Regenboogvlag wappert bij Leidse regiogemeenten uit protest tegen Nashville-verklaring

76

Vanmorgen is in Leiden de regenboogvlag gehesen bij het stadhuis als teken van afkeuring tegen de Nederlandse versie van de zogenaamde Nashville-verklaring, waarin homoseksualiteit en transgenderiteit in stevige bewoordingen worden afgewezen. In Voorschoten gebeurde hetzelfde bij het gemeentehuis aan de Leidseweg. Gisteren ging de vlag om diezelfde reden al in top in Leiderdorp en Zoeterwoude.

“Wij hijsen deze week in de gemeente Leiderdorp de Regenboogvlag, omdat wij vinden dat in Leiderdorp iedereen meetelt en je mag zijn wie je bent! (Foto: J.P. Kranenburg).

Vanmorgen besloot het college van burgemeester en wethouders van Voorschoten ook om een statement te maken tegen de Nashville-verklaring. Direct werd daarop ook aan de Leidseweg de regenboogvlag gehesen. (Foto: Gemeente Voorschoten).

Als enige gemeente in de regio Leiden wordt de regenboogvlag in Oegstgeest vooralsnog niet gehesen.

Delen
heropening sligro Leiden

76 reacties

 1. Ida Maria Christen

  Iedereen mag toch zijn mening hebben? Je bent ervoor of je bent ertegen? De regenboog kleuren hebben niets met Homo’s/Transgenders ed. te maken. En Christelijke /Katholieke geloof is altijd zo geweest, de bijbels worden gewoon mee gesjoemeld en veranderd door mensen die willen wat hun willen. Een stekkerdoos moet ook een stekker hebben man/vrouw voor energie whahahahah net als andere kabels voor contacten🤪🤣 We zijn niet voor niets geboren als man of vrouw toch.

  • Margreet Stol

   Ida Maria Christen er zijn ook mensen die geboren zijn met kenmerken van beide geslachten en nee, discrimineren mag niet van de grondwet. Daar houdt de vrijheid van meningsuiting op.

   • margreet vandaag de dag is bij het geven van je mening altijd wel iemand beledigd die zich dan gediscrimineerd voelt. je kan niet je mening geven en daarbij 100% iedereen het er mee eens is. Daarom zijn begrippen als meningsuiting en discriminatie te ver doorgeslagen. misschien moet men eens stoppen met discriminatie als voertaal te gebruiken en is leren te accepteren. Neem sylvana simons met haar zwarte piet. Als deze dame zo gediscrimineerd zou worden zou ze nu niet in de gemeenteraad zitten. Iedereen krijgt kansen in Nederland, maar hoe stel je je op en grijp je de kansen aan dat bepaald de persoon. En niks te maken met discriminatie of wat dan ook. Heb je wel eens gezien hoe sommige mensen naar een sollicitatie gaan en dan boos zijn en zeggen dat ze gediscrimineerd worden omdat ze de baan niet krijgen?

  • Margreet Stol

   Ida Maria Christen en de regenboog vlag staat al jaaaren voor de lhbti beweging. Hoe kom je er op dat dat er niks mee te maken heeft? Onder een steen geleefd al die jaren?

  • Ida Maria Christen

   Een embryo maakt zelf uit welke geslacht je wordt wat bepaald wordt bij de bevruchting. De hersenen worden eerst ontwikkeld van wie je bent man of vrouw. Kenmerken daar maken de mensen zelf van. Homo’s – Transgenders ed. vallen onder andere stoornissen van het lichaam. Discrimineren wordt gauw wat gezegd als een andere niet mee eens. In onze vrije leven hebben mensen altijd wat te lullen over elkaar dat is geen grondwet, dat wordt gemaakt. Er zijn genoeg ziekte’s dat men niet weet waar het vandaar komt. Iedereen mag zijn mening hebben van wat het van de wereld vind en wat er op de wereld is of gebeurd.

  • Ida Maria Christen

   Margreet Stol Ja valt al jaren op dit geval, is ook zo zelf gemaakt, Oorspronkelijk is het een andere teken ervan, maar net wat ik zei voorheen iedereen mag zijn mening hebben, ik heb ook een broer die homo is maar hoef er niet voor te zijn toch. Is zijn leven!

