(Foto's: J.P. Kranenburg).

Bestuur winkeliersvereniging Winkelhof neemt afscheid tijdens verrassingsreceptie

Vorige week werd er bij de Sport City Bowling een nieuwjaarsreceptie gehouden door de winkeliers van Winkelhof. Speciaal voor de afgetreden bestuursleden van de winkeliersvereniging. Annemiek de Groot, die jarenlang het secretariaat voor Winkelhof heeft gedaan en veel evenementen voor het centrum heeft georganiseerd, vond dat de organisatie niet als een nachtkaars uit mocht gaan en heeft met de winkeliers een nieuwjaarsreceptie georganiseerd om het bestuur en de huismeester in het zonnetje te zetten. De opkomst bij de verrassingsbijeenkomst was groot.

“Helaas heeft Wereldhave, de eigenaar van Winkelhof, besloten om zelf zeggenschap te willen hebben over de promotiegelden en dat wil zeggen dat Wereldhave voortaan zelf de beslissingen gaat nemen over wat er gaat plaatsvinden in het centrum”, zegt Annemiek de Groot. “Het bestuur had dan ook niet verwacht dat er nog een nieuwjaarsreceptie zou zijn, want vooruit blikken is er helaas niet meer bij”.

Remco Filippo opende de avond om iedereen te bedanken en riep de aanwezigen op om zich te richten op alles wat er nog wel mogelijk is. Annemiek de Groot nam vervolgens het woord en vertelde een sprookje over de periode dat ze met het bestuur heeft samengewerkt. “Het ‘Hof van Winkel’ is overgenomen door het imperium keizerrijk Wereldhave”, zo begon het sprookje waarvan hieronder de tekst is opgenomen.

Het sprookje ‘Hof van Winkel’

Welkom op dit laatste en uiterst geheime samenzijn van koninkrijk ‘het Hof van Winkel’. Er was er eens een zeer groot keizerlijk imperium Wereldhave genaamd. De naam zegt het al. Een machtig imperium, met machtige keizers. Onder dit imperium viel een aantal koninkrijken, waaronder het ‘het Hof van Winkel’. Een vredig hof waar het reilen en zeilen altijd goed verliep. Zo dacht ook het groot imperium Wereldhave erover. Eigenlijk hadden zij geen omkijken naar het ‘Hof van Winkel’.

Bij het groot imperium Wereldhave was het een komen en gaan van diverse keizers en keizerinnen. De een was nog beter dan de ander of had nog meer macht dan de ander. Voor het ‘Hof van Winkel’, was dat geen probleem, want de koning Johannes Wilhelmus Filippo I, genaamd kon zijn volk goed onder de duim houden.

Echt een handelsvolkje, zij hadden allen hun eigen handelsplek, waar veel goederenwaar werd verhandeld en waar de burgerij graag naar toe kwam om goederenwaar in te slaan voor hun dagelijkse behoeften. Het was een koninkrijk, welke heinde en verre goed bekend stond en waar burgers en buitenlui van de andere koninkrijken graag langs kwamen om hun koopwaar in te slaan en jaloerse blikken te werpen.

De altijd knappe, sportieve, intelligente en fotogenieke Koning Johannes Wilhelmus Filippo I, werd bijgestaan door zijn raadslieden; zijn rechterhand de altijd creatieve, vriendelijke, behulpzame Martinus Cornelis Brederode en zijn linkerhand de slimme, vastbijtende en sportieve Johannes Hendricus Abbink genaamd, die tevens een soort Robin Hood functie vervulde. Zij zorgden dat alles in goede banen werd geleid en zij werden op hun beurt bijgestaan door de senaat bestaande uit een oud geslacht; de vindingrijke en recht-door-zee gaande Fransicus van Houdt, de altijd goed gekapte en een knip voor de neus waard zijnde, Cornelia van Fulpen; aan de zijlijn staande en het juiste balletje opgooiende en in het doelschietende Paulus Catsburg en de ‘ijskoude nieuwkomer en niet de tijd gehad zijn wafel open te trekken’ Danisius Bink.

