Af en toe iets extra’s kopen voor de Voedselbank is kleine moeite

2

Op de eerste dinsdag van de maand is het een komen en gaan van mensen met boodschappentassen aan de Poelgeestlaan. Ze zijn niet op weg naar de supermarkt in de het nabijgelegen winkelcentrum maar lopen het trapje op naar de Scheppingskerk. De hele dag zitten vrijwilligers klaar om zakken rijst en pasta, blikken bonen en groente en pakken koffie en thee in ontvangst te nemen.

Ellis Groothof is een van de vrijwilligers die maandelijks om half twee aan haar ‘ploegendienst’ begint. Gemiddeld halen ze elke maand vijftien tot twintig kratten op. Het merendeel is houdbare voeding, maar soms brengen mensen ook toiletartikelen zoals zeep en shampoo mee. Zaken die de Voedselbank ook goed kan gebruiken. Het is de taak van de vrijwilliger om de meegebrachte goederen meteen te scheiden. Houdbare spullen gaan in een aparte krat. Vandaag zitten er een tiental dozen met eieren in en een pompoen. Geld geven mag ook, daar kopen Ellis en haar team dan de spullen voor die de Voedselbank ook graag wil hebben, maar die niet ingebracht zijn.

Een reportage van Gerry van Bakel.

Vorige maand was de opbrengst 34 kratten, blijkbaar hadden veel mensen na de kerst een opschoonactie in huis gehouden. Rondom de kerst zitten er altijd veel producten in die te herleiden zijn tot kerstpakketten. Het is allemaal welkom. Of zoals iemand het zegt die dit keer twee dozen boeken komt brengen “je weet dat je het hier kwijt kan, dus dat is een goede stimulans om het op te ruimen.” De mensen die wat producten komen brengen vinden allemaal dat een voedselbank niet nodig zou moeten zijn, maar nu hij er toch is doen ze graag mee. “Het is een kleine moeite.”

De Voedselbank ontvangt graag lang houdbare etenswaren die nog niet over de einddatum heen zijn. Je kunt ook direct bij de Voedselbank doneren. Maandag van 10-13 uur, dinsdag van 9-15 uur, woensdag van 19-20 uur en donderdag van 9-15 uur. Adres van de Leidse Voedselbank is Willem Barentszstraat 37 in Leiden (tegenover kringloopwinkel Het Warenhuis op industrieterrein De Waard). Kijk voor meer informatie op hun website.

De maandelijkse inzamelingsactie voor de Voedselbank valt samen met de inzameling van oud papier en tweedehandsboeken voor de halfjaarlijkse boekenmarkt. De opbrengst hiervan gaat naar een goed doel. Iedereen die iets wil doneren, kan elke eerste dinsdag van de maand terecht bij de Scheppingskerk aan de Poelgeestlaan 2 in Leiderdorp, van 7.30 tot 16.30 uur.

 

 

 

 

 

Delen

2 reacties

 1. Het is één grote schande dat er in dit “reusachtige” land nog voedselbanken bestaan anno 2019. En die Rutte met zijn “vrienden” zich maar op de borst slaan dat zij het zo geweldig doen. Nederland is hard op weg om een “derde wereld land” te worden. En de miljoenen vliegen dagelijks het land uit om andere landen te helpen. Misselijkmakend!
  Den Haag moet zich werkelijk diep en diep schamen!!

  • peter de Wolff op

   Hoewel ik het in de basis met je eens ben Koos hier toch wat Nuance van de voedselbank zelf. Anders gezegd: het kan alles zomaar overkomen en voor veel mensen zelfs maar tijdelijk.

   Onze conclusie is dat armoede iedereen overkomen kan. Door een samenloop van omstandigheden kan het dubbeltje (uiteindelijk) de verkeerde kant opvallen. Er is geen ‘gemiddelde’ klant. Elke klant heeft een eigen verhaal.
   Ons klantenbestand is heel divers:
   • Een goed opgeleide zelfstandige ondernemer, die zijn zaak onderuit ziet gaan en schuldeisers nog tienduizenden euro’s moet betalen; In 2013 meldden veel ZZP’ers en MKB’ers zich bij ons. Als er een paar maanden nauwelijks opdrachten binnenkomen, is het spaargeld snel op.
   • Mensen in echtscheiding, die onder druk van de bank hun huis moeten verkopen en met een restschuld opgezadeld zijn.
   • Werknemers die door ziekte of een ongeval (tijdelijk) niet meer kunnen werk of van wie het contract niet verlengd wordt.
   • Alleenstaande ouders met kinderen die in geldproblemen komen, bij voorbeeld doordat de andere ouder geen alimentatie betaalt.
   • Ontslagen werknemers, die te lang op een uitkering wachten en daardoor hun laatste spaarcenten hebben moeten aanspreken.
   • Ouderen met een AOW-uitkering die de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen.
   Slechts een deel van onze cliënten heeft problematische schulden. Deze schulden zijn vaak ontstaan vanuit de gedachte zolang mogelijk ‘normaal’ te kunnen (of moeten) blijven leven. Zo zijn er mensen met betaald werk (20%) en een (middel)hoge opleiding. Vakanties, merkkleding, schoolreisjes en betaalde sporten zijn allang doorgestreept. Kleren kopen ze meestal tweedehands. Bovenstaande groepen komen vaak terecht in de vicieuze armoedecirkel: te weinig geld, gezondheidsproblemen door eenzijdige en/of slechte voeding, een toenemend sociaal isolement, verleid worden tot het afsluiten van ‘goedkope’ leningen. De problemen stapelen zich geleidelijk op totdat ze vastlopen. Als Voedselbanken Nederland kunnen wij via het uitdelen van voedselpakketten tijdelijk wat druk van de ketel halen. Zo krijgen onze cliënten de ruimte actief aan verbetering van hun situatie te werken.

Over de auteur

Gerry van Bakel

Presentator Nieuws071/Sport071, redacteur Cultuur071

Je bent nu offline