Maar ook voor de werkzoekende of student met ambities zijn er allerlei mogelijkheden om zelf te leren hoe programmeren nu eigenlijk werkt. Deze tips helpen je vast op weg.

  1. Ga voor bijscholing

Heb je de mogelijkheid een cursus of avondopleiding te volgen? Dan is dat zeker aan te raden. Niet alleen leer je zo ontzettend snel, je hebt ook de juiste benodigdheden zoals Arduino boards en de juiste begeleiding tot je beschikking. En dat zijn dingen die je thuis niet zomaar voorhanden hebt natuurlijk.

  1. Waarom?

Maar voordat je begint met het bijscholen is het belangrijk om de waarom vraag goed te beantwoorden. Wat is het uiteindelijke doel van deze bijscholing? Wat voor baan hoop je te krijgen of welke doelen hoop je te behalen? Zodra je de waarom-vraag duidelijk hebt, is het makkelijker keuzes maken wanneer het gaat om opleiding of materiaal.

  1. Kies de taal

Zodra je de ‘waarom’ duidelijk hebt is het tijd om een programmeertaal te kiezen. Sommige zijn ontzettend pittig, anderen zijn weer wat makkelijker onder de knie te krijgen. Er is geen ‘goede’ of ‘slechte’ programmeertaal: iedere taal heeft zo zijn eigen voor- en nadelen en de uiteindelijk keuze is helemaal afhankelijk van de doelen die je wilt behalen.

  1. Begin klein

Zeker wanneer het gaat om iets zo ingewikkeld als programmeren is het belangrijk om klein te beginnen. Duik niet meteen in de meest ingewikkelde materie: dat zorgt er alleen maar voor dat je zelfvertrouwen steeds minder wordt. Begin bij de basis en werk stap voor stap een stukje verder.

  1. Download een app voor kids

Zoals we al eerder aangegeven hebben (het geweldig leuke initiatief ‘programmeren voor kinderen’ hier in Leiden) worden er steeds meer initiatieven in het leven geroepen om kinderen te leren programmeren. Vaak wordt er met handige apps gewerkt waar alles in Jip en Janneke taal wordt uitgelegd. Er is dan ook absoluut geen schaamte te vinden in het downloaden van zo’n app: super handig wanneer je er even niet meer uit komt!

Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×