Het werd drukker en drukker, dus werd er ook nog een ‘heraut en organisator’ ingehuurd; de knappe, altijd bezige, geduldige, muzikale, lachende, krullende roodharige, creatieve, goed uitziende, volslanke Annemicius Duracell de Groot, genaamd en zij werd weer bijgestaan door de man met de twee rechterhanden de heer van stand, goed geklede en altijd behulpzame Cornelis van Giezen.

Jarenlang werd op deze manier het koninkrijk het ‘Hof van Winkel’ bestuurd. Er werden volksfeesten georganiseerd voor boeren- en buitenlui en het koninkrijk werd steeds bekender in de hele regio van Lugdunum Batavorum. De burgerij kwam graag naar het koninkrijk ‘Hof van Winkel’ en al had het imperium veel macht, er waren altijd goede overleggen mogelijk.
Er werd gesproken over een uitbreiding van het koninkrijk, maar het imperium Wereldhave heeft dat helaas niet waar kunnen maken. Het ‘hof van Winkel’, heeft gezorgd dat er geen andere kleine koninkrijkjes in de omgeving ontstonden, had hele goede contacten met de senaat, waar Baronesse Laila Driessen aan het hoofd stond en zorgde elk jaar dat er goed overleg was tijdens de volksvergaderingen.

Toen sloeg het noodlot toe en ontstond er 2x een brand in de stalhouderij waar alle paarden, koetsen en rijtuigen geparkeerd stonden. De toenmalige keizer van het imperium Wereldhave heeft er alles aangedaan om het ‘Hof van Winkel’ weer opgebouwd te krijgen.

Zo kwam het ‘Hof van Winkel’, weer in een rustig bluswater en werd het weer een levendig en druk plekje. Er werd veel muziek gemaakt, door troubadours, minstreels, er kwamen vaak narren naar het hof om het de burger naar de zin te maken. Ook al was er wel eens wat……………het was een gezellige bende in het ‘Hof van Winkel’. Feeën, tovenaars en elfen, alles was er regelmatig te vinden.

Maar toen opeens nam het imperium Wereldhave een andere beslissing, ‘het Hof van Winkel’, mocht niet meer haar eigen macht behouden en dit werd haar dan ook ontnomen. Het Koninkrijk had geen zeggenschap meer. Maar wat nu? Het was vechten tegen de grote Keizer Bier en Kaai en menig traantje is dan ook gelaten, maar het mocht niet baten. Het keizerrijk wilde de macht over al zijn koninkrijken terug en zo spatte het ons sprookje uiteen.

Enige correspondentie over dit sprookje, via herauten of anderszins wordt niet op prijs gesteld. Sterker nog, is ook niet meer mogelijk.

Daarom wil ik de altijd knappe, sportieve, intelligente en fotogenieke Koning Johannes Wilhelmus Filippo I; de altijd creatieve, vriendelijke, behulpzame Martinus Cornelis Brederode, de slimme, vastbijtende en sportieve Johannes Hendricus Abbink; de vindingrijke en recht-door-zee gaande Fransicus van Houdt; de altijd goed gekapte en een knip voor de neus waard zijnde, Cornelia van Fulpen; aan de zijlijn staand en juiste balletje opgooiende en in het doel schietende Paulus Catsburg en de ‘ijskoude nieuwkomer en niet de tijd gehad zijn wafel open te trekken’ Danisius Bink en de man met de twee rechterhanden de heer van stand, goed geklede en altijd behulpzame Cornelis van Giezen; namens het handelsvolkje bedanken voor jullie jarenlange mee regeren van het ‘Hof van Winkel’ en de leuke tijd die ik samen met jullie heb gehad. Het ga jullie goed een gelukkig 2019.

Advertentie

Economie Leiderdorp


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×