CDA bezorgd om kostenstijging Wmo door inschakeling wijkteams

17

Gemeenten met wijkteams, zoals Leiden, zijn vaak meer kwijt aan kosten in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) dan gemeenten waar geen wijkteams actief zijn. Naar aanleiding van de cijfers die het Centraal Plan Bureau daarover vorige week publiceerde, wil het CDA Leiden weten of de kosten ook hier inderdaad relatief hoog zijn doordat wijkteams betrokken zijn.

Uit de CPB-cijfers blijkt dat wijkteams vaak makkelijker opschalen naar duurdere vormen van zorg. Als mogelijke verklaring wordt aangedragen dat zorgaanbieders soms deel uitmaken van de wijkteams. Sinds 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wmo. Het doel van de decentralisatie was om zorg en ondersteuning dichter bij inwoners en daardoor goedkoper te organiseren.

Reanne van Kleef in gesprek met CDA-duoraadslid Julius Terpstra over de kosten voor de Wmo in Leiden.

CDA-duoraadslid Julius Terpstra: “In Leiden zijn ook wijkteams en jeugd- en gezinsteams actief. Daarnaast kampt Leiden net als veel andere gemeenten in Nederland met grote tekorten binnen het Sociaal Domein. Hoewel we vinden dat iedereen die dat nodig heeft de juiste zorg en ondersteuning moet krijgen, maken we ons ook zorgen over de tekorten. Zorg en ondersteuning moet wel betaalbaar blijven. We zijn daarom benieuwd hoe de wijkteams in Leiden functioneren”.

Het CDA wil weten of ook in Leiden zorgaanbieders deel uitmaken van de sociale wijk en jeugd- en gezinsteams. Ook is de partij benieuwd naar de ontwikkeling van de kosten voor de Wmo sinds Leiden dat in 2015 zelf ging regelen.

Delen

17 reacties

 1. Een Leids burger op

  Goede vraag van het CDA.

  ¨Op dit moment kunnen gezinnen die tot aan 120% van het minimuminkomen verdienen aanspraak maken op (financiële) ondersteuning van de gemeente, maar dat moet voortaan bepaald gaan worden door wijkteams die met het huishoudboekje meekijken.¨
  https://sleutelstad.nl/2019/01/14/zorgen-over-nieuw-armoedebeleid-er-wordt-bezuinigd-over-de-hoofden-van-de-armen/

  De wijkteams krijgen er dus extra werk bij en de vraag zou dus ook moeten zijn of die wijkteams dat aan zouden kunnen.

  • Precies dat! De wethouder gaat er van uit dat de wijkteams 400-500 aanvragen minimabeleid zullen krijgen. Maar ze zegt doodleuk dat de huidige 6200 huishoudens die voor minimabeleid in aanmerking komen dat ze een aanvraag bij het wijkteam in kunnen dienen. Nu leven er alleen al 2300 kinderen in Leiden in armoede. Je hoeft geen wiskundige te zijn om door te hebben dat er bij deze rekensom problemen zullen ontstaan.

 2. Het gekke is dat de laatste jaren 210 € per persoon kon worden aangevraagd uit de declaratieregeling minimabeleid voor een krant, internetkabel, PC aanschaf, sportlidmaatschap, NS – en museumkaart, volkstuinhuur, etc, kortom maatschappelijke participatie.
  Nu is dat per 01-01-2019 in ene teruggeschroefd naar 105 € en dan volgt in juli een besluit van de Raad om de andere helft toe te kennen, met (of na ?) het aangekondigde huisbezoek om je situatie te bekijken en of je in aanmerking komt voor die andere 105 €.
  D66 wilde destijds die volkscomputer wel vergoeden, mits het arme klootjesvolk genoegen nam met een eenvoudig tweedehandsje. D66 wilde niet te veel geld uitgeven aan armoedebestrijding.
  Armoe en ziekte is in feite je eigen verantwoording volgens deze liberalen.
  Overigens wordt de declaratieregeling in de praktijk door chronisch zieken en gehandicapten veelal gebruikt om het verplicht eigen risico te kunnen betalen (385 per jaar per gezinslid).

  • Een Leids burger op

   Kijk Patrick, DAT is nu die bezuiniging waar ik het eerder over had. Want de wijkteams kunnen al die beoordelingen natuurlijk allemaal niet aan als iedereen daar zijn|haar aanvraag gaat indienen. Bovendien is de drempel veel hoger om naar zo´n wijkteam te gaan i.p.v. per formulier of internet een aanvraag in te dienen. Zie ook reactie van Margreet die het allemaal goed begrepen heeft.
   Maar de vraag van Terpstra (CDA) ging over de kostenstijging die pas recentelijk in het nieuws is geweest door inschakelen van wijkteams.

 3. Nu al.week bezig om.soc wijkteam.te bereiken nemen niet op voicemail inspreken helpt ook niet

 4. Alleen al bij onze stichting staan 750 gezinnen ingeschreven die hulp nodig hebben, helaas worden wij van Leiden helpt gedwongen te stoppen om mensen te helpen.

  • Eus de Watergeus op

   Dertien-in-een-dozijn-weggeefproject “Leiden Helpt” heeft jaren de tijd gekregen om zich te ontwikkelen tot een organisatie die op eigen benen staat maar is daarin keihard gefaald. Hoe kan kan een organisatie die zichzelf al niet kan helpen bijdragen aan de emancipatie van de maatschappelijke onderklasse? Opgeruimd staat netjes.

 5. Ja die EUS DE WATERGEUS (Waarom niet gewoon met je eigen naam? Of schaam je je eigen om dit te publiceren?) heeft het helemaal door. Lekker raaskallen waar je geen verstand van hebt. Waarschijnlijk heeft hij er dan niets mee te maken. Prijs je gelukkig. Hoe sociaal kan je dan nog zijn.

  Je zal maar door wat dan ook in de problemen komen. Als mensen straks bij de Sociale Wijk Teams (SWT) (die dan behoorlijk uitgebreid moet worden, extra personeelskosten) aan moeten kloppen dan zullen ze, als ze geholpen worden, Kleding moeten kopen, Speelgoed moeten kopen, Laptops moeten kopen, Schoeisel moeten kopen, enz. die ze nu gratis kunnen krijgen. Dat geld van de gemeente is dan niet nodig. Leiden Helpt krijgt veel materiaal en materieel maar het is verdomd moeilijk om ook geld te krijgen van bedrijven e.d. Het beetje geld wat binnen komt is voor telefoonkosten, voor de energierekening, een bakkie koffie voor de vele enthousiaste vrijwilligers. Wat de gemeente uiteindelijk uitspaart kan dan voor de subsidie voor de huur beschikbaar komen. Uiteindelijk levert dat veel meer op. Ga eens kijken bij Leiden Helpt. Zie de blije gezichten van ouderen en de kinderen.

  Voor de Leidse Politiek: Ga ook eens kijken en stel je op de hoogte, voor dat je een beslissing neemt. Tenslotte ben je “Volksvertegenwoordiger”.

  • Eus de Watergeus op

   Ik reageer onder een zelf gekozen pseudoniem en verkondig meningen waarmee ik hier en daar tegen heilige huisjes schop. Ik heb dan ook geen enkele aspiratie om deugleidenaar van 2019 te worden. “Leiden Helpt” heeft zijn langste tijd gehad. Accepteer dat nou eens. De focus van het Leidse armoedebeleid moet niet liggen op het kunstmatig in leven houden van mensen maar op het uit de armoede helpen van deze groep.

   • Een Leids burger op

    Met dat soort argumentatie zou de voedselbank dan ook wel opgeheven kunnen worden. …..
    Stichting Leiden Helpt en de voedselbank zijn wat mij betreft geen heilige huisjes maar zolang er nog armoede is die niet voor iedereen 1,2,3-direct met structurele hulp verholpen kan worden zullen dergelijke instanties nog wel nodig blijven vrees ik. Niet iedereen profiteert van een betere economie .

 6. Ferry Rigault op

  Bij de Boekenzolder, Admiraal Banckertweg 21 kun je nog steeds gratis boeken krijgen. Ze zijn open op donderdag t/m zaterdag van 13-17 uur. Ook veel kinderboeken, romans, thrillers en boeken in vreemde talen.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline