Hoogbegaafde kinderen voorlopig toch nog in apart klasje

Dertien Leidse hoogbegaafde en -sensitieve kinderen kunnen met een gerust hart vakantie houden. De gemeente Leiden heeft deze week besloten om het Leids Initiatief voor Educatie (LIVE) in ieder geval nog tot 1 april 2019 te financieren. “De Gemeente Leiden geeft schoolbesturen hiermee de gelegenheid om passend aanbod voor deze doelgroep te realiseren”, meldt het initiatief op haar website.

Naar aanleiding van de boodschap dat hun initiatief per 1 januari 2019 zonder geld zou komen te zitten, deden ouders en bestuursleden van LIVE op 11 december een emotionele oproep in de Leidse gemeenteraad. Ze zijn bang dat hun kinderen, die volgens de insprekers nu eindelijk weer vrolijk door het leven gaan, opnieuw thuis komen te zitten. Binnen het reguliere onderwijs zou voor hen geen plek zijn. “Je kunt een kind niet in een vorm duwen waar het niet in past”, zei één van de insprekers daar toen over.

Extra tijd
Omdat scholen in Leiden nog geen passende oplossing hebben gevonden waar ook ouders zich in kunnen vinden, heeft de gemeente besloten om toch door te gaan met de financiering. Voorlopig is de deadline nu op 1 april 2019 gesteld. In de tussenliggende tijd hoopt wethouder Marleen Damen (Zorg) dat er voor elk kind een oplossing gevonden gaat worden binnen het speciaal onderwijs. Want structurele financiering is volgens Damen niet mogelijk, daarvoor moet LIVE een onderwijsinstelling worden of voldoen aan de eisen die aan Jeugdzorg worden gesteld.

Breder onderzoek
Tegelijkertijd met het zoeken naar een oplossing voor de dertien ‘LIVE-kinderen’, gaat Damen ook onderzoeken hoe het met thuiszittende kinderen staat in Leiden. “En we gaan vooral ook kijken wat er nodig is om hen weer naar school en aan het leren te krijgen”, aldus Damen. Zodra de resultaten van dat onderzoek bekend zijn, worden die naar de gemeenteraad gestuurd.

Advertentie

Leiden Onderwijs Politiek Leids Initiatief voor Educatie


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×