(foto's: Emile van Aelst)

Jarige sportclub viert begin eeuwfeest met kunst en vertier

Schaakvereniging Philidor viert dit jaar zijn honderdjarig bestaan. Afgelopen zaterdag werd dit eeuwfeest in gang gezet met cultuur aan de muur en strijd op het bord. Schaakgrootmeester John van der Wiel die zijn schaakcarriere bij Philidor begon, nam het op tegen burgemeester Lenferink en Leonore Braggaar in twee blindsimultaanpartijen. Schaken zonder kijken.

Voorzitter Gerard Visser van de honderdjarige schaakclub is zaterdagmiddag zeer in zijn nopjes met de aandacht van het publiek voor zijn club Philidor. Een vijftigtal mensen zijn naar de openbare bibliotheek van BplusC in de Nieuwstraat gekomen om de grootmeester aan het werk te zien. Daarnaast exposeert kunstcollectief Leidsche Mondialen met werken die door het schaakspel zijn geinspireerd. Het komend jaar staan er nog meer mooie evenementen op het programma om het jubileum luister bij te zetten. Met als hoogtepunt de komst van Tata Steel schaaktoernooi naar de Pieterskerk op woensdag 23 januari.

Gerry van Bakel in gesprek met Gerard Visser, voorzitter van schaakvereniging Philidor.

Voor John van der Wiel is het blind schaken tegen twee tegenstanders tegelijk geen alledaagse gebeurtenis. Hij onderschat zijn tegenstanders dan ook zeker niet. Burgemeester Henri Lenferink staat bekend als een goed schaker al speelt hij niet meer in clubverband en Philidorlid Leonore Braggaar draait dit jaar ook erg goed in de op-een-na-hoogste klasse.

Gerry van Bakel in gesprek met schaakgrootmeester John van der Wiel.

Uiteindelijk moet de burgemeester opgeven, maar Leonore Braggaar weet er een remise uit te slepen. Aangemoedigd door de jeugdspelers van de schaakclub van Op eigen wieken waar ze voorzitter van is.

Gerry van Bakel in gesprek met schaakster Leonore Braggaar.

Woensdag 23 januari strijkt de hoofdgroep van het Tata Steel schaaktoernooi neer in de Pieterskerk. Publiek is van harte welkom om grootheden als wereldkapioen Magnus Carlsen en nog vijf toptienspelers waaronder  Nederlands beste speler Anish Giri aan het werk te zien. Toegang is gratis.

Het kunstcollectief Leidsche Mondialen grijpt het eeuwfeest van de Leidse schaakvereniging Philidor aan voor een bijzondere thematentoonstelling De Leidsche Mondialen aan Zet in de openbare bibliotheek van BplusC in de Nieuwstraat.

 

Cultuur Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×