CDA-duoraadslid Julius Terpstra. (Foto: Reanne van Kleef).

CDA bezorgd om kostenstijging Wmo door inschakeling wijkteams

Gemeenten met wijkteams, zoals Leiden, zijn vaak meer kwijt aan kosten in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) dan gemeenten waar geen wijkteams actief zijn. Naar aanleiding van de cijfers die het Centraal Plan Bureau daarover vorige week publiceerde, wil het CDA Leiden weten of de kosten ook hier inderdaad relatief hoog zijn doordat wijkteams betrokken zijn.

Uit de CPB-cijfers blijkt dat wijkteams vaak makkelijker opschalen naar duurdere vormen van zorg. Als mogelijke verklaring wordt aangedragen dat zorgaanbieders soms deel uitmaken van de wijkteams. Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wmo. Het doel van de decentralisatie was om zorg en ondersteuning dichter bij inwoners en daardoor goedkoper te organiseren.

Reanne van Kleef in gesprek met CDA-duoraadslid Julius Terpstra over de kosten voor de Wmo in Leiden.

CDA-duoraadslid Julius Terpstra: “In Leiden zijn ook wijkteams en jeugd- en gezinsteams actief. Daarnaast kampt Leiden net als veel andere gemeenten in Nederland met grote tekorten binnen het Sociaal Domein. Hoewel we vinden dat iedereen die dat nodig heeft de juiste zorg en ondersteuning moet krijgen, maken we ons ook zorgen over de tekorten. Zorg en ondersteuning moet wel betaalbaar blijven. We zijn daarom benieuwd hoe de wijkteams in Leiden functioneren”.

Het CDA wil weten of ook in Leiden zorgaanbieders deel uitmaken van de sociale wijk en jeugd- en gezinsteams. Ook is de partij benieuwd naar de ontwikkeling van de kosten voor de Wmo sinds Leiden dat in 2015 zelf ging regelen.

Advertentie

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×