  • Ida Maria Christen

   Wendy Hoogeveen Ja inderdaad maar dat is dit onderwerp niet toch en als je benieuwd ben van onderdelen en van zaken kom gerust een bakkie doen kan je komen bekijken van 10 lijsten die ik hier heb hangen🤪 schrik niet van de cijfers die ik bezit hahahah

  • Ida Maria Christen

   Susanne van Birgelen Nee klopt heb je gelijk in het is ook een scholing voor Hogere beroeps onderwijs, net als je kiest voor Mavo/Havo ed. Maar er is zijn wel studies die je afgerond heb die onder HBO vallen, zijn wel zwaardere studies die je moet halen eerst, heb je het niet gehaald dan heb je ook geen HBO getuigenschrift.

  • Susanne van Birgelen

   Ida Maria Christen nogmaals als het onder HBO valt is het geen studie. En als ik je zo lees vreet ik mijn schoen op, als jij een HBO hebt afgerond. Zowel je schrijfstijl als redenatie getuigt niet bepaald van veel scholing, en zeker niet van veel intelligentie.

 2. Misschien kan dit land ook worden genezen van het religieus fanatisme van de engnekken op de Veluwe die zich hebben verbonden aan ondertekening van het manifest… Het verbaast mij echter niks met een kabinet dat voor het behalen van meerderheden in de kamer zich verbond aan een ‘Staphorster variant’ en daarmee de ruimte schiep voor radicaal religieuzen om de grenzen van onze democratie op te zoeken. Liberalen zouden zich daar krachtig tegen moeten verzetten, maar ja, met zo’n visieloze premier die zich slechts door pragmatisme last leiden…

 3. Wendy Groenendijk

  Waarom mengt de gemeente/politiek zich hier in? Iedereen mag toch zelf weten of hij/zij/het voor of tegen die nashville verklaring is.. het word je nu eigenlijk een soort van opgelegd om tegen die verklaring te zijn.. nee ik zeg niet dat ik voor die verklaring ben voor t geval ik weer 100 boze reacties krijg…

  • Jeroen Hendriks op

   Natuurlijk mag iedereen zelf weten of ze de Nashvilleverklaring steunen. Maar de gemeente is er voor ALLE inwoners. Met het uithangen van de regenboogvlag laat ze zien dat ze niemand uitsluit.

   • Een Leids burger op

    Nee Jeroen, met die vlag geeft de gemeente Leiden nu juist duidelijk aan dat ze partij kiest voor de Homo- en transgenderbeweging. Daarmee sluit ze dan tevens diegenen die voor de Nashvilleverklaring zijn uit, aangezien je niet tegelijkertijd voor en tegen homo´s kunt zijn.
    Die verklaring geeft gewoon aan hoe er onder bepaalde behoudende christenen(dus NIET alle christenen) over homo´s wordt gedacht. Daar kun je het mee eens zijn of niet.
    .
    Gaat de gemeente straks ook een soort anti-IS-vlaggetje laten wapperen om daar mee haar afkeur van IS te benadrukken?
    Eens met Wendy dus dat de gemeentepolitiek zich daar niet mee zou moeten bemoeien. Bovendien kan het gemeentebestuur niet voor AL haar inwoners spreken maar alleen zelf een standpunt innemen.. Scheiding van kerk en staat(lokale politiek)?….

    • Ja Leidse burger, en voor scheiding van kerk en staat moet je vooral bij fundamentele christenen zoals deze manifestondertekenaars zijn zeker? Die hele groepen mensen met hun verwerpelijke en discriminatoire gedachtengoed wegzetten als zondaars en op de zondag de hersentjes spoelen met van bovenaf opgelegde en door de periode van de Verlichting allang achterhaalde dogma’s. Ik prijs gemeenten en gemeentepolitici die krachtig stelling nemen tegen deze mannenbroeders, men kan daar in Den Haag een voorbeeld aan nemen. Vooralsnog blijft het daar oorverdovend stil en houdt men uit pragmatische overwegingen de billen stevig tegen elkaar geknepen uit angst de meerderheid van één stem kwijt te raken… https://www.nrc.nl/nieuws/2019/01/07/coalitie-houdt-nashville-rel-klein-a3128226

     • Een Leids burger op

      Kijk Rene, als bepaalde (dus NIET alle) christenen vanuit hun interpretatie van de bijbel of moslims een standpunt tegen homoś innemen mag men dit natuurlijk verwerpelijk vinden.
      .
      Maar een gemeente kan niet voor AL haar inwoners spreken en ik vind het niet de taak van de gemeente om zich over kerkelijke(religeieuze) standpunten uit te laten.
      .
      Stel dat er vanuit moslimzijde ook zo´n dergelijke anti-homo verklaring zou worden opgesteld. Dan moet ik nog zien of men dan ook het regenboogvlaggetje zou laten wapperen uit protest……
      https://nl.wikipedia.org/wiki/Scheiding_van_kerk_en_staat
      Scheiding van kerk en staat betekent in de praktijk dat de STAAT(lees mijns inziens ook gemeente politiek) en de KERK (of andere religieuze instituten) ieder hun eigen zaken regelen en zich niet met elkaar bemoeien of elkaar de regels voorschrijven.
      .
      Er zijn ook christenen die het niet met die Nashvilleverklaring eens zijn..

