Robert Strijk bij zijn afscheid als wethouder in Leiden in mei vorig jaar. (Foto: Chris de Waard).

Leidse oud-wethouder Robert Strijk waarnemend burgemeester Zwijndrecht

Commissaris van de Koning in Zuid-Holland, Jaap Smit, benoemt de Leidse oud-wethouder Robert Strijk met ingang van 1 februari 2019 tot waarnemend burgemeester van de gemeente Zwijndrecht. Hij blijft dat naar verwachting vier maanden. Daarna krijgt Zwijndrecht weer een vaste kroonbenoemde burgemeester.

De keuze voor de waarnemend burgemeester is in goed overleg gegaan met de fractievoorzitters. Na een gesprek over het gewenste profiel heeft de commissaris Robert Strijk voorgesteld als kandidaat. Vervolgens hebben de fractievoorzitters met hem gesproken. De fractievoorzitters herkennen zich in de voordracht van de commissaris om Strijk als waarnemend burgemeester te benoemen.

Van de 53-jarige Strijk is bekend dat hij graag burgemeester wil worden. Het liefst van zijn eigen stad Leiden. Een waarnemerschap als nu in Zwijndrecht vergroot zijn kansen op het hoogste ambt. Of dat in Leiden lukt is nog maar de vraag en vooralsnog ook niet aan de orde. De Leidse burgemeester Lenferink is per 12 mei 2015 benoemd voor zijn derde termijn en die loopt dus pas in 2021 af.

Of Lenferink tegen die tijd voor een vierde termijn gaat, wil hij pas volgend jaar beslissen zo liet hij zich al eens ontvallen. Als het zover komt, kan hij die termijn overigens niet afmaken. De nu 61-jarige burgervader moet verplicht met pensioen als hij 67 wordt. Tegen die tijd kan Strijk er al een eerste termijn van zes jaar op hebben zitten als burgemeester.

Ook na zijn pensionering wil Lenferink overigens wel burgemeester blijven, vertelde hij onlangs in een interview in regionaal dagblad Tubantia uit Twente. Bijvoorbeeld als burgemeester van Hof van Twente. “Ik heb er weleens over nagedacht en voel me nog heel fit, dus wie weet”, vertelde Lenferink aan de krant die ook optekende dat Lenferink zeker verwacht weer eens richting het oosten van het land te gaan.

Strijk heeft ruime bestuurlijke ervaring en is lid van D66. Hij was ruim acht jaar wethouder en eerste loco-burgemeester in de gemeente Leiden. Voorafgaand aan het wethouderschap was Strijk directeur van het landelijk bureau van D66. Ook was hij van 2003 tot 2008 Centrummanager van Leiden waarbij hij zich richtte op het versterken van de binnenstadfunctie van Leiden.

Aan de huidige burgemeester van Zwijndrecht, Dominic Schrijer, is per 1 februari 2019 eervol ontslag verleend. Dit in verband met diens benoeming tot voorzitter van Koninklijke BLN-Schuttevaer.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×