(Foto's: Marja van Tilburg).

ZZ Leiden verslaat Den Bosch met mooi resultaat

Zorg en Zekerheid Leiden heeft de thuiswedstrijd tegen New Heroes Den Bosch gisteravond in winst omgezet. In een intens gespeelde wedstrijd, én een nagenoeg volle bak, sloeg Zorg en Zekerheid Leiden in het derde kwart toe. Uiteindelijk werd het 72-67 voor de Leidse ploeg.

Rolf Marselis in gesprek met ZZ Leiden coach Rolf Franke over de gewonnen wedstrijd.

Rolf Marselis in gesprek met ZZ Leiden speler Maurice Watson jr. over de wedstrijd tegen Den Bosch.

Rolf Marselis in gesprek met ZZ Leiden speler Sergio de Randamie die na een blessure terugkwam.

Het was een bijzonder avondje in de Vijf Meihal. Op uitnodiging van de hoofdsponsor werd één tribune ingeruimd voor zo’n fans met een visuele beperking, zodat zij van de sfeer konden genieten. Met een koptelefoon op werden zij voorzien van commentaar over wat er op het veld gebeurde. De reacties van de zorgverzekeraar, maar zeer zeker ook van de toeschouwers op die ene tribune waren uiterst positief.

Reanne van Kleef in gesprek met Michael Breel van Zorg en Zekerheid Leiden over het bijwonen van de wedstrijd door een groep van vijftig mensen met een visuele beperking..

Reanne van Kleef in gesprek met Rik Wouters van de Oogvereniging Zuid-Holland over het bijwonen van de wedstrijd.

Zorg en Zekerheid Leiden opende voor dik 2000 toeschouwers het duel met het inmiddels bekende vijftal Maurice Watson Jr., Darius Thompson. Worthy de Jong, Clayton Vette en Mohamed Kherrazi. New Heroes, dat maar één nederlaag meer heeft geleden dan de Leidse ploeg, opende met een driepunter van Payton Henson, maar vijf punten op rij van Vette zorgde voor de eerste Leidse voorsprong: 5-3.

Vanaf 5-5 maakte de thuisploeg een sprongetje naar 11-5, met vier punten van de als altijd weer bergen werk verzettende Kherrazi, die ook nog even een alley-oop pass gooide richting Vette. De Amerikaan maakte dit buitenkansje uiteraard af.

New Heroes vocht zich echter weer snel terug in de wedstrijd, maar bij 13-12 volgde een 7-0 run van Zorg en Zekerheid Leiden. Via onder meer een driepunter van de oud-Leiden speler Jessey Voorn wist New Heroes de schade aan het eind van het eerste kwart te beperken tot drie punten: 20-17. Wat vooral opviel aan Leidse zijde, was het feit dat De Jong en Thompson in het eerste kwart niet aan scoren toekwamen. Marijn Ververs kreeg ook al vroeg n het duel speeltijd.

In de tweede periode wist New Heroes een aantal keren een voorsprong van drie punten te nemen, wat vooral te danken was aan een uitermate productieve Jonathon Williams, die voor rust 15 van zijn 19 punten zou scoren. Verder liet Zorg en Zekerheid Leiden het niet komen. Watson en Kenneth Simms deden zich in het tweede kwart gelden. Zo scoorde Simms na een prachtige volleybal-pass van Vette. Een halve minuut voor rust tekende Watson vanuit de fastbreak voor 41-37, maar Henson bracht de ruststand op 41-39.

De eerste scores na de pauze waren voor der Bosschenaren. Zorg en Zekerheid Leiden wist vier minuten lang niet te scoren (Kherrazi brak de ban), maar had het geluk dat New Heroes ook niet verder kwam dan een driepunter van Henson en een vrije worp van Williams. Die score van Kherrazi was de opmaat voor een 18-2 run van Zorg en Zekerheid Leiden. Thompson ronde een break met een dunk af, De Jong knalde een drietje raak en opeens was daar een gat van 14 punten: 59-45. Helemaal gerust kon de Leidse ploeg echter niet zijn. Sherrill (na rust goed voor 17 punten) benutte eerst een and-1 en knalde na een te snel schot van Zorg en Zekerheid Leiden nog even een driepunter van net over de middenlijn binnen voor een 59-51 tussenstand na drie kwarten.

New Heroes sloop aan het begin van het vierde kwart terug tot 59-56. Na een misser van Watson pakte Simms onder het bord de aanvallende rebound en speelde de bal terug naar de kop. Daar stond Vette klaar voor een van zijn vier driepunters: 62-56. Een belangrijke score, want de Leidse ploeg had moeite om de verdediging van New Heroes uit te spelen. Na een misser van Stefan Wessels tekende De Jong voor zijn derde driepunter: 65-56 met nog zeven minuten te gaan.

Bij New Heroes waren het alleen nog Sherrill en Henson die doorkwamen met scores. Niettemin kwamen de bezoekers wel terug tot 69-64 met nog 2’23 te spelen. Time-out Franke. Beide ploegen misten de nodige kansen, maar de intensiteit maakte het – zeker voor de neutrale kijker – een aantrekkelijke wedstrijd. Franke had inmiddels Vette weer terug in de ploeg gebracht voor Simms, die zeker niet onverdienstelijk stond te spelen. “Als coach moet je af en toe geluk hebben”, lachte Franke na afloop. En terecht, want op de rand van de 24 seconden schoot uitgerekend Vette 41 seconden voor tijd een drietje door de ring: 72-64. Dat was de definitieve knock-out voor New Heroes, al scoorde Sherrill twee seconden voor tijd nog wel 72-67.

“Dit zijn de wedstrijden waar je uiteindelijk je bed voor uitkomt”, stelde Franke na afloop. “Het was intens. Een goede ploeg tegenover je die goed gecoacht wordt. Wat ik heel positief vond, was de activiteit van iedereen. Soms is basketbal niet techniek en tactiek, maart knallen op het veld. Daar hebben we het de hele week al over gehad en met name voor de wedstrijd. Dat heb ik vanavond gezien. Als je de wedstrijd tegen Saratov ziet en deze komt er dan achteraan, kan ik alleen maar zeggen: spelers, chapeau!”

De spelers van Zorg en Zekerheid Leiden krijgen voor de kerstdagen vrijaf, maar donderdag gaat er weer getraind worden. Uiteindelijk staat er op 31 december nog een uitwedstrijd tegen Feyenoord Basketball Rotterdam op de agenda.

Advertentie

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×