Er is geen slechtere manier om het jaar te beginnen; je hebt je ontslagvoorstel ontvangen. Of is dit misschien minder slecht dan je misschien wel denkt? Een ontslag betekent natuurlijk ook dat er volop nieuwe kansen voor je liggen – en hulp is altijd dichterbij dan je denkt. Hoe ga je zo tegen het einde van 2018 om met je ontslagvoorstel, en welke stappen kun (en moet) je ondernemen? We leggen het je graag uit.
Laat je vaststellingsovereenkomst checken
Om te beginnen laat je de vaststellingsovereenkomst checken bij een professionele organisatie die gespecialiseerd is in deze procedures. Zomaar ondertekenen zonder het voorstel eerst te controleren is namelijk niet verstandig: het kan zomaar zijn dat er een beter voorstel te verkrijgen valt! Het eerste voorstel van je werkgever is namelijk bijna nooit het beste voorstel. Mocht je onverhoopt toch al getekend hebben, dan kun je er alsnog vanaf zien! Je hebt namelijk 14 dagen bedenktijd. Zit je nog binnen deze bedenktijd, dan moet je jouw werkgever schriftelijk op de hoogte brengen van je bezwaar.
Probeer extra bedenktijd mogelijk te maken
Het kan zomaar eens zijn dat je werkgever je wat onder druk zet om zo snel mogelijk te beslissen. Hoewel een verbaal argument wat lastig kan zijn, kun je wel een protestbrief sturen om op deze manier wat extra bedenktijd te krijgen. Op deze manier kun je jouw argumenten makkelijker verwoorden, en ervaar je de druk net wat minder intens.
Lees alles goed
Zodra je eenmaal hoort dat je ontslagen wordt, kan het zijn dat je overal gewoon zo snel mogelijk vanaf wilt; door naar een nieuw hoofdstuk. Het zijn deze momenten waarop het ontslagvoorstel vaak klakkeloos ondertekend wordt; en je kunt hier zomaar eens flink wat door mislopen. Neem juist zo lang mogelijk de tijd om het ontslagvoorstel goed door te lezen. Je kan zomaar eens zaken tegenkomen waar je het niet mee eens bent, of die simpelweg ontbreken.
Controleer je vergoeding op rechtshulp
Het zou kunnen zijn dat jouw werkgever in de vaststellingsovereenkomst aangegeven heeft dat juridisch advies door hen vergoed wordt. In dat geval kun je jezelf dus gratis laten ondersteunen in dit proces! En die rechtshulp is ontzettend handig. Staat er niets in het contract? Dan is de kans groot dat je recht hebt op gesubsidieerde rechtsbijstand.
Het leven gaat door
Ga op zoek naar een nieuwe uitdaging! Wie weet heeft het binnenkort vernieuwde molenmuseum wel dé baan waar je altijd van gedroomd hebt.
NieuwsSleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907