PvdA Leiderdorp boos op college om achterhouden mail

4

In de e-mail van ontwikkelaar Pluis waardoor de Leiderdorpse wethouder Jeff Gardeniers het veld moest ruimen, staat cruciale informatie die het college al half oktober met de Leiderdorpse gemeenteraad had moeten delen. Dat vindt PvdA-fractievoorzitter Olaf McDaniel die gisteravond fel van leer trok tegen burgemeester Driessen die vol bleef houden dat het college keurig aan de informatieplicht naar de raad heeft voldaan. “Onzin,” vindt McDaniel: “Zelfs op dit moment is die mail nog niet officieel met ons gedeeld”.

McDaniel doelt met name op de mededeling van ontwikkelaar Pluis dat die afziet van een ontbindende voorwaarde. Als de raad niet zou instemmen met woningbouw op de Menswording-locatie aan het Heelblaadjespad, kon Pluis onder de koop uit. In de mail stelt Pluis dat de koop sowieso doorgaan. Mocht de raad geen woningbouw toestaan, dan ‘dreigt’ het bedrijf er een tandartskliniek van drie etages neer te zetten. Dat past binnen de bestaande bestemming.

Chris de Waard in gesprek met fractievoorzitter Olaf McDaniel van de PvdA Leiderdorp over het vertrek van CDA-wethouder Jeff Gardeniers.

McDaniel wilde ook weten hoe het vertrek van Gardeniers nu precies tot stand is gekomen. “Is hij de laan uit gestuurd of is hij zelf opgestapt?” Maar ook in dat laatste geval vindt de PvdA-voorman dat het college Gardeniers niet had mogen laten vallen om een fout. “En het was in onze ogen ook niet zo’n grote fout. Als de sfeer zo goed is in het college van steun je elkaar toch juist”.

Burgemeester Laila Driessen bleef erbij dat Gardeniers zelf heeft besloten om weg te gaan. Wel gaf ze toe dan juist door de goede onderlinge sfeer het vertrouwen een knauw had gekregen toen bleek dat Gardeniers de bewuste mail van de ontwikkelaar van de Menswording-locatie had doorgestuurd.

Die mail vormde voor McDaniel op zich trouwens al een steen des aanstoots: “Die is van een dermate puberaal niveau dat we hem niet eens zouden moeten bespreken. Een koorballenmail”.

GroenLinks-fractievoorzitter Bob Vastenhout sloot zich aan bij het betoog van de PvdA. Ook zijn fractie vindt dat het college Gardeniers niet zomaar het moeten laten vertrekken: “Het getuigt van weinig professionaliteit van onze bestuurders”.

Delen
Leiden Culinair

4 reacties

 1. Het weinig verheffende optreden van Pluis, al breed uitgemeten in de media, voorspelt weinig goeds voor Leiderdorp en in het bijzonder voor de omwonenden.
  Wat ik niet lees is of Gardeniers de e-mail alleen naar zijn eigen fractie (CDA) heeft gestuurd, of ook naar de coalitiepartners. Zeker niet – begrijp ik – naar de oppositiepartijen.
  Oorverdovend stil zijn VVD, CDA en LPL, geen mening over het hele gebeuren?

  • Een Leids burger op

   Aanleiding voor de onrust in het Leiderdorpse college was een mail die Gardeniers ‘in vertrouwen aan vier personen had doorgestuurd’. “In die mail stond een datum met betrekking tot de Menswording”, zegt hij daar nu over. “Ik hoopte met het doorsturen de reuring in mijn partij (het CDA, red.) een halt toe te roepen en wat rust in de tent te brengen.” De mail bleef echter niet bij die vier geadresseerden, wat leidde tot een vertrouwensbreuk in het college. “Het blijft mijn beslissing, en dus ook mijn fout.
   ”https://sleutelstad.nl/2018/12/17/gardeniers-ik-voelde-dat-ik-niet-meer-helemaal-werd-geloofd/

   Hoe het ook is: duidelijk is in ieder geval dat de mail is uitgelekt naar anderen hetgeen duidelijk niet de bedoeling was gezien het in vertrouwen naar 4 personen doorsturen. De heer Gardeniers neemt echter daarvoor zelf de verantwoordelijkheid en dat geeft, mijns inziens, aan hoe integer deze man is ondanks gemaakte fouten. Dat mag ook wel eens gezegd worden.

 2. Wim Schellekens

  ‘Waar een klein dorp groot in kan zijn!’: was dit nu echt niet te voorkomen geweest?
  Jammer en onnodig dat Gardeniers is opgestapt.
  Mail van projectontwikkelaar Pluis was niet-pluis: ver onder niveau.

 3. En weer wordt duidelijk dat de burgemeester absoluut niet de regie heeft … En dat beslist niet de eerste keer … Wat moeten we nog langer met zo’n dame?

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline