(Foto's: ©schaatspeloton.nl).

Warmondse schaatsster wint Alternatieve Elfstedentocht

Marathonschaatsster Iris van der stelt van de Warmondse IJsclub (WIJC) heeft gisteren de Alternatieve Elfstedentocht in Oostenrijk gewonnen. Na 6 uur, 58 minuten en 30 seconden kwam Van der Stelt als eerste over de finish na de 200 kilometer lange tocht op de Weissensee. Zaterdag werd Van der Stelt al tweede Open Nederlands Kampioenschap over 100 kilometer.

De koers
Het was -13 graden bij de start en het peloton kwam maar langzaam op gang. Wel was al snel een kopgroep gevormd van negen rijdsters, allemaal uit verschillende ploegen. Zij kwamen tot wel 7 minuten voorsprong. Na zo’n vijftig kilometer waagden tien rijdsters, waaronder Iris van der Stelt en Manon Kamminga, de sprong vanuit het peloton. Zij verkleinden al snel de grote afstand naar de kopgroep en na ongeveer 80 kilometer sloten ze bij de eerste negen aan. Met elkaar hielden ze een ruime voorsprong op het peloton.

Nadat de mannen gefinisht waren en met 150km al in de benen was de kopgroep van de dames uitgedund tot elf rijdsters. Ineke Dedden maakte toen de oversteek van het peloton naar de kopgroep. Het peloton ging jagen en kwam tot 20 seconden op de vier snelsten: Iris van der Stelt, Manon Kamminga, Ineke Dedden en Beau Wagemaker. Weer kwamen vanuit het peloton drie rijdsters naar die kopgroep van vier, Chantal Hendriks, Kim Muusse en Janke Elzinga.
De zeven dames gingen het in een lange sprint afmaken. Op 3 kilometer voor de meet kwam al de eerste aanval van Chantal Hendriks maar Van der Stelt ging langs haar heen en kon de voorsprong vasthouden.

Leidse Lisa van der Geest
De Leidse Lisa van der Geest, die net als Van der Stelt voor WIJC en mkbasics.nl uitkomt, kwam ook in actie op de Weissensee. Maandag werd ze tweede tijdens de Grand Prix #2 wedstrijd over 40 kilometer. Vorig jaar won ze nog het Open Nederlands Kampioenschap en het jaar daarvoor de Alternatieve Elfstedentocht. 

Advertentie

Regio Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×