(Foto's: Marja van Tilburg, tekst: zzleiden.nl).

Moeiteloze zege ZZ Leiden tegen Feyenoord

Zorg en Zekerheid Leiden heeft zich tussen twee Europese wedstrijden in niet laten verrassen door Feyenoord Basketball Rotterdam. De formatie van coach Richard den Os moest de Leidse ploeg na een 19-0 run in het derde kwart laten gaan. Dankzij de 92-68 overwinning scherpte de ploeg van coach Rolf Franke het record van meeste competitiezeges op rij aan tot veertien stuks.

Toen het binnen twee minuten al 6-2 stond, leek Zorg en Zekerheid Leiden een rustig avondje te krijgen, maar dat pakte aanvankelijk anders uit. Via driepunters van Rens van Ravensteijn en Jeroen van der List alsmede vrije worpen van Justin Gordon namen de Rotterdammers brutaal de leiding: 8-11 na een kleine vier minuten spelen. De in het veld gebrachte Kenneth Simms scoorde vervolgens onder het bord. Een drietje van Worthy de Jong bracht Zorg en Zekerheid Leiden weer aan de goede kant van de score.

Rolf Franke wisselde dit keer al vrij vroeg. Al in het eerste kwart kwamen Sergio de Randamie en Marijn Ververs binnen de lijnen. Het wisselen wierp zijn vruchten af. Door onder meer een dunk van Darius Thompson en een bommetje van De Randamie liep de Leidse ploeg langzaam weg van Feyenoord. Met een lay-up bepaalde De Jong de stand na tien minuten op 24-17.

Zorg en Zekerheid Leiden opende het tweede kwart in de goed bevolkte Vijf Meihal met dunks van Thompson en Simms. Na vier minuten was het al 34-20 en leek een ruime overwinning in het verschiet. Jeroen van der List en Ties Theeuwkens brachten de marge weer binnen de 10 punten. Zorg en Zekerheid Leiden speelde ietwat laconiek, maar wist het verschil rond de 10 punten te houden. In de laatste twee minuten voor de pauze counterde Feyenoord via een driepunter van Van der List en vier punten op rij van Robert Krabbendam. Daardoor kwam de ruststand op 40-37.

Ook na de pauze kwam Zorg en Zekerheid Leiden moeilijk los van de provinciegenoot. Maurice Watson Jr. knalde er weliswaar meteen een drietje in, maar Trevor Setty en Gordon bleven tegen scoren. Uit een zone verdediging wist de thuisploeg een break te forceren die door Mohamed Kherrazi met een dunk werd afgerond: 47-41. Meteen pakte Richard den Os een time-out.

Een goede minuut rust, want uit de time-out kwamen twee driepunter van Rens van Ravensteijn voort. Na een vrije worp van Kherrazi werd het 50-47. Gordon liet vervolgens blijken dat hij het niet eens was met de arbitrage. Eerst maakte Gordon een aanvallende fout tegen Kherrazi, de aanval daarop werd zijn dunkpoging geblockt door De Jong. De reactie van de makkelijk springende Rotterdamse Amerikaan kwam hem op een technische fout te staan. Opeens was de Leidse ploeg los. Het tempo ging omhoog en dat leverde makkelijke scores op, driepunters en een dunk van Clayton Vette die de 19-0 run bij 68-47 beëindigde. Michael Kok bracht de stand na drie kwarten uiteindelijk op 68-49.

Met een driepunter zette Watson meteen aan het begin van het laatste kwart een verschil van 22 punten op de borden. Zo’n vier minuten lang bleef het verschil rond de twintig punten schommelen, totdat Feyenoord hernieuwde energie vond. Via onder meer driepunters van Kok en opnieuw Van Ravensteijn kwamen de Rotterdammers terug tot elf punten: 78-67.

Zorg en Zekerheid Leiden was echter niet van plan het erbij te laten zitten en zette nog eens flink aan. Thompson begon het slotoffensief met een verre driepunter. Ververs en Simms deden ook een duit in het zakje en dat leidde tot een 12-0 run. Zorg en Zekerheid Leiden sloot de avond af met een fraai hoogstandje. Watson gooide bal richting de ring en daar kwam Thompson al aanzweven om met een dunk de eindstand op 92-68 te zetten.

Zorg en Zekerheid Leiden kan zich nu weer gaan richten op de laatste wedstrijd uit de tweede groepsfase van de FIBA Europe Cup. In Joensuu volstaat een zege op Kataja Basket om het Europees avontuur nog wat langer te laten duren.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×