(Archieffoto: Marja van Tilburg, tekst: zzleiden.nl).

ZZ Leiden ondanks verlies in Europa nog steeds niet uitgeschakeld

Hoewel de nederlaag maar één punt beter uitviel dan in de thuiswedstrijd, heeft Zorg en Zekerheid Leiden in Saratov stukken beter gespeeld. Drie kwarten lang toonde de Leidse ploeg zich gelijkwaardig aan Avtodor Saratov. Foutenlast en een nagenoeg lege tank werden de Leidse ploeg in het laatste kwart fataal. Uiteindelijk werd het 105-81 voor de Russische formatie.

Overigens betekent deze nederlaag geenszins uitschakeling voor de Leidse formatie. In principe gaan de nummers één en twee van de groepen door naar de laatste zestien. Daar zouden dan acht afvallers van de Basketball Champions League bij kunnen komen. Dat is echter niet het geval. Negen ploegen hadden een opt-in aangegeven, maar op dit moment zijn er zeker drie van die ploegen die niet terugkeren naar de FIBA Europe Cup: ofwel omdat ze de play-offs in de Basketball Champions League hebben gehaald, of omdat ze zevende zijn geworden. Alleen de nummers vijf en zes kunnen doorspelen in de FIBA Europe Cup. Het is niet ondenkbaar dat alle nummers drie uit de groepen van de FIBA Europe Cup door kunnen gaan en zelfs de nummers vier zijn nog niet kansloos.

Laatste kwart doet ZZ Leiden de das om
Sinds deze week heeft Avtodor Saratov weer een nieuwe coach. Jevgeni Pasjoetin was vorig seizoen ook de coach van de Russische club, maar was tot voor kort werkzaam Pallacanestro Cantu. Qua tactiek week hij niet zo veel af van de visie van Dusan Alimpijevic, namelijk de scorende angels bij Zorg en Zekerheid Leiden uit het spel halen. Daar slaagde zijn ploeg voor rust niet echt in, want Worthy de Jong had halverwege het duel al 18 punten en Darius Thompson 12.

De start was voor Avtodor Saratov dat binnen vier minuten een 11-4 voorsprong had genomen en Rolf Franke al tot het nemen van een time-out hadden gedwongen. Die minuut overleg had succes, want opeens pakte de Leidse ploeg de nodige steals wat leidde tot dunks van Clayton Vette en Darius Thompson. Anderhalve minuut na de Leidse time-out haalde Pasjoetin zijn team naar de kant bij een stand van 11-10. Back-to-back scores van Worthy de Jong en Thompson brachten de Leidse ploeg na zes minuten voor het eerst op voorsprong: 13-14.

Er brak wel een slordige fase van Zorg en Zekerheid Leiden aan, al hield Vette met een driepunter zijn ploeg in de buurt. Avtodor Saratov wist niet los te komen. Een dunk bracht beide ploegen weer op gelijke hoogte. Boris Savovic (16 punten voor rust) bezorgde de thuisploeg met een and-1 een 22-19 voorsprong. Een tip-in van De Jong (voor rust 18 punten, maar wel drie persoonlijke fouten) betekende 22-21 na de eerste tien minuten spelen.

Trae Golden opende het tweede bedrijf, maar Zorg en Zekerheid Leiden bleef vooral dankzij de snelle transitie in de wedstrijd. Na twee minuten dunkte De Jong de Leidse ploeg naar 26-27. Avtodor Saratov had weer een time-out nodig. De score bleef op en neer gaan, met als hoogtepunt een alley-oop pass van Maurice Watson Jr. naar De Jong voor 30-31. Even leek Avtodor Saratov het heft in handen te nemen (36-33), maar een dunk van Kenneth Simms en een and-1 van De Jong brachten Zorg en Zekerheid Leiden weer op voorsprong. In de laatste minuut van het tweede kwart bleef de Leidse ploeg, mede door een break van Thompson en een lay-up van Watson, een positieve marge houden: 44-47.

Het derde kwart werden de tien minuten van Golden. De Amerikaanse spelmaker van Avtodor Saratov was niet te stuiten en scoorde in dit kwart 13 van zijn 26 punten. De Jong werd nu wel goed uit de wedstrijd gehouden, maar de Leidse punten werden keurig verdeeld. Met nog vier minuten te gaan in het derde kwart liep De Jong tegen zijn vierde fout aan en moest naar de kant. De thuisploeg rook haar kans en liep via driepunters van Tre McLean en Anton Kvitkovskikh en een and-1 van Golden uit naar 66-61. Zorg en Zekerheid Leiden brak echter niet. Via onder meer een tip-in van Simms en twee vrije worpen van Vette, die in de rebound op een gemiste vrije worp van Thompson gefould werd, stond het bij het ingaan van de laatste minuut 66-66. Ondanks een dunk van Thompson sloten de Russische ploeg het kwart met een 69-68 voorsprong af.

In het laatste kwart was er al snel geen houden meer aan voor Zorg en Zekerheid Leiden. Binnen tien seconden kwam Thompson op vier fouten te staan. De Jong en Kherrazi hadden dat aantal fouten ook al achter hun naam staan. Verdedigend had Zorg en Zekerheid Leiden geen antwoord meer op de opeens met scherp schietende thuisploeg. Via een driepunter van Watson werd het nog wel 76-73, maar een drietje van Golden kwam hard aan: 81-73.

Zorg en Zekerheid Leiden ging iets te gehaast te werk. Halverwege bracht Kherrazi met een rake vrije worp de marge terug tot tien punten (86-76), maar daarna viel er of een drietje (McLean, Golden, Nikita Mikhailovskii) of Savovic was onder de borden niet af te stoppen. Omdat Zorg en Zekerheid Leiden zelf nauwelijks meer tot scoren kwam, liep de marge uiteindelijk nog flink op.

Coach Rolf Franke was ondanks het verlies trots op hoe zijn team vandaag gespeeld heeft. “Wij speelden een uitstekende wedstrijd en hadden lange tijd uitzocht op een goed resultaat. Wij haddeneen paar belangrijke turnovers en de Russen kwamen in een flow met waanzinnige schotpercentages waar wij het antwoord schuldig op moesten blijven.”

 

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×