In 2016 werden de windmolens verwijderd nadat Prodeon ze verkocht aan het buitenland. (Archieffoto: Jos Moesman).

Mogelijk opnieuw windmolens langs de A4 bij Zoeterwoude

Er komen mogelijk opnieuw windmolens te staan langs de A4 bij Zoeterwoude. Wethouder Ruud Bouter (PZ) ziet de plek achter La Place aan het Groene Hartplein 1 als de meest geschikte plek om windmolens neer te zetten. Bouter sluit zich hiermee aan bij het advies van samenwerkingsorgaan Holland Rijnland om windmolens langs de bestaande infrastructuur te bouwen.

Om in 2050 een klimaatneutrale gemeente te zijn is het nodig om een aantal windmolen in Zoeterwoude te plaatsen. Uit onderzoek blijkt dat windmolens de meest efficiënte vorm van ‘groene energie’ leveren. Zoeterwoudenaren die bang zijn dat de weilanden van het dorp vol komen te staan met windmolens stelt Bouter gerust: “we gaan natuurlijk niet alles volzetten met windmolens, inpassing in het landschap zal een belangrijke factor zijn”.

Op de Facebookpagina van VVD Zoeterwoude blijkt dat de partij de visie van de wethouder deelt: “over windmolens zijn we helder; Langs de grote infrastructuur (snelweg A4, spoorlijn Leiden-Alphen en N11) is onder voorwaarden prima, maar niet in de polder!”, aldus een woordvoerder van de VVD.

Van 2005 tot en met 2016 stonden er twee windmolens op de plek waar Bouter opnieuw windmolens zou willen plaatsen. Eigenaar Prodeon verkocht ze aan het buitenland en liet ze afbreken. Plannen van Prodeon om twee grotere windmolens terug te plaatsen zijn om financiële redenen nooit uitgevoerd.

Robbert Beurse in gesprek met wethouder Ruud Bouter over windmolens in Zoeterwoude.

Advertentie

Zoeterwoude


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×