(Foto: Ward&Blukkes).

Leidse roeiers zoeken eigen weg naar Olympische Spelen

Ward van Zeijl en Bart Lukkes hebben een olympische droom. Samen willen ze in de lichte mannen dubbeltwee naar de Olympische Spelen in Tokyo in de zomer van 2020. Een lange weg die ze voorlopig zonder noemenswaardige steun van de Nederlandse roeibond gaan aflleggen. De eerste krachtmetingen zijn dit voorjaar in het wereldbekertraject. “We willen het in ieder geval geprobeerd hebben.”

Ward van Zeijl en Bart Lukkes trainen samen bij de Leidse studentenvereniging Asopos. “We krijgen heel veel steun van de roeiverenigingen. We kunnen altijd een beroep doen op trainers en coaches hier, vaak ook oud-toproeiers.” De wereldbekerwedstrijden half mei in Bulgarije zijn het eerste testmoment of Ward en Bart op de goede weg zijn. Het Europese Kampioenschap van 31 mei tot 2 juni in het Zwitserse Luzern is cruciaal. Een goed resultaat levert een beschermde status van NOC-NSF op en kan deelname aan het wereldkampioenschap later in Oostenrijk afgedwongen worden.

Gerry van Bakel in gesprek met Ward van Zeijl en Bart Lukkes over hun weg naar Tokyo.

De LM2x, lichte mannen dubbeltwee, is het enig overgebleven olympsiche discipline voor lichte roeiers in een skull-boot (iedereen roeit met twee riemen). Voor de roeiers betekent het dat het gemiddeld gewicht 70 kg moet zijn waarbij de zwaarste roeier maximaal 72,5 kg mag wegen. Regelmatig op de weegschaal staan hoort daarbij. Bart Lukkes zegt daarover dat controle is een belangrijk aspect van topsport. Hij en ward houden hun gewicht doorlopend in de gaten. Indien nodig zijn er nog wel truukjes om op de laatste dagen nog een kilo kwijt te raken door minder zout te eten. Maar teveel gewicht kwijtraken kan ook krachtsverlies veroorzaken.

Zodra de eerste krachtmeting op het water goed is doorstaan, hopen Ward van Zeijl en Bart Lukkes de boer op te kunnen gaan om sponsors aan te trekken. “Eerst maar eens presteren.”

Advertentie

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×