Partijvoorzitter van Progressief Oegstgeest Anton van Kempen heeft zijn taken overgedragen aan Marja Kraakman. (Foto's: Chris de Waard)

Personele verschuivingen in bestuur en fractie Progressief Oegstgeest

Een nieuw bestuur, een vertrekkend raadslid en een fractievoorzitter die taken ter beschikking stelt. Zowel het bestuur van Progressief Oegstgeest (PrO) – dat sinds vandaag flink is vernieuwd – als de fractie – waar de veranderingen nog aanstaande zijn – hebben te maken met personele verschuivingen. “Het is in ieder geval een goede tijd om weg te gaan”, vindt scheidend partijvoorzitter Anton van Kempen. “Het gaat goed met PrO.”

Tijdens de oudejaarsbijeenkomst van PrO afgelopen zondag in Dorpscentrum Oegstgeest ging het, naast politieke ambities, dan ook vooral over de personele bezetting. “We zullen afscheid moeten nemen van één van onze inhoudelijk sterkste fractieleden”, zei fractievoorzitter Melanie van Driel, doelend op Ria Pasterkamp. Het langstzittende raadslid van de partij en belangrijk vanwege haar uitgebreide kennis van sociaal domein (o.a. zorg), verhuist binnenkort naar Amsterdam en zegt het raadswerk daardoor noodgedwongen vaarwel.

Fractievoorzitter Melanie van Driel sprak de aanwezigen van de oudejaarsborrel van PrO toe

Achter de schermen wordt er inmiddels druk gezocht naar de manier waarop Pasterkamp – ‘ze deed veel meer werk dan voor één individu’ – vervangen gaat worden. “We hebben als fractie van nature veel meer mensen die getrokken worden door ruimtelijke ordening en duurzaamheid”, zegt Van Driel. “We moeten dus kijken hoe we het sociaal domein recht kunnen gaan doen.” Volgens Van Driel zal er in ieder geval moeten worden gezocht naar extra steunfractieleden, om taken zoveel mogelijk te kunnen verdelen.

‘Onbespreekbaar om eerder weg te gaan’
Ook Van Driel zelf stelt in dat proces een aantal van haar taken ter beschikking. Sinds de start van het nieuwe jaar heeft ze nieuw werk dat veel van haar tijd zal gaan vragen. “Mijn contract is 38 uur, maar een PhD is niet te vergelijken met een gewone baan”, zegt ze daarover. “Het is de vraag of ik alles kan blijven doen wat ik nu doe.” Haar fractievoorzitterschap staat echter niet ter discussie, zegt Van Driel. “Het is voor mij onbespreekbaar om eerder weg te gaan. Ik vind dat belangrijk tegenover de mensen die op mij hebben gestemd.”

Verslaggever IJsbrand Terpstra in gesprek met fractievoorzitter Melanie van Driel, oud-voorzitter Anton van Kempen en de nieuwe partijvoorzitter Marja Kraakman

Van Kempen liet tijdens zijn afscheid nog maar eens merken hoe blij hij met Van Driel als boegbeeld is. “We hadden moeite met het vinden van nieuwe raadsleden en waren ook uit op vernieuwing. Ik heb me wel zorgen gemaakt of dat zou lukken”, vertelt hij. “Maar dat is gelukt, we zijn blij.” Na ruim acht jaar heeft hij zondag afscheid genomen als voorzitter van zijn partij, net als bestuursleden Frans Los, Saskia Rijghard en Remko Veenstra. Van Kempen: “Het is goed en gezond dat het stokje nu door iemand anders wordt overgenomen.”

Nieuw bestuur
De voorzittershamer heeft hij overgedragen aan Marja Kraakman, echtgenote van oud-fractievoorzitter Tim van Tongeren en zelf eerder ook al voorzitter van de partij. “Ik ben vijftien jaar geleden ook al partijvoorzitter geweest en neem ook kennis mee van mijn periode als voorzitter van de lokale afdeling van de PvdA”, licht Kraakman toe. Samen met Mia Beun en Monique Bruggeling vult ze het bestuur aan, dat verder bestaat uit Marie Jetta den Otter en Aukje Meppelink. De komende jaren richt dat bestuur de blik op de andere partij in Oegstgeest – ‘we zijn een rechts dorp maar kunnen het welk met elkaar vinden’ – en op de almaar toenemende verantwoordelijkheden waar gemeentes mee te maken krijgen, aldus Kraakman.

Oegstgeest Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×