  • Wendy Groenendijk

   Geldt dat ook voor de Amerikaanse grondwet? Het is in principe een buitenlandse verklaring toch? Het maakt mij allemaal niet uit hoor laat iedereen lkkr doen wat hij wil maar tegenwoordig worden wel steeds meer dingen je opgelegd wat iedereen normaal moet vinden

  • Anneleen Lucas-Remijn

   Wendy Groenendijk wanneer een verklaring wordt vertaald en door Hollanders wordt ondertekend, gaat het dus ook over ónze grondwet. Niemand zegt wat je ‘moet’ vinden. Blijkbaar vindt de gemeente dit. En dat vind ik dan weer tof; je ziet, zoveel mensen zoveel meningen!

  • Wendy Groenendijk

   Oké dat wist ik niet 😉
   Nee maar ik vind het vreemd dat een gemeente, dat dus eigenlijk namens haar inwoners spreekt, zo’n duidelijk standpunt inneemt.. Ik vind dat ze zich daar gewoon buiten moeten houden en voor zwitserland spelen en dan bedoel ik niet perse alleen onze gemeente mee maar ook bijvoorbeeld partijen in de politiek e.d

   Op werk sprak ik laatst iemand netjes aan goedemiddag mevrouw, kreeg ik me toch een preek want het had dan wel een vrouwenlichaam maar voelde zich man 🤔
   En ik discrimineerde op ras en weet ik t allemaal
   Je moet tegenwoordig overal mee opletten wat je zegt

  • Suzie Muis-Kuijpers

   Ik maak me vooral zorgen dat jongeren die worstelen met hun seksuele identiteit via de regering te horen krijgen wat wel of niet ‘normaal’ is. En ik vind het dan ook bewonderenswaardig dat de gemeente Leiden hier zo’n duidelijk standpunt inneemt. Steunend! Want wie tekent er nu iets wat tegen de liefde is? En tegen de Nederlandse grondwet.

  • Margreet Stol

   Wendy Groenendijk Juist. en daarom is de SGP al eens bestraft. Het uitsluiten van vrouwen in de politiek was nl. ook tegen de grondwet. de SGP was strafbaar en heeft haar statuut aan moeten passen. Met het tekenen van de Nashville verklaring zijn er een paar stappen achteruit gedaan dus het is goed dat de grondwet er weer bij wordt gehaald. Dat is zeker ook een taak van de overheid. Het borgen van de grondwet.

 4. Pim Sloos

  Van mij mag die vlag daar hangen hoor maar vraag me af of ze hem ook ophangen wanneer de eerste de beste moslim iets over homo’s zegt, dan is het opeens allemaal cultuur en geloof.

  • Een Leids burger op

   wanneer de eerste de beste moslim iets(negatiefs) over homo’s zegt, dan is het opeens allemaal cultuur en geloof.
   Als een christen iets negatiefs zegt over homo´s is de wereld te klein , maar als moslims dit doen is het blijkbaar minder erg.
   Scheiding van kerk en staat?

 5. Misschien beter eens aan God vragen of hij/zij bij de Schepping (van de homo) een foutje heeft gemaakt ?

  • Een Leids burger op

   God maakt geen fouten Patrick. Homo zijn zit niet in de genen en is ook niet aangeboren of ¨door God gegeven¨. Het is een sexuele voorkeur.

  • Een Leids burger op

   God maakt geen fouten Patrick. Homo zijn zit niet in de genen en is ook niet aangeboren of ¨van God gegeven¨. Het is een sexuele voorkeur.

