Science 071: embryo's uit de Hongerwinter en waarom eten we eigenlijk die oliebol?

In de uitzending van Science071 blikken we terug op een van de hoogtepunten van Science071 van afgelopen jaar, namelijk toen we Ewine van Dishoeck in de uitzending hadden, de winnares van de James Craig Watson Medal en de Kavli prijs voor astrofysica, de hoogste onderscheiding in haar vakgebied op de nobelprijs na. Redactrice Anne praatte ons bij over het laatste wetenschapsnieuws met onder andere het nieuwtje dat biologisch voedsel slecht is voor het klimaat en het foppen van de hersenen met alcoholvrij bier. Ook hadden we Joost van den Heuvel te gast in de studio die ons vertelde over zijn onderzoek over embryo’s die in zware omstandigheden in de baarmoeder overleven, en daar in hun latere leven nog vaak problemen mee hebben, door bijvoorbeeld lichamelijke afwijkingen.  Redacteur Joey Citroen beantwoordde de wetenschapsvraag van de week: Waarom eten wij oliebollen tijdens de jaarwisseling?

Wist je al dat biologisch voedsel slechter voor het klimaat is dan ‘gewoon’ voedsel? Redactrice Anne vertelt ons hier meer over en houdt ons op de hoogte van het laatste wetenschapsnieuws. Zij vertelt ons over de eerste anticonceptie voor de adelaarsrog, de eerste geboorte met behulp van een baarmoedertransplantatie van een overleden donor en tot slot het foppen van de hersenen met alcoholvrij bier! Luister hier het fragment terug!

Een internationaal team bestaande uit onder andere wetenschappers van het LUMC en de wageningen universiteit kwamen tot een opmerkelijke conclusie over de ontwikkeling van menselijke embryo’s in de baarmoeder. Embryo’s die in zware omstandigheden in de baarmoeder overleven, hebben daar in hun latere leven nog vaak problemen mee, door bijvoorbeeld lichamelijke afwijkingen. Joost van den Heuvel is onderdeel van dat team en onderzoeker aan de universiteit van wageningen. Hij vertelt ons alles over dit onderzoek. Luister hier het fragment terug!

Heb jij je altijd al afgevraagd waarom we oliebollen eten tijdens de jaarwisseling? Redacteur Joey geeft antwoord op deze vraag in de wekelijkse wetenschapsvraag. Luister hier het fragment terug!

 

 

Advertentie

Leiden Nieuws Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×