Personele verschuivingen in bestuur en fractie Progressief Oegstgeest

9

Een nieuw bestuur, een vertrekkend raadslid en een fractievoorzitter die taken ter beschikking stelt. Zowel het bestuur van Progressief Oegstgeest (PrO) – dat sinds vandaag flink is vernieuwd – als de fractie – waar de veranderingen nog aanstaande zijn – hebben te maken met personele verschuivingen. “Het is in ieder geval een goede tijd om weg te gaan”, vindt scheidend partijvoorzitter Anton van Kempen. “Het gaat goed met PrO.”

Tijdens de oudejaarsbijeenkomst van PrO afgelopen zondag in Dorpscentrum Oegstgeest ging het, naast politieke ambities, dan ook vooral over de personele bezetting. “We zullen afscheid moeten nemen van één van onze inhoudelijk sterkste fractieleden”, zei fractievoorzitter Melanie van Driel, doelend op Ria Pasterkamp. Het langstzittende raadslid van de partij en belangrijk vanwege haar uitgebreide kennis van sociaal domein (o.a. zorg), verhuist binnenkort naar Amsterdam en zegt het raadswerk daardoor noodgedwongen vaarwel.

Fractievoorzitter Melanie van Driel sprak de aanwezigen van de oudejaarsborrel van PrO toe

Achter de schermen wordt er inmiddels druk gezocht naar de manier waarop Pasterkamp – ‘ze deed veel meer werk dan voor één individu’ – vervangen gaat worden. “We hebben als fractie van nature veel meer mensen die getrokken worden door ruimtelijke ordening en duurzaamheid”, zegt Van Driel. “We moeten dus kijken hoe we het sociaal domein recht kunnen gaan doen.” Volgens Van Driel zal er in ieder geval moeten worden gezocht naar extra steunfractieleden, om taken zoveel mogelijk te kunnen verdelen.

‘Onbespreekbaar om eerder weg te gaan’
Ook Van Driel zelf stelt in dat proces een aantal van haar taken ter beschikking. Sinds de start van het nieuwe jaar heeft ze nieuw werk dat veel van haar tijd zal gaan vragen. “Mijn contract is 38 uur, maar een PhD is niet te vergelijken met een gewone baan”, zegt ze daarover. “Het is de vraag of ik alles kan blijven doen wat ik nu doe.” Haar fractievoorzitterschap staat echter niet ter discussie, zegt Van Driel. “Het is voor mij onbespreekbaar om eerder weg te gaan. Ik vind dat belangrijk tegenover de mensen die op mij hebben gestemd.”

Verslaggever IJsbrand Terpstra in gesprek met fractievoorzitter Melanie van Driel, oud-voorzitter Anton van Kempen en de nieuwe partijvoorzitter Marja Kraakman

Van Kempen liet tijdens zijn afscheid nog maar eens merken hoe blij hij met Van Driel als boegbeeld is. “We hadden moeite met het vinden van nieuwe raadsleden en waren ook uit op vernieuwing. Ik heb me wel zorgen gemaakt of dat zou lukken”, vertelt hij. “Maar dat is gelukt, we zijn blij.” Na ruim acht jaar heeft hij zondag afscheid genomen als voorzitter van zijn partij, net als bestuursleden Frans Los, Saskia Rijghard en Remko Veenstra. Van Kempen: “Het is goed en gezond dat het stokje nu door iemand anders wordt overgenomen.”

Nieuw bestuur
De voorzittershamer heeft hij overgedragen aan Marja Kraakman, echtgenote van oud-fractievoorzitter Tim van Tongeren en zelf eerder ook al voorzitter van de partij. “Ik ben vijftien jaar geleden ook al partijvoorzitter geweest en neem ook kennis mee van mijn periode als voorzitter van de lokale afdeling van de PvdA”, licht Kraakman toe. Samen met Mia Beun en Monique Bruggeling vult ze het bestuur aan, dat verder bestaat uit Marie Jetta den Otter en Aukje Meppelink. De komende jaren richt dat bestuur de blik op de andere partij in Oegstgeest – ‘we zijn een rechts dorp maar kunnen het welk met elkaar vinden’ – en op de almaar toenemende verantwoordelijkheden waar gemeentes mee te maken krijgen, aldus Kraakman.

Deze diashow vereist JavaScript.

