Het luisterend oor van zwemvereniging ZVL-1886

Sporten doe je voor je plezier. Angst voor je veiligheid, bang zijn om gepest of bedreigd te worden, horen daar niet bij, maar het gebeurt wel. De Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen dringt er bij sportverenigingen op aan om daar mee aan de slag te gaan. ZVL-1886 heeft een ervaren vertrouwenspersoon in Danielle Bavelaar die van beroep bedrijfsarts is.

Bij de Leidse zwemvereniging ZVL 1886 kennen ze als geen ander het belang van een vertrouwenspersoon. Kort na de officiele fusie van LZ 1886 en De Zijl Zwemsport in het voorjaar van 2018, kwam het bericht naar buiten dat een van de trainers van de zwemclub werd verdacht van seksueel overschrijdend gedrag. Reden te meer om extra in te zetten op een veilig sportklimaat binnen de vereniging. Danielle Bavelaar was al zo’n vijf jaar vertrouwenspersoon bij LZ-1886 en zet die functie voort bij de fusieclub. Op termijn moeten er nog twee andere vertrouwenspersonen bijkomen. “We willen ook heel graag een mannelijke vertrouwenspersoon.”

Gerry van Bakel in gesprek met Danielle Bavelaar, vertrouwenspersoon bij ZVL-1886.

Een vertrouwenspersoon is er niet alleen voor meldingen van seksuele intimidatie, maar ook voor sporters die worden gepest, buitengesloten, gediscrimineerd of bedreigd met geweld. Het belangrijkste dat een vertrouwenspersoon kan bieden is een luisterend oor. Verder kan de vertrouwenspersoon advies geven hoe verder te gaan. Maar er gebeurt niets zonder toestemming en medewerking van de persoon die met de melding bij de vertrouwenspersoon komt.

Voor meer informatie over vertrouwenspersonen kun je terecht op de website van de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen. Voor meer informatie over zwemvereniging ZVL-1886 kun je terecht op de website ZVL-1886.nl.

Advertentie

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×