Mark Cremers kreeg de erepenning uit handen van burgemeester Emile Jaensch tijdens de oudejaarsbijeenkomst op het gemeentehuis. (Foto's: Emile van Aelst & IJsbrand Terpstra).

Ondernemer Mark Cremers krijgt erepenning Oegstgeest

Ondernemer Mark Cremers is de nieuwste ereburger van Oegstgeest. Hij krijgt de onderscheiding voor zijn jarenlange inzet voor de PVOO (Platform voor ondernemers Oegstgeest). “Met Mark wil de gemeente graag het hele PVOO in het zonnetje zetten”, zei burgemeester Emile Jaensch dinsdagavond bij de uitreiking tijdens de oudejaarsbijeenkomst op het gemeentehuis.

“Ik ben buitengewoon vereerd dat ik de erepenning ontvang voor mijn werk als voorzitter”, aldus de kersverse ereburger, “maar daarmee waardeer je natuurlijk meteen het hele platform voor ondernemers.” Vanuit dat platform werkte Cremers jarenlang is voorzitter aan het organiseren van netwerkactiviteiten, behartigde belangen in de regio en zorgde ervoor dat zijn collega-ondernemers altijd up-to-date waren. “En daar ga ik nu alleen nog maar met meer overtuiging mee door, dit is een erkenning dat het werkt en dat stimuleert natuurlijk.”

De nieuwe ereburger Mark Cremers in gesprek met IJsbrand Terpstra

Behoud van groen
De oudejaarsbijeenkomst op het gemeentehuis is traditiegetrouw ook het moment waarop burgemeester Jaensch terugkijkt op het afgelopen jaar. “We zijn de grens van 24.000 inwoners gepasseerd”, was één van zijn observaties. “Daarnaast is de Klinkenbergerplas heropend en waren bewoners met recht kritisch op het behoud van het groen.” Daarmee doelde Jaensch op de verschillende (protest)acties rondom de kap van bomen. Aansluitend aan zijn bespiegelingen op het afgelopen jaar proostte Jaensch, samen met de aanwezige Oegstgeestenaren, op een mooi 2018.

IJsbrand Terpstra in gesprek met burgemeester Emile Jaensch

‘Oegstgeest’
Eén van de hoogtepunten uit dat jaar vond Jaensch het gedicht dat inwoner Ed Wijnants schreef: ‘Oegstgeest’. Hij maakte dat gedicht als bedankje voor de burgemeester, nadat die hem gefeliciteerd had met zijn huwelijks-jubileum. “Dit is nou echt Oegstgeest”, dacht Wijnants toen, waarna hij een gedicht verstuurde aan de burgemeester. Die vroeg hem dat gedicht voor te dragen op de oudejaarsbijeenkomst, wat voor Wijnants niet gebruikelijk is. “Ik vind het altijd leuk om voor mezelf gedichtjes te maken, maar ik publiceer niet.”

Het gedicht ‘Oegstgeest’, geschreven door Ed Wijnants.

Algemeen belang
Voor het komende jaar ziet de burgemeester nog wel een uitdaging. “Niet alles kan bij het oude blijven”, blikte hij vooruit. “Maar onze mensen weten de rechtstaat in optima forma te benutten; in Oegstgeest ben of ken je een advocaat.” Het gevaar daarvan is volgens Jaensch dat elk nieuw project wordt aangegrepen om bezwaar te maken en te procederen. “Maar er is ook het algemeen belang, daar heb ik vanavond aandacht voor gevraagd.” Jaensch doelt daarmee bijvoorbeeld op de huisvesting van jongeren en daklozen, waarvoor de komende tijd nog (bouw)locaties moeten worden gevonden.

Trui
Naast zijn jaaroverzicht en de uitreiking van de erepenning, werd Jaensch aan het einde van de bijeenkomst ook zelf nog even in het zonnetje gezet. Uit handen van Leidsche Glibber Emile van Aelst kreeg hij een op maat gemaakte 3 Octobertrui, met een achterkant vol Oegstgeester elementen. Daarmee ging een kleine wens van Jaensch in vervulling, die al heeft laten weten volgend jaar in zijn trui naar de 3 October-festiviteiten te komen.

Oegstgeest


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×