Zes ton voor Leidse wetenschappers bij Ammodo Science Awards 2019

Hoogleraar Forensische gezinspedagogiek Lenneke Alink (40) en universitair hoofddocent vroegmoderne Engelse literatuur Nadine Akkerman (40) aan de Universiteit Leiden zijn twee van de winnaars van de Ammodo Science Awards 2019. Dat heeft Ammodo vandaag bekendgemaakt. Beide ontvangen ze een geldbedrag van 300.000 euro. Dat geld kunnen ze de komende jaren gebruiken om nieuwe wegen te verkennen in fundamenteel wetenschappelijk onderzoek.

Alink onderzoekt de risicofactoren, oorzaken en gevolgen van kindermishandeling. Jaarlijks worden in Nederland naar schatting 119.000 kinderen mishandeld en dat aantal neemt maar niet af. Alink brengt het ‘waarom’ in kaart: kennis die wetenschappelijk nog ontbreekt, maar noodzakelijk is voor betere therapie. Zo ontdekte ze, als mogelijk kenmerk van kindermishandeling, dat ouders een minder sterke reactie van het stresssysteem vertonen wanneer kinderen huilen.

 

 

(Foto: Sabrina Otterloo).

 

Akkerman, dé expert op het gebied van Engelse literatuur, onderzoekt eeuwenoude, ongeopende brieven uit de 17e eeuw en kwam zo op het spoor van nooit eerder ontdekte meesterspionnes. Om de brieven te lezen en de codes te ontcijferen gebruikt Akkerman 3D röntgenscanners, zodat het papier niet hoeft worden aangeraakt.

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×