Een appeltaartmix uit een kerstpakket is ook welkom bij de Voedselbank (Foto's: Gerry van Bakel).

Af en toe iets extra's kopen voor de Voedselbank is kleine moeite

Op de eerste dinsdag van de maand is het een komen en gaan van mensen met boodschappentassen aan de Poelgeestlaan. Ze zijn niet op weg naar de supermarkt in de het nabijgelegen winkelcentrum maar lopen het trapje op naar de Scheppingskerk. De hele dag zitten vrijwilligers klaar om zakken rijst en pasta, blikken bonen en groente en pakken koffie en thee in ontvangst te nemen.

Ellis Groothof is een van de vrijwilligers die maandelijks om half twee aan haar ‘ploegendienst’ begint. Gemiddeld halen ze elke maand vijftien tot twintig kratten op. Het merendeel is houdbare voeding, maar soms brengen mensen ook toiletartikelen zoals zeep en shampoo mee. Zaken die de Voedselbank ook goed kan gebruiken. Het is de taak van de vrijwilliger om de meegebrachte goederen meteen te scheiden. Houdbare spullen gaan in een aparte krat. Vandaag zitten er een tiental dozen met eieren in en een pompoen. Geld geven mag ook, daar kopen Ellis en haar team dan de spullen voor die de Voedselbank ook graag wil hebben, maar die niet ingebracht zijn.

Een reportage van Gerry van Bakel.

Vorige maand was de opbrengst 34 kratten, blijkbaar hadden veel mensen na de kerst een opschoonactie in huis gehouden. Rondom de kerst zitten er altijd veel producten in die te herleiden zijn tot kerstpakketten. Het is allemaal welkom. Of zoals iemand het zegt die dit keer twee dozen boeken komt brengen “je weet dat je het hier kwijt kan, dus dat is een goede stimulans om het op te ruimen.” De mensen die wat producten komen brengen vinden allemaal dat een voedselbank niet nodig zou moeten zijn, maar nu hij er toch is doen ze graag mee. “Het is een kleine moeite.”

De Voedselbank ontvangt graag lang houdbare etenswaren die nog niet over de einddatum heen zijn. Je kunt ook direct bij de Voedselbank doneren. Maandag van 10-13 uur, dinsdag van 9-15 uur, woensdag van 19-20 uur en donderdag van 9-15 uur. Adres van de Leidse Voedselbank is Willem Barentszstraat 37 in Leiden (tegenover kringloopwinkel Het Warenhuis op industrieterrein De Waard). Kijk voor meer informatie op hun website.

De maandelijkse inzamelingsactie voor de Voedselbank valt samen met de inzameling van oud papier en tweedehandsboeken voor de halfjaarlijkse boekenmarkt. De opbrengst hiervan gaat naar een goed doel. Iedereen die iets wil doneren, kan elke eerste dinsdag van de maand terecht bij de Scheppingskerk aan de Poelgeestlaan 2 in Leiderdorp, van 7.30 tot 16.30 uur.

 

 

 

 

 

Duurzaamheid Leiderdorp Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×