(Foto's: J.P. Kranenburg).

Roeister Elsemieke Hack van Asopos wint 49e Zijlhead

Roeister Elsemieke Hack van Asopos de Vliet heeft zaterdag de 49e Zijlhead gewonnen. Ongeveer veertig boten gingen van start in de achtervolgingsrace van 4,3 kilometer over De Zijl. Het winterse weer van vorige week dreigde nog even roet in het eten te gooien, maar op de dag zelf waren de omstandigheden uitstekend en kon de eerste langebaanwedstrijd van het jaar gewoon van start gaan.

De start van de 49e Zijlhead vanaf de Spanjaardsbrug.

Aan de wedstrijd deden dit jaar roeiers van Asopos, Njord en Die Leythe mee. Alle boten startten zo’n vijftien seconden na elkaar. De prestatie van een ploeg wordt bij de Zijlhead berekend aan de hand van percentages, waardoor niet de absoluut maar relatief snelste boot wint.

Dit jaar kwam de nog vrij onervaren lichte dame Elsemieke Hack van Asopos als winnaar uit de bus, op de hielen gezeten door de goed bemande dubbelvier van Njord/Die Leythe en de lichte klassementswinnaars van Njord. Opvallend was dat over het algemeen de kleinere en meer ervaren boten het goed deden. De (eerstejaars) achten eindigden in of onderaan de middenmoot en hebben dus nog wat stappen te zetten.

Hack roeit in de lichte dames skiff en was blij verrast met haar prijs, een beker van ongeveer 10 centimeter hoog. “Heel mooi, een eer om hem te krijgen. We doen deze afstand wel vaker maar het is leuk om jezelf nu ook met andere boten te vergelijken. Een hele leuke wedstrijd.” Hack is tweede jaars roeier en roeit dit jaar voor het eerst in de skiff. Daarmee hoopt ze in april te starten op het NK.

Reanne van Kleef sprak met winnaar Elsemieke Hack van Asopos de Vliet.

De wedstrijd wordt ieder jaar georganiseerd door Asopos de Vliet en geeft roeiers de kans om te meten hoe ze er aan het begin van het seizoen voor staan. Dit jaar was het even spannend of de race door kon gaan. Bestuurslid Nenya Jochemsen van Asopos: “Het is best koud geweest en door de harde wind was er een paar dagen geleden nog een vaarverbod. We hebben de voorspellingen de afgelopen dagen heel goed in de gaten gehouden en gelukkig was het hartstikke mooi weer.” Ondanks dat een aantal roeiers door stuurproblemen bijna in de wal belandden of met het blad bleven haken, zijn alle roeiers veilig over de finish gekomen.

Bestuurslid Nenya Jochemsen van Asopos de Vliet over de 49e Zijlhead.

Leiden Leiderdorp Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×