Delen
heropening sligro Leiden

9 reacties

 1. Ja, zo ga je als gekozen vertegenwoordigers met het mandaat van je kiezers om. Nog een beetje wachtgeld mee?

  • Wie zou er in hemelsnaam wachtgeld moeten krijgen? Inderdaad helemaal niemand, er verandert namelijk helemaal niets in de fractie, géén gekozen vertegenwoordigers die weggaan. Waarom zijn het nou net altijd die mensen die er niets van snappen die het hardst schreeuwen?

 2. Pasterkamp gaat toch weg? Fractie lid toch? Gekozen toch? Of ben ik nou hard aan het schreeuwen? Pasterkamp dus geen wachtgeld, dat gaan we dan controleren.

  • IJsbrand Terpstra
   IJsbrand Terpstra op

   Beste VH,

   Het klopt dat Ria Pasterkamp de fractie gaat verlaten. Maar sinds 2014 is er voor raadsleden geen wachtgeldregeling meer, omdat raadslid zijn geen hoofdberoep is. In de lokale politiek kunnen alleen burgemeesters en wethouders aanspraak maken op wachtgeld, aangezien hun taak wel een (voltijds) hoofdberoep is.
   In dit geval is er dus geen sprake van wachtgeld.

  • Een Leids burger op

   ¨Afgelopen maart werd ze(Pasterkamp dus) met 232 stemmen verkozen tot raadslid voor Progressief Oegstgeest (PrO)¨
   en “Bij mijn kandidaatstelling voor de kieslijst wist ik dit nog niet”, zegt ze in reactie op de beschuldiging van kiezersbedrog, waar in dit geval vaak snel naar wordt verwezen.¨
   https://sleutelstad.nl/2018/11/22/ria-pasterkamp-vertrekt-als-raadslid-voor-progressief-oegstgeest/

   .
   Het punt van het wachtgeld is hierboven al besproken. Ook in Leiden krijgen raadsleden geen wachtgeld maar wel een raadsvergoeding gedurende de tijd dat ze raadslid zijn. En verder moet een raadslid in de gemeente wonen waarin zij\hij raadslid is.

  • @VH: interessantste aan uw reacties vind ik de minieme twijfel. U begint met populair geklaag, wordt dan soort van tegengesproken door BCS – en dan komt uw interessante tweede reactie: “Of ben ik nou hard aan het schreeuwen? Pasterkamp dus geen wachtgeld, dat gaan we dan controleren”.
   .
   Het gaat me om het controleren. Logische volgorde lijkt me eerst controleren of wat u wilt opschrijven wel juist is (krijgt Pasterkamp wachtgeld). Is dat het geval kunt u altijd besluiten schriftelijk te schreeuwen (“gerechtvaardigde boosheid”). Is het onjuist, kunt u blij zijn dat de wereld in dit opzicht een ietsiepietsie rechtvaardiger lijkt, u niet genoodzaakt wordt te schreeuwen en een andere emotie kunt voelen, een weldadige. Ook hoeft u niets te schrijven op Sleutelstad.
   .
   Ook denkbaar is dat, als zelf uitzoeken te ingewikkeld is, u een vraag stelt (“Ik zou het kwalijk vinden als Pasterkamp wachtgeld krijgt. Weet iemand hoe dat zit?”) en niet begint met boos klagen.
   .
   Ongeïnformeerd geklaag zet een vervelende toon. En dat nog wel aan het begin van het nieuwe jaar.

   • Een Leids burger op

    ¨Ook denkbaar is dat, als zelf uitzoeken te ingewikkeld is, u (VH dus)een vraag stelt.::
    Dat doet VH juist !
    ,
    Citaat van VH:¨Nog een beetje wachtgeld mee?¨
    Let op het vraagteken aan het eind van de zin.
    .
    En die vraag is vervolgens beantwoord door Ijsbrand Terpstra.
    Een slecht begin ivan het nieuwe jaar voor Comment dus!

 3. Ze vertrekt binnen de gekozen periode. En dat is niet echt netjes, al binnen een jaar. Punt.

 4. Een Leids burger op

  In principe vind ik ook dat een raadslid de periode waarvoor zij\hij gekozen is moet volmaken.Maar niet ten koste van alles. Zo kunnen er onvoorziene omstandigheden zijn ( zoals bijvoorbeeld aandere baan, verhuizing e.d.) waardoor een vroegtijdig vertrek te rechtvaardigen is.
  .
  Veel raadsleden doen dat werk naast hun (parttime) baan.
  .
  Als men vooraf zou eisen dat een raadslid te allen tijden zijn\haar tijd zou moeten uitzitten zullen er waarschijnlijk niet veel mensen meer zijn die dan nog raadslid zouden willen zijn of worden.

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline