(Foto's: Reanne van Kleef).

Leerlingen Leonardo College halen monsterbedrag op voor Xenia

Leerlingen van het Leonardo College in Leiden hebben deze week met hun kerstactie een monsterbedrag opgehaald voor jeugdhospice Xenia. Door allerlei activiteiten te organiseren haalden de klassen met behulp van donaties 4320 euro op. Het Leonardo College zei van tevoren toe het bedrag te verdubbelen, waardoor het eindbedrag op bedrag 8640 euro uitkomt. Xenia kan deze bijdrage goed gebruiken om het huis ook volgend jaar weer open te houden.

Reanne van Kleef met initiatiefnemer Mirre van van der Heijden van het Leonarde College en Jacqueline Bouts van Xenia over de kerstactie.

Initiatiefnemer Mirre van van der Heijden moest even bijkomen nadat het bedrag werd onthuld. “Ik ben overdonderd. ik had gehoopt op een euro of duizend in eerste instantie. Ongelooflijk dat het zóveel is geworden.”

Het is de eerste keer dat de kerstactie op deze manier is opgezet in het Leonardo College. Van te voren leerden de leerlingen over Xenia en daarna gingen ze met de klas aan de slag om plannen te bedenken voor de inzamelingsacties. Die varieerden van een sponsorloop, het ophalen van lege statiegeldflessen, tovershows en een waar spookhuis.

Het spookhuis van 2K was erg populair. 

Op de laatste dag voor de kerstvakantie werden er op school nog allerlei activiteiten georganiseerd en werd het geld geteld. Toen het eindbedrag bekend was, werd de cheque overhandigd aan Jacqueline Bouts van Xenia. “Fantastisch! Dat deze jongeren, die zelf relatief gezond zijn, zo’n bedrag bij elkaar krijgen voor de jongeren van Xenia. We hebben het geld ook heel hard nodig om te blijven bestaan en het huis open te houden.”

Onder de indruk
Xenia Hospice is de plek waar ernstig zieke jongeren en jongvolwassenen tussen de ongeveer 16 en 40 jaar terecht kunnen als intensieve verzorging thuis niet meer mogelijk is. Van der Heijden: “We hebben de kinderen in de klas een filmpje laten zien over Xenia en dat maakte echt veel indruk. Ze waren doodstil. Ze hadden er nog nooit over nagedacht dat ook kinderen van hun leeftijd al terminaal ziek kunnen zijn.”

Nisrine, Aya en Meryam zitten in de HAVO-klas 2D, de klas die uiteindelijk met meer dan 900 euro het meeste geld ophaalde en daarom van de school iets leuks mogen gaan doen met de hele klas. “We zijn niet langs geweest in Xenia, dat vinden we zielig want dan zien ze hoe leuk wij het hebben. Maar nu halen we geld op zodat zij ook blij zijn.”

 

Leerlingen Nisrine, Aya en Meryam uit HAVO-klas 2D vertellen ovder de kerstactie op school.

Nieuwe traditie
Als het aan leerlingen en docenten ligt krijgt de kerstactie op het Leonardo College volgend jaar een vervolg. Nisrine, Aya en Meryam: “We vinden het echt heel leuk om dit te doen. Normaal zouden we kerstontbijt hebben, maar nu halen we geld op voor een goed doel. We hopen dat we dit volgend jaar weer gaan doen.” Van der Heijden kan zich daar alleen maar bij aansluiten: “Dit is een begin van een nieuwe traditie.”

Leiden Maatschappij Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×