 6. Kuba Piechowski

  Jammer dat ze geen vlag ophangen als het weer gelukt is om iemand uit z’n huis/winkel te kicken en huizen verkopen aan grote Amsterdamse bedrijven. Maar ja we moeten toch respect tonen naar mensen. In een ander stad en land…

 7. Allert Goossens

  Mensen die het maar over de grondwet hebben zonder dat ze die kennen of hoe die zich intern verhoudt. In de grondwet staat veel, ook dat je vrijheid hebt van godsdienst. De grondwet geeft fundamentele rechten weer. De vrijheid godsdienst is net zo sterk als die welke discriminatie met een negatief oogmerk verbiedt. Hoe Nederland zichzelf weer massaal sorteert en moreel ijkt aan de hand van de verklaring waar Vd Staaij zijn handtekening onder zet, zegt me meer over al die roeptoeters dan over hun werkelijke besef wat democratie en grondwet inhoudt. In een waar vrij land waar de volledige omvang van de grondwet waarlijk wordt omarmt mag een Vd Staaij ongestraft zijn religieuze mening of voorkeur verkondigen en mag ook de homo of lesbienne zich vrijelijk uiten en vrijelijk zijn of haar voorkeur praktiseren. Dàt is een evenwichtige democratie. Niet die welke alleen maar een zekere mening uit mag dragen. Dat is slechts de fascistoïde democratie, waarin alleen de bevallige mening mag en de rest wordt weggehoond of onderdrukt. Denk eens na als je een mening verkondigt of vooral wanneer je er één bij een ander onderdrukt of veroordeelt … .

  • Een Leids burger op

   ¨In een waar vrij land waar de volledige omvang van de grondwet waarlijk wordt omarmt mag een Vd Staaij ongestraft zijn religieuze mening of voorkeur verkondigen en mag ook de homo of lesbienne zich vrijelijk uiten….¨ en ¨Dàt is een evenwichtige democratie. Niet die welke alleen maar een zekere mening uit mag dragen.¨
   .
   Precies: het evenwicht is zoek. Daarom stel ik spottend voor nu de gemeente Leiden die regenboog vlag heeft opgehangen daarnaast dan ook deze vlag te hijsen:
   https://en.wikipedia.org/wiki/Flag_of_Nashville,_Tennessee#/media/File:Flag_of_Nashville,_Tennessee.png

   .
   Pas met 2 vlaggen is werkelijk ¨iedereen¨ welkom! 🙂

  • Neen Allert, dit is een fladderende perceptie van wat democratie en grondwettelijke rechten en vrijheden inhouden die jij hier weergeeft. Zo eentje waar iedereen maar wat uit pikt wat ie op dat moment kan gebruiken of nodig heeft voor zijn eigen clubje. Waar orthodox-christenen zoals Van der Staaij c.s. en de manifestondertekenaars onder de noemer van grondwettelijk verankerde vrijheid van godsdienst in de gelegenheid worden gesteld binnen de eigen gelederen slechts onvrijheid en uitzondering te prediken. Naar buiten toe houdt men zich in naam zogenaamd aan de grondwet en het non-discriminatiebeginsel, maar in de achterkamertjes waar de bijbellezingen worden gegeven bestaat een door hen ingevulde andere werkelijkheid. De Nashvilleverklaring hoort niet thuis in een land waar het zoeken van verbinding tussen bevolkingsgroepen een verworven traditie is. Van der Staaij en de ondertekenaars verbinden niet; zij scherpen slechts tegenstellingen binnen onze moderne maatschappij aan door groepen uit te zonderen. Het homohuwelijk is daar slechts één voorbeeld van, er zijn meer thema’s te noemen. Gelukkig heeft de scriba van de PKN zich inmiddels openlijk gedistantieerd van de verklaring en de ondertekenaars. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/de-nashville-verklaring-wekt-in-protestants-nederland-vooralsnog-meer-afkeer-dan-enthousiasme-op~b1a31c29/


   @een Leidse burger: de scheiding van kerk en staat kent wel degelijk grenzen en is niet absoluut. Zo kan de staat/overheid ingrijpen als de volksgezondheid in het geding is (denk aan bestrijding van een epidemie, vaccinatie) en wijkt op dat moment de vrijheid van godsdienst. Of kan het OM ingrijpen als bij vacatures op scholen in het aannamebeleid openlijk gediscrimineerd wordt op basis van seksuele geaardheid.

   • Een Leids burger op

    Ik heb dan ook niet gezegd dat de scheiding van kerk en staat geen grenzen zou kennen, Rene, maar wel dat de staat of gemeentelijke politiek zich niet met kerkelijke leerstellingen moet bemoeien. Natuurlijk zijn er uitzonderingen en moet dit wel als bijvoorbeeld de veiligheid in het geding is (bijvoorbeeld terrorisme aanslagen van jihaatmoslims),de gezondheid in het geding is (inenten), de vrijheid van meningsuiting in het geding is, er zou worden opgeroepen tot geweld tegen homo´s enz., enz. Maar dat is bij die Nashville-verklarting, voorzover ik weet, allemaal niet aan de orde.

