Leiderdorp gaat voor status ‘rookvrije gemeente’

33

De gemeente Leiderdorp gaat zich inzetten om een rookvrije gemeente te worden. Wethouder Angelique Beekhuizen tekende daarvoor woensdagavond in het clubhuis van RCL een partnerovereenkomst met GGD en KWF genaamd ‘Nederland Rookvrij’. Dat gebeurde tijdens de ‘Avond van Leiderdorp’ van de Rabobank Leiden-Katwijk die tijdens die bijeenkomst ook de cheques uitdeelde van het Wensenfonds.

Beekhuizen: “We moeten kinderen beschermen tegen de schadelijke gevolgen van roken en tegen de verleidingen ervan. We willen een rookvrije gemeente creëren, dat is een speerpunt van het college.” Het gaat vooralsnog om gebieden waar kinderen zijn, zoals speeltuinen, sportclubs en opvang. Hier worden tegels neergelegd of bordjes opgevangen. “Als we het met zijn allen doen, staan we samen sterk.”

RCL al rookvrij
Voetbalclub RCL is sinds een jaar rookvrij. Robert Guis van RCL vertelde hoe dit gefaseerd werd ingevoerd: “Eerst waren we mild erin, na een tijdje was er sprake van sociale controle. Mensen spraken elkaar erop aan. Rokers schaamden zich zelfs als we er wat van zeiden, ze vonden het een goed plan dat ze niet bij kinderen in de buurt mogen roken.”

Delen

33 reacties

 1. Corrie Van de Wijngaard

  Auto s bussen brommers ook verbieden want dat is ook erg slecht voor de longen en niet dat ik voor roken ben maar dit is waanzin want als een jongere wil roken dan doen ze dat toch wel je kan beter goed voorlichten wat roken met je doet

  • Het minste dat men op uw redenering kan aanmerken, is dat zij zichzelf in de voeten bijt. Als van alles geen zin heeft omdat “als een jongere wil roken, dan doet hij/zij dat toch wel”, dan heeft uw alternatief ook geen zin. Goed voorlichten??? “als een jongere wil roken, dan doet hij/zij dat toch wel”.
   .
   Tweede gebrek is een denken in termen van of/of in plaats van en/en. Hoezo zou er maar 1 goede oplossing moeten zijn, in plaats van een reeks maatregelen die samen een probleem verminderen?

   • Correctie: zich in de voeten schieten (ipv bijten, als dat van de slang die zich in de eigen staart bijt) mag ook…

 2. Alice Bekooij

  Maak ik zelf wel uit maar zijn meestal die azijnzeikers die de kids naar school brenge. Met auto en 3 x p jaar op vakantie gaan met vliegtuig pfff 🤬

 3. Hebbiehemookweer op

  In het begin van de rookhetze was de drijfveer om niet rokende collegas te beschermen tegen rook gerelateerde ongemakken. De volgende stap was de hele horeca rookvrij te dwingen om mij onduidelijke redenen, rookruimtes leken de oplossen , niet dus. Deze nieuwe ‘ uit het zicht van kinderen ‘ argumentatie is een gevaarlijke stap te ver. Dezelfde stapje voor stapje techniek van de overheid gaat natuurlijk straks ook ingezet worden voor alcohol , ongezond eten (beide al aangekondigd) en wat nog meer. Deze samenleving gaat een kant op waar ik het einde niet van kan inschatten. Prettig leven zal het niet zijn dan in NEEderland

  • Eus de Watergeus op

   Dat roken en alcohol zorgen voor een prettig leven wordt ons aangepraat door de betreffende industrieën maar is een intens schadelijke misvatting, iets waar de jeugd met alle beschikbare middelen tegen beschermd moet worden.

 4. De luchtkwaliteit in grote delen van Nederland voldoet niet aan de normen. Vooral in de meest verstedelijkte gebieden is het slecht gesteld met de luchtkwaliteit. Leiden scoort van alle Nederlandse meetpunten het slechtst op de hoeveelheid fijnstof in de lucht. In het noorden van Nederland, waaronder de waddeneilanden, is de lucht het schoonst. Dat meldt het Financieel Dagblad. Op plek twee staat Amsterdam, Utrecht is derde.

  en dan zeuren over rookvrije gemeente

  • Hebbiehemookweer op

   De norm is uit de letterlijk uit de lucht gegrepen. De veilige ondergrens voor de emissie van schadelijke stoffen is gewoon niet bekend. Feit is wel dat dmv diverse maatregelen de concentratie van fijnstof , zwaveldioxiden, stikstofoxiden in de lucht meer dan gehalveerd is sinds 1990. Maar je poging een link te leggen tussen luchtvervuiling en roken is gewoon hilarisch .

 5. Beekhuizen: “We moeten kinderen beschermen tegen de schadelijke gevolgen van roken en tegen de verleidingen ervan. We willen een rookvrije gemeente creëren, dat is een speerpunt van het college.” Het gaat vooralsnog om gebieden waar kinderen zijn, zoals speeltuinen, sportclubs en opvang. Hier worden tegels neergelegd of bordjes opgevangen. “Als we het met zijn allen doen, staan we samen sterk.”
  DE A4 fijntof en rook

 6. Mandy Schreve

  Ik weet het niet, maar hoe meer je verbied, hoe liever de jeugd het wil doen. Al helemaal met borden en tegels. 😂 organiseer gewoon voorlichtingen op school en laat ze vrijwilligers werk doen uit naam van NLdoet op de oncologie afdeling. Ben je bewuster bezig 😉

 7. John De Vrind

  🤣🤣 en dan volgt de drank . Zo langzamerhand mogen we straks niets meer . Dit wordt juist interessanter gemaakt voor de jeugd wat niet mag doen ze graag . Geef ze goede voorlichting . Ik ben gen roker maar vind dit steeds zotter aan het worden . Ga een dagje naar de Leidse Breestraat boulevard . Dan heb je gelijk voor een jaar gerookt van de bussen . Doe daar eens wat aan .

Over de auteur

Je bent nu offline