Marc Witteman vorig jaar mei, kort nadat hij te horen had gekregen dat hij longkanker had. Samen met burgemeester Lenferink was hij te gast bij de Leiden Marathon. (Foto's: Emile van Aelst).

Leidse oud-wethouder Marc Witteman overleden

Op kerstavond is Marc Witteman op 57-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van longkanker. Witteman was van april 2006 tot aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 wethouder voor de PvdA in Leiden. Daarvoor was hij waarnemend burgemeester in Warmond. Dat stopte toen Warmond met Sassenheim en Voorhout opging in de nieuwe gemeente Teylingen.

Witteman was een fervent hardloper. Begin vorig jaar begon hij tijdens het lopen last te krijgen van zijn rug. Na onderzoek kreeg hij toen te horen dat hij longkanker had en waarschijnlijk nog een jaar te leven had. Het werd zes maanden langer. Organisatoren Tjeerd en Mok Scheffer van de Leiden Marathon staken hem vorig jaar, enkele weken na de diagnose, een hart onder de riem. Hij was eregast en kreeg symbolisch startnummer 1 overhandigd als dank voor zijn jarenlange betrokkenheid.

Vorig jaar werd bij Witteman longkanker ontdekt. Hij maakte dat eind april zelf bekend en bleef ook regelmatig over zijn ziekte praten. Dat hoort bij een openbaar ambt, zo vond hij. Witteman was inmiddels in januari 2015 burgemeester van de Utrechtse gemeente Stichtse Vecht geworden.

Hij bleef aan het werk tot 1 augustus van dit jaar. Zijn taken worden sindsdien waargenomen door Yvonne van Mastrigt die in een eerste reactie laat weten dat het overlijden van burgemeester Witteman haar diep raakt: “Met Marc Witteman verliest Stichtse Vecht een geliefde en gewaardeerde burgemeester. Dankbaar zijn wij voor zijn betrokken en onvermoeibare inzet voor inwoners, organisaties en ondernemers, ook tijdens zijn ziekte. Boven de partijen en midden tussen de mensen. Marc Witteman was een ras bestuurder. Verbindend, daadkrachtig, bereikbaar, vernieuwend en integer: zo blijft hij ons inspireren. Wij leven intens mee met zijn vrouw en de kinderen en wensen hen veel sterkte. ”

Ook de Leidse burgemeester Henri Lenferink reageert bedroefd. Lenferink werkte jaren samen met Witteman in het Leidse college van burgemeester en wethouders en kende Marc Witteman goed: “Ik baal hier van. Het is veel te jong”.

Er is een online condoleanceregister geopend voor Marc Witteman: www.condoleance.nl/17218/marc-witteman.html.

Publiek afscheid
Inwoners van Stichtse Vecht en ander belangstellenden kunnen op zaterdag 29 december 2018 in Boom en Bosch in Breukelen afscheid nemen van Marc Witteman. Iedereen die dat wil, kan tussen 10.00 uur en 20.00 uur langs zijn kist lopen om de burgemeester een laatste groet te brengen. Burgemeester Witteman wordt in besloten kring op 2 januari 2019 gecremeerd.

Advertentie

Leiden Maatschappij Politiek Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×