Science071: Zoeken naar eeuwenoude inscripties in Saudi-Arabië

In deze uitzending van Science071 praat Wouter met onderzoeker Fokelien Kootstra over taalgebruik in het pre-islamitische Saudi-Arabië en met Can Amaran over de chemische puzzel achter auto-immuunziekte MS. Hidde praat ons bij over het laatste wetenschapsnieuws over onder andere plantjes op de maan en de ringen rond Saturnus. Tot slot legt Anne uit waar de term ‘Blue Monday’ vandaan komt en of deze eigenlijk wel echt bestaat. 

 

Hoe zag het taalgebruik eruit in Saudi-Arabië voordat de islam er was? Fokelien Kootstra kwam over haar promotieonderzoek hiernaar vertellen, waarvoor ze duizenden jaren oude inscripties bestudeerde. Ook doet ze mee aan ScientistWanted, een project waarin jonge wetenschappers een podium krijgen om hun onderzoek te presenteren. Welke presentatievaardigheden zijn haar het beste bijgebleven? Zijn er nog no-go’s? En waarom is het eigenlijk zo belangrijk om als wetenschapper bereikbaar te zijn voor het publiek?

 

Wouter praatte ook met Dr. Can Araman, chemicus aan de Universiteit van Leiden. Hij begon een succesvolle speurtocht naar het chemische proces achter auto-immuunziekte MS. In Nederland lijden ruim 17.000 mensen aan deze MS. Wat is de ziekte nou precies, en wat betekent de vondst van de Leidse chemicus voor het wetenschappelijke onderzoek? 

 

Redacteur Hidde praat ons bij over het laatste wetenschapsnieuws. Eerder berichtten wij al over China’s poging om plantjes op de donkere kant van de maan te laten groeien; hoe staat het er nu voor? Ook blijken de ringen van Saturnus jonger dan lange tijd gedacht. Een andere opzienbarende ontdekking: vissen kunnen langer zonder zuurstof overleven dan je zou denken! Bovendien ligt de privacy onder vuur… moeten we ons zorgen maken over onze Instagram posts?

 

Afgelopen maandag (21 januari) was het weer de meest deprimerende dag van het jaar: Blue Monday. Waar komt de term vandaan? Waarom is gekozen voor de derde week van januari? En zijn we echt wel zo depressief als de nieuwskoppen ons doen geloven? 

 

Science


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×