   • Een Leids burger op

    Een theocratie zoals van der Staaij e.d. die voor ogen hebben komt er niet. Simpelweg omdat daar geen meerderjheid voor te vinden is.

  • Richard van der Niet - Skolnick

   Vrijheid van godsdienst wil niet zeggen dat iedereen maar mag doen en zeggen wat ze willen, helaas worden vele mensen die in hun soms extreme geloof er nogal rare ideeën op nahouden, totaal niet aangepakt, omdat ze zich dan inderdaad gaan beroepen op dat geloof. In de Verenigde Staten was (of is nog) een kerk die ging demonstreren bij begrafenissen van overleden militairen, dat gays ziek zijn en zelfs soms dat ze dood moeten (of blij zijn dat weer eentje dood is) en dergelijke. Alleen omdat de V.S. in sommige staten het homohuwelijk had toegelaten. Zo’n militair (vaak hetero) heeft daar helemaal niets mee te maken, maar die vrijheid van godsdienst wordt misbruikt, daar hoor ik je niet over. Dat de homo of lesbo zich mag uiten lijkt mij normaal, dat is aangeboren, geen afwijking of geloof. Jij denkt zeker met je intellectueel-achtige tekst indruk te maken. Tijd dat jij zelf eens gaat nadenken.

 8. Peter Elfrink

  Die hele Nashville verklaring moeten ze verbranden en afschaffen.
  Er zijn vele homo’s en lesbiennes in Nederland.
  En ja, dan willen ze trouwen dat is hun goed recht.
  Ze doen niemand kwaad en je kan ook gewoon met ze omgaan.
  En ik vind het heel goed dat er vele gemeenten en andere een vlag ophangen 👍👍

 9. Tegen Christenen protesteren durven ze wel, onze helden op sokken. Het lijkt heel wat, je voelt je moreel verheven en loopt geen enkel risico.
  Zo blijf je lachen in ons land.

 10. Margreet Stol

  Zo kan je inderdaad aan de hersenen zien of ze meer mannelijk (meer grijze stof) of meer vrouwelijk (meer witte stof) zijn. dit correspondeert niet altijd met het fysieke geslacht. Dat is bv transgender. er zijn ook mensen die geboren worden met zowel een baarmoeder als teelballen; intersekse. Je doet net alsof deze mensen niet bestaan, geen bestaansrecht of zelfbeschikkingsrecht hebben of gediscrimineerd mogen worden? Alsof geslacht binair is? Valt me tegen van een halve psycholoog. Feiten en meningen zijn twee verschillende dingen. Je kan feiten niet zomaar ondermijnen. Gezien het feit dat 10% van de bevolking (ook bij dieren) homoseksueel is, zou ik het ook geen stoornis willen noemen, maar een variatie op de norm.

  • Dirk van Ulden op

   Beste Margreet, het is geen feit dat 10% van de bevolking homoseksueel zou zijn. Dat is larie koek dat door deze groep wordt gepresenteerd als feit. Volgens u zouden er minstens 10.000 homos wonen in Leiden? Het is meer in de buurt van 4% onder de mannelijke bevolking en 2% onder de vrouwen. Zelfs in San Francisco, een homomekka, waar ik vlak bijwoon is de homo bevolking niet groter dan 5%. Wat dieren aangaat, die hebben meestal homoseksuele neigingen omdat ze geen partner kunnen vinden of geen toegang hebben. Dat geldt trouwens ook voor jailbirds.

 11. Volgens Cornelis Gerrit van der Staaij c.s. zou genezing van homoseksualiteit mogelijk zijn: ‘De genade Gods stelt een volgeling van Jezus in staat om zondige verlangens te elimineren en te leven op een wijze die de Heere waardig is.’ Zou God genezing van heterofilie ook toestaan ?
  De grote volksschrijver Gerard Kornelis van het Reve had al de oplossing: een kwartier daags doorbrengen op de gebaksafdeling van de Hema.

 12. Jan Arie Oudshoorn

  Dit is een anti-Trump verklaring, dan wel een anti-Amerika verklaring. Ook een bevriend land kan gekke dingen doen. Dan moet je er iets van zeggen. Ik steun Leiden.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline