Leiden krijgt eerste kattencafé

200

Leiden krijgt een kattencafé. De crowdfunding die gisteren afliep voor Kattencafé Sofie heeft 101 procent van het streefbedrag van 22.500 euro opgeleverd. Daarmee kan initiatiefneemster Chantal Vijlbrief nu aan de slag met de opstart van het café. Ze wil het café nog voor de zomer openen. In het kattencafé kunnen mensen met een kat op hun schoot genieten van een kopje koffie, ontbijt of lunch.

Locatie
Een exacte locatie heeft Vijlbrief nog niet. Wel is duidelijk dat Kattencafé Sophie in het centrum van Leiden moet komen. “Ik ben al in gesprek met een paar pandjes en ik heb nu iets op het oog vlakbij de HEMA in de Haarlemmerstraat.”

De katten
Vijlbrief verwacht dat er uiteindelijk zo’n zes tot acht volwassen katten in het café rondlopen. Die komen mogelijk uit het Leidse dierenasiel of vanuit een opvang in Kreta. Hoewel de katten de hele dag vrij rondlopen hoeven bezoekers volgens Vijlbrief niet bang te zijn dat hun lunch wordt opgegeten. “Mensen met katten weten dat dat wel meevalt. Er zal wel eens een ondeugend beestje tussen zitten, maar de katten zijn netjes afgericht.”

Regels
Om de katten niet teveel te belasten zijn er regels opgesteld voor het café. Zo mogen de katten niet zomaar worden opgetild en mogen klanten slapende katten ook niet wakker maken. Daarnaast krijgen de katten een eigen ruimte waar ze zich kunnen terugtrekken.

Zielig?
Mensen die het zielig vinden voor de katten nodigt Vijlbrief juist uit om een keer langs te komen. “Ik wil graag dat mensen met twijfels ervaren hoe het eraan toe gaat. Het café is het huis van de katten en de mensen zijn er te gast. Ook komen er camera’s in het café te hangen zodat ik de katten dag en nacht in de gaten kan houden.”

Chantal Vijlbrief was één dag voor het sluiten van de crowdfunding te gast bij Sleutelstad om over het Kattencafé te vertellen.

Delen
Zirkzee slaapadviesdagen

200 reacties

    • Susanne Brown-Herfst

      Dit kattencafe is juist gefinancierd door individuele burgers middels crowdfunding…

      Ik geloof dat de gemeente een zeer bescheiden bijdrage heeft gedaan, omdat dit café ook een maatschappelijke functie gaat vervullen, zoals activiteiten voor eenzame ouderen.

    • Maaike Nagtegaal

      Susanne, hoe mooi zou het dan zijn als de gemeente en en zou doen of iig beter uitzoekt hoeveel organisaties maatschappelijk bezig zijn.
      De doelstelling die het kattencafe gaat vervullen wordt nu ergens anders wegbezuinigd (nm Leiden Helpt) dat is in mijn ogen krom en denk dat dat de mensen tegen het borst stuit.
      Heeft niets met het café zelf te maken.
      Verder hoop ik dat het café wel een succes wordt

    • Susanne Brown-Herfst

      Dit kattencafe is juist gefinancierd door individuele burgers middels crowdfunding…

      Ik geloof dat de gemeente een zeer bescheiden bijdrage heeft gedaan, omdat dit café ook een maatschappelijke functie gaat vervullen, zoals activiteiten voor eenzame ouderen.

    • Wilma Platteel

      Marjan Van Spelden dit is prioriteit , meisje heeft knetterhard gewerkt om haar eigen inkomsten te genereren . Snap dus jou opmerking niet zo .😳

    • Susanne Brown-Herfst

      Hoezo? Heb je je wel eens ingelezen, hoe de inrichting van een kattencafe eruit ziet? Met een complete ruimte voor de katten, waar geen bezoekers kunnen komen, zodat de katten alleen maar bij de klanten komen wanneer de katten dat zélf willen.

    • Ingrid Scheffers-Maas

      Susanne Brown-Herfst van asiel in cafe dan naar plekje thuis. Hoezo slepen en plaatsen van een kat. De zogenaamde dieren liefebers jaja. Ga dan naar asiel en zoek daar een kat uit.

    • Michelle Vijlbrief

      voor wat precies? Een aantal katten krijgen juist een thuis vanuit het asiel, niet om vervolgens weer overgeplaatst te worden. Misschien eerst even goed inlezen in het concept voordat je gelijk een oordeel hebt👍🏻

    • Silvana van der Tuin

      Ingrid Scheffers-Maas Misschien moet je je eerst even inlezen. Zij gaat juist deze katten een mooi thuis geven in haar kattencafe waar de katten een eigen ruime afgezonderde ruimte hebben waar ze zelf naartoe kunnen wanneer ze dat willen. Als er iemand 100% goed is voor dieren is zij het wel.

    • Johanna Van Buren Landleven

      Susanne Brown-Herfst Ik heb me in gelezen, maar een ruimte waar 1 kat kan komen zonder lastig gevallen te worden door een andere kat is er echt niet. En wist je dat katten heel territorium gevoelig zijn en helemaal niet uit hun eigen omgeving willen worden gehaald? Ook steeds weer andere geuren geeft stress, hoeveel Feliway je ook neer zet. Wist je dat katten liever niet vreemde katten ontmoeten? En dat de stress geleidelijk oploopt en zeker de eerste keren niet eens zichtbaar is. En zo is er nog veel meer dat kattenliefhebbers zouden moeten weten. Het is een schijnbaar leuke manier om geld te verdienen aan katten,waarbij het doel de middelen heiligt.

    • Susanne Brown-Herfst

      Johanna Van Buren Landleven uit hun eigen omgeving gehaald? Vreemde katten ontmoeten? Daar is hier toch helemaal geen sprake van… Het klinkt bijna alsof je denkt, dat bezoekers katten mee naar binnen mogen nemen, wat totaal niet het geval is?
      Een aantal katten krijgen en permanent nieuw huis ( = hun eigen omgeving), en ze worden qua karakter er op uitgezocht dat ze met elkaar (en met vreemde mensen) overweg kunnen. Die katten gaan een gezin vormen; identiek aan ‘normale’ huishoudens waar meerdere katten samenwonen.

  1. Jordi de Geus

    Wat een verschikkelijke zeikerds zitten er tussen zeg, de heeft er keihard voor moeten knokken en dan gaan jullie lopen zeiken over “zijn er geen andere prioriteiten 🤨”

    • Demmy De Jong Ultee

      Ze wil hiermee ook de ouderen mensen helpen zodat deze mensen ook nog eens leuke activiteiten kunnen doen of mensen die juist heel eenzaam zijn of zelf geen kat in huis kunnen nemen maar dit wel graag zouden willen kunnen hier dan straks heen gaan daarbij wil zij ook katten uit het asiel plaatsen zodat deze diertjes ook nog een leuk leven kunnen hebben ipv de hele dag in hokje maarja iets roepen is natuurlijk makkelijker dan even lezen🧐 👍 en gelukkig zijn we niet allemaaal hetzelfde dat jij er het nut niet van inziet prima voor jou.. er zijn iniedergeval een heleboel mensen die dit wel fijn en mooi vinden.

  2. Lydia Gaston

    Suuuuuper leuk Chantal 👌🏻 Gefeliciteerd! Trek je maar niks aan van al zeikerds hier 😤 Jij gaat er een top café van maken en zal ook super goed voor alle katten gaan zorgen 😉 Demmy en ik worden vaste klanten 😘😘

  3. Michelle Vijlbrief

    Misschien je negatieve energie steken in echte problemen en niet iemand die een hart heeft voor haar werk en dieren, maak je geen zorgen, alles komt goed😉 fijne avond nog!

  4. Petra van Rhijn-Koster

    hahaha nee hoor …dat wil jij ….helaas..wij hebben er geen problemen mee …denk jij wel….maar mag hoor ieder zijn ding..ik ben iig héél trots op haar !!! fijne dag nog 👍

  5. Brigitte Vlieland

    Tineke Ju er zijn al diverse kattencafe’s in Nederland. Ze heeft het zeer goed doordacht en voorbereid en juist uit dierenliefde EN liefde voor de medemens, wil zij dit starten. Niet uit geldgewin maar sociaal oogpunt. Daar kan menigeen nog iets van leren. Ik vind haar in ieder geval een topper! En echt, de katten gaan niets tekort komen, misschien moet je eerst eens in kattencafe Sophie op bezoek gaan voor je je oordeel velt.

Over de auteur

Reanne van Kleef

Hoofdredacteur sport, politiek verslaggever, algemeen redacteur, presentator nieuws071 en sport071.

Je